perjantai 29. kesäkuuta 2018

Omat keinoni rentoutumiseen


Joskus kun arki on hektistä tai kaipaa muuten vain omaa tilaa ja rauhaa on syytä arjen keskelläkin opetella löytämään tapoja rentoutua. Rentoutumisella tarkoitan hetkiä, jolloin keho tai mieli, tai myös molemmat saavat pienen tauon arjen ja elämän tiimellyksessä. Hetkiä, jolloin voi oikeasti aistia ja tuntea kehonsa sekä tarvittaessa syventyä ajatuksiinsa. Tällaisten hetkien ottaminen arjen keskellä on myös muutenkin tärkeää. Ei siis ainoastaan silloin, kun siihen syntyy jokin pakottava tarve. Oppimalla rentoutumaan ja hakemaan arjessa rentouttavia hetkiä sekä hyvää mieltä synnyttäviä kokemuksia taltioit itsellesi ikäänkuin pankkiin parempaa fiilistä, joka saattaa hyvinkin auttaa arjessa myös parempiin valintoihin ja auttaa muutenkin tekemään parempia ratkaisuja. Rentoutuneena ja suuntaamalla ajatuksiaan itseensä ja ympäröivään maailmaan ilman kiirettä ja pakkoa voi myös huomata sen vaikutuksen omaan mieleen. On huomattavasti helpompi olla positiivisempi ja nähdä elämä ja sen sisältämät asiat paremmassa valossa, kun mieli ja keho ei ole aivan stressaantunut ja kireä.

Rentoutumisen keinoja voi olla erilaisia, ja tietyt asiat toimivat toisilla paremmin kuin toisilla. Myös keinot vaihtelevat tilanteesta, omasta tunnelatauksesta ja fiiliksestä riippuen. Itse esimerkiksi nautin hyvin paljon treenaamisesta ja se laukaisee stressiä ja on tavallaan oma energiaani sekä hyvää fiilistä lisäävä toiminto arjessani. Kuitenkin on ja tulee hetkiä, jolloin treenaaminen voi tuntua pakkopullalta ja kehokin saattaa ilmoittaa levon tarpeesta. Tällöin treeni ei enää toimikaan samalla tavalla rentouttavana tai hyvää fiilistä tuovana, jolloin taas korostuu kehon ja mielen kuuntelemisen tärkeys.


On siis tärkeää löytää keinoja purkaa stressiä ja osata rentoutua arjen keskellä. Joskus voi olla vaikeaa löytää aikaa ja ymmärtää omia tarpeitaan, mutta tässäkin asiassa harjaantuu, kun siihen kiinnittää huomioita ja alkaa toteuttamaan asioita, jotka sillä hetkellä itsestä tuntuvat hyvältä. 

Omat keinoni rentoutumiseen...♥ Ulkoilu ja luonnon keskellä oleilu. Mikään ei rauhoita samalla tavalla, kuin esimerkiksi metsän rauha ja hiljaisuus. Tai tyynen peltomaiseman keskellä oleilu. Tässä taitaa myös olla yksi syy siihen, miksi aina tuntuu niin hyvältä vierailla landella, jossa asuin 2,5 vuotta. Hektisyys on poissa ja huomaan miten rauhallinen ympäristö ja sen katsominenkin saa kehon ja mielen rentoutumaan. Nautin joka kerta, kun pääsen takaisin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle. 

♥ Metsässä oleilun ja liikkumisen on myös tutkitusti todettu rentouttavan ja laskevan stressitasoja. Jostain luin, että edes kerran viikossa metsässä vierailu vaikuttaa huomattavasti olotilaan hyvää oloa lisäten. Metsässä on oma tunnelmansa, jolla todella on rauhoittava vaikutus. Luonnossa on sitä jotain.

♥ Jos kiire on aivan suunnaton ja huomaan eteneväni puuskuttaen paikasta ja tehtävästä toiseen, olen opettanut itseni suuntaamaan ajatukseni siihen mitä ja miten asioita teen. Sitä helposti tekee asioita kiireessä kuten on tottunut ja niin sanotusti suorittamalla. Kuitenkin kun suuntaan kunnolla huomioni siihen mitä teen huomaan osan kiireestä helpottavan ja usein myös tajuan, että tällainen hoppu on aivan turhaa. Joskus omia toimintatapojaan kannattaa siis tarkastella kriittisesti ja miettiä, että onko asiat pakko hoitaa näin, voisinko kuitenkin hieman hellittää. 

Huomion suuntaaminen hengitykseen. Stressaantuneena ja kiireisenä hengitys muuttuu usein pinnalliseksi. Saatan myös joskus kotona ollessani huomata, että en hengitä kunnolla. Huomion suuntaaminen hengitykseen, muutamat syvät sisään hengitykset nenän kautta ja puhallus ulos suun kautta rentouttavat ja laskevat sykettä. Hengitykseen keskittyminen saa huomion suuntautumaan kehoon ja sen tuntemuksiin. Tämä toimii loistavana pikakeinona rentoutumiseen, myös niille kaikista kiireisimmille, jotka sanovat ettei ole keinoja tai aikaa rentoutua. Hengittämiseen löytyy aina aikaa tai tulisi löytyä, onhan se yksi elämän perusedellytys. 

Lukeminen tai äänikirjojen kuunteleminen. Hetki aikaa itselle ja aikaa mieluisan kirjan parissa. Joskus tässä on se huono puoli, että kirjaan syventyessä saattaa olla vaikeaa päästää irti ja jatkaa välttämättömien arjen askareiden parissa. 

♥ Musiikin kuuntelu.

♥ Kävelylenkki koiran kanssa. Rauhallinen kävely on hyvä keino rentoutua ja samalla saavuttaa hyviä terveysvaikutuksia. Ylipäänsä happihyppely ulkona on usein se, mikä saa mielen virkistymään. Ja toki liikunnan tuomia vaikutuksia ei tietenkään voi millään ohittaa. Parasta!

♥ Kirjoittaminen toimii hyvänä purku- ja käsittelykeinona mielen päällä olevien asioiden osalta. Kun asioita ja fiiliksiä oppii purkamaan paperille ja kirjoittaa ikäänkuin tietynlaisessa flow-tilassa asioita sen kummemmin pohtimatta ja miettimättä ja jättää turhan jäsentelyn sekä oikeinkirjoituksen taka-alalle, huomaa miten mieli huojenee jokaisen paperille kirjoitetun sanan myötä. Olo oikeasti kevenee, jos et ole koskaan kokeillut niin kokeile. Kovinkin terapeuttista.Loistavaa perjantaita ja viikonloppua! 

Nyt jos koskaan on sopiva aika suunnata edes pieni hetki huomiota itseen ja suoda hetki aikaa rentoutumiselle tuotteliaan työviikon jälkeen. Mä ajattelin tehdä listaamistani asioista varmasti kaikkea, mutta ilman pakkoa ja fiiliksen mukaan. Olen sitten ainakin super rentoutunut taas uuden viikon koittaessa, haha. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti