lauantai 18. toukokuuta 2019

Terveyden ja hyvinvoinnin pakonomainen suorittaminen ajaa vain kauemmaksi niistä

Hyvinvoinnin markkinoinnista ja tavoittelusta on tullut nykypäivän hittijuttu. Se, että ihmiset ovat kiinnostuneita hyvinvoinnistaan ja terveydestään on todella hieno ja tärkeä asia, mutta tässä tapauksessa asialla on myös kääntöpuolensa. Moni vannoo oman hyvinvointinsa eteen ja laittaa sen kaiken muun edelle. Olen sitä mieltä, että kun itse voi hyvin, voivat myös ympärillä olevat ihmiset paremmin ja kun itseensä panostaa riittää itsestä resursseja myös muille. Mutta! Jos sitä omaa hyvinvointia ja terveyttä lähdetään pakonomaisesti suorittamaan voivat seuraukset ollakin täysin päinvastaiset kuin mitä odotti. 

Hyvinvointi ja terveys eivät ole asioita joita kenenkään kuuluisi pakonomaisesti suorittaa, koska väitän, että se ajaa loppujen lopuksi vain kauemmaksi siitä tavoitellusta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ei ole mitään järkeä yrittää ja pyrkiä tekemään kaikkia asioita 110% oikein tai optimaalisesti, koska tässäkin asiassa saattaa polttaa itsensä loppuun, tulla hyvin ärsyyntyneeksi ja kokea asiat haastaviksi ja lopulta itsensä kaikkea muuta kuin hyvinvoivaksi. 


Täydellisyyden tavoittelu ja perfektionismi ovat tietyissä asioissa suotavia, mutta terveyden ja hyvinvoinnin kohdalla kyseinen ajattelumalli ei toimi. Moni varmasti haluaa hoitaa ja tehdä asiat kunnolla ja on tosissaan, mutta kun on kyse terveydestä ja hyvinvoinnista, niin mikä edes määrittelee täydellisyyden näiden asioiden kohdalla? Tietysti niitä voidaan arvioida ja mitata erilaisilla kokeilla ja testeillä, mutta tavallaan yksilö itse tekee myös määritelmän siitä kokeeko itsensä terveeksi ja hyvinvoivaksi. Ja oikeasti, se että kokee itsensä terveeksi ja hyvinvoivaksi ei edellytä sitä, että tekee kaiken eri osa-alueilla täydellisesti. Toki ravinto, liikunta ja uni/lepo ovat tekijöitä taustalla, jotka määrittelevät näitä kokonaisuuksia. Hyvinvointi ja terveys eivät kuitenkaan ole asioita, joita tulisi, pitäisi tai kannattaisi hampaat irvessä suorittaa. Suorittamisessa on nimittäin aina tietynlainen negatiivinen viba ja usein kun jotain asiaa oikein suorittamalla suoritetaan kasaa se myös paineita ja stressiä ympärilleen.  

On hyvä, että asioista ja omasta voinnista ollaan kiinnostuneita. On hienoa, että näen ympärilläni yhä enemmän ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet omasta terveydestään ja voinnistaan ja haluavat eri keinoin pystyä vaikuttamaan siihen, että olisi mahdollisuus voida paremmin. Toisinaan kuitenkin näen liikaa myös sitä, että ei osata enää ajatella omilla aivoilla ja maalaisjärjellä ja pelätään että pienikin asia/muutos siinä omassa arjessa järkyttää sitä yksilön hyvinvointia ja terveyttä. Tehdään asioita liian tosissaan ja nähdään asiat mustavalkoisena ja joskus täysin toiset asiat poissulkevana. Jos haluaa voida hyvin ja tuntea olonsa hyväksi, pitää toki olla valmis tekemään tietynlaisia päätöksiä ja ymmärtää, mikä on hyväksi keholle ja mikä ei. Mutta sen ei tosiaan tarvitse tarkoittaa mustavalkoista ajattelua ja sitä, ettet saisi, voisi tai pystyisi edelleen tekemään asioita joista nautit.

Hyvinvointi ei ole hampaat irvessä elämän rajoittamista, omaan napaan täysin tuijottamista ja kivojen asioiden poissulkemista. Se on oman elämän ja arjen kannalta merkittäviin asioihin panostamista ja järkeviä valintoja, oman kehon huomioimista sekä fiksua tekemistä, sallivuutta ja rentoutta.



Selvennän hieman...


Sun ei tarvitse syödä joka päivä, joka ateriaa täysin optimaalisesti jonkin ruokavalion mukaan 

Sun ei tarvitse joka päivä liikkua ja treenata suunnitelmiesi mukaan

Sun ei tarvitse huolestua, jos silloin tällöin nukut huonommin tai heikompia yöunia

Sun ei tarvitse kokea itseäsi onnelliseksi, kiitolliseksi, energiseksi ja positiiviseksi päivittäin, eikä varsinkaan yrittää kokea näitä tunteita väkisin.

Sun ei tarvitse noudattaa jotain tiettyjä rutiineja, koska joku on sanonut että niin on oikein tai hyvä tehdä

(voit vapaasti jatkaa listaa, esimerkkejä riittäisi vaikka kuinka)

Sen sijaan...


Sä voit huoletta käydä ulkona syömässä, pitää herkutteluhetkiä silloin tällöin ja jättää vihermehut juomatta jos et niistä tykkää. 

Sä voit kuntosalin sijasta mennä vaikka lenkille tai tehdä jotain, mistä tulee hyvä fiilis. 

Sä voit joskus kukkua pidempään ilman huonoa omaatuntoa liian lyhyistä yöunista ja hengata vaikka kavereiden kanssa yömyöhään jos siltä tuntuu.

Sä saat tuntea erilaisia tunteita, olla joskus huonolla tuulella ja surullinenkin

Sä saat elää just niin kuin susta itsestä tuntuu hyvältä ja sopivalta

Sulla on oikeus ja mahdollisuus nauttia, samalla kun teet parempia valintoja itseäsi ja kehoasi ajatellen.


Hyvinvointi ja terveys ovat isoja ja laajoja käsitteitä, joiden alle kuuluu monia toisiinsa linkittyviä ja toisiinsa vaikuttavia asioita ja toimintatapoja sekä -malleja. Yksi asia johtaa niin sanotusti toiseen ja muodostaa isomman kokonaisuuden. Kiinnostus omaa terveyttä ja hyvinvointia kohtaan on hyvä asia, mutta on hyvä ymmärtää, että kaikkea ei tarvitse optimoida voidakseen olla hyvinvoiva ja terve. Älä siis suorita hyvinvointiasi, vaan elä ja tee asioita siten, että samalla kun teet parempia (huom, ei täydellisiä) valintoja itsellesi ja kehollesi, sulla on myös mahdollisuus nauttia!

2 kommenttia:

  1. Joka sana niin totta, mitä listasit. Ei ihminen voi elää "täydellisessä" kontrollissa hyvinvointinsa suhteen. Hyvinvointia on myös rentous asioiden suhteen, kun ei heittäydy ihan hällä väliä- asenteelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep!! Tervettä järkeä ja tiettyjen faktojen sisäistämistä, sekä sitä oman kehon kuuntelua. Niillä pääsee pitkälle! Kiitos kommentistasi :)

      Poista