keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Ajankäytön hallinta osana arjen hallintaaAjankäytön hallinnalla on iso merkitys oman arjen hallintaan ja tätä kautta myös osaltaan siihen, miten saa asioita aikaiseksi ja onnistuuko käyttämään omaa aikaansa sellaisiin asioihin, mitkä kokee itselleen merkityksellisiksi ja tärkeiksi. Meillä jokaisellahan on vuorokaudessa, viikossa, kuukaudessa ja vuodessa saman verran tunteja ja päiviä. Uskon, että yksi selittävä tekijä siinä, miksi joku näyttää saavan niin paljon aikaan toisen jäädessä viereen ihmettelemään toisen menoa on se, että  tämä ensimmäinen hallitsee paremmin oman ajankäyttönsä ja oman arkensa ja sitä kautta onnistuu elämään elämäänsä myös niin kuin toivoo ja haluaa. Hyvä ajankäytön hallinta auttaa jäsentämään arkea ja elämää lyhyempien sekä pidempien aikajaksojen sisällä ja valmistaa myös kiireisempiä ajanjaksoja varten. Kun hallitset oman ajankäyttösi ja ymmärrät mihin omaa aikaasi kulutat ja miksi, on myös helpompaa löytää aikaa riittävälle palautumiselle, joka by the way on yksi erittäin tärkeä tekijä hyvinvoinnin kannalta!

Ajankäytön hallinnan ei tarvitse tarkoittaa minuutintarkkaa päivien aikatauluttamista ja suunnittelua


Haluan jo tässä alussa sanoa, että mulle oman ajankäytön hallinta ei tarkoita sitä, että aikatauluttaisin päiväni jokaisen minuutin ja tunnin tai suunnittelisin täydellisesti jokaisen viikonpäiväni. Mulle ajankäytön hallinta tarkoittaa sitä, että saan sisällytettyä omaan arkeeni, omiin päiviini ja viikkoihini ne asiat, jotka sinne koen tärkeäksi sijoittaa oman hyvinvointini kannalta sekä myös niiden pakollisten juttujen raameissa. Mulle ajankäytön hallinta sekä suunnittelu näyttäytyvät omassa arjessani siten, että olen edes pääpiirteittäin miettinyt tulevaa viikkoa esimerkiksi edeltävänä viikonloppuna ja tulevien kuukausienkin osalta aina ilmaantuu joitain sovittuja asioita ja tapaamisia, jotka on hyvä kirjata itselleen ajoissa ylös. Tiedän siis melko tarkasti, mitä tulevat päiväni ja viikkoni tulevat sisältämään. Tämä auttaa valmistautumaan tulevaan viikkoon myös ruokapreppailuiden ja eväiden muodossa. Kun tiedän missä menen ja olen valmistautunut esimerkiksi pidempiin työpäiviin hyvillä eväillä auttaa tämä pitämään verensokerin tasaisena ja olon energisenä päivien aikana. Mulle oman ajankäytön hallinta ja viikkojeni sekä päivieni tietynlainen suunnittelu tai edes tiedostaminen etukäteen auttaa näin ollen pitämään paremmin huolta hyvinvoinnistani mm. ruokailuiden osalta.


Muista myös olla joustava. Liian tiukat raamit synnyttävät usein turhaa stressiä. Kuuntele kehoasi ja omia tarpeitasi. 


En kannusta ketään minuuttiaikataulujen tekemiseen tai täydelliseen suunnitelmallisuuteen. Arjessa voi tulla vastaan yllättäviä muutoksia tai yllättäviä haasteita, jotka voivat sekoittaa myös ne täydelliseltä vaikuttaneet suunnitelmat. Huonojen yöunien jälkeen ei ole mitään järkeä piiskata itseään aamutreenillä ja talvella auto voi yllättäen hyytyä kotimatkalla. Jossain vaiheessa elämääni olen ollut sellainen, että olen aikatauluttanut kaiken ja lopulta todennut, ettei sellainen omalla kohdallani toimi vaan ennemminkin lisää stressiä ja paineita. Arkea ja elämää ei kannata lähteä suorittamaan, mutta toki sitä on hyvä löytää itselleen sopivat tavat suunnitteluun ja ajankäytön hallintaan, jotta aika ja päivät eivät vain lipuisi ohi huomaamatta. Ja jotta ei tarvitse sitten jälkikäteen murehtia ja miettiä, miksi toi saavuttaa asioita ja minä en. Tässäkin nostan esiin sen oman arvomaailman pohdiskelun ja miettimisen.

Mikä sinulle on elämässä ja tässä hetkessä tärkeää? Mihin sinä haluat sijoittaa aikaasi?


Kuten jo alussa kirjoitin, ajankäytön hallinnalla on kuitenkin iso merkitys oman arjen hallintaan ja siihen, miten saa asioita aikaiseksi. Joillekin on suotu oivat ja luovat kyvyt jäsentää asiat selkeästi mielessään, kun taas toisen voi olla syytä kaivaa ihan se paperinen kalenteri esille ja aloittaa jäsentely  ja asioiden merkitseminen siihen. Itse koen pärjääväni ilman täsmällisesti laadittua kalenteria ja iso osa asioista on päässäni tai puhelimessani ja koen hallitsevani omaa ajankäyttöäni ainakin suurimman osan ajasta. On hetkiä joiden kanssa voisin toimia paremmin ja ruutuaikaa iltaisin voisi vähentää, mutta näihinkin asioihin tarttuu silloin kun sille on tarve. Omaa ajankäytön hallintaani helpottaa myös se, että työpäiväni ovat viikkotasolla hyvin samanlaisia. Työaikani vaihtelevat päivistä riippuen, mutta viikotasolla homma menee tietyllä syklillä ja viikonloput ovat aina vapaita vakitöistäni, jolloin treenit sijoittuvat kalenteriin työpäivien mukaan osa arjelle, osa viikonlopulle. Treenaaminen on mulle henkireikä ja ollut osa elämää niin pitkään, että myös siksi treenaamiselle tulee aina löydettyä aikaa. Mä karsin sitten muista mukavuuksista. Kuitenkin, vaikka olisin suunnitellut treenit tietylle päivälle olen myös opetellut joustavuutta itseäni kohtaan ja kuuntelemaan kehoani, aina treeni ei välttämättä ole hyvä ratkaisu tavallista kuormittavamman työpäivän jälkeen ja joskus suunnitelmiaan voi muuttaa ihan muuten vain.Opi tietoisesti tarkkailemaan ja tiedosta, mihin omaa aikaasi kulutat


Mun mielestä on arkea helpottavaa, kun oppii hallitsemaan omaa ajankäyttöään ja joskus on tarpeellista tehdä tarkempia suunnitelmia. Tehtävien asioiden määrä voi kuitenkin vaihdella kausittain, jolloin joskus aikaa huomaa jäävän enemmän esimerkiksi itsensä hemmottelulle ja ihan vain olemiselle, kun taas toisinaan kiireitä on enemmän ja tällöin haasteeksi voikin muodostua itselle tärkeiden asioiden mahduttaminen päiviin. On tärkeää ymmärtää ja hyväksyä se, että elämässä tulee erilaisia kausia, eikä kaikki aina välttämättä mene kuten haluaisi tai kuten on suunnitellut, mutta kaikkeen voi ja on kuitenkin hyvä varautua. 

Yksi merkittävä tekijä omassa ajankäytön hallinnassa on myös sillä, että oppii tiedostamaan mihin sitä omaa aikaa kuluu. Somen selaaminen voi kuluttaa yllättävänkin paljon kallisarvoista aikaa iltaisin, jonka voisi kenties asian tiedostaessaan käyttää oman elämänsä kehittämiseen tai myös palautumiseen. Itse pyörittelen mielessäni aika ajoin omia arvojani, jotka auttavat suuntaamaan huomiota enemmän itselleni tärkeisiin asioihin. Näin kiireisinäkin aikoina voin löytää omasta arjestani ja elämästäni ne asiat, jotka merkitsevät itselleni eniten ja näin löydän niille myös aikaa. Sama pätee varmasti myös sinuun, kunhan tiedostat asiat ja otat vastuun omasta arjestasi, ajankäytöstäsi ja elämästäsi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti