lauantai 2. helmikuuta 2019

Elämänarvot muuttuvat ja muokkaantuvat elämän eri vaiheissa


Millaiset ovat elämänarvosi? Eli mitkä asiat elämässäsi arvotat korkeimmalle? Mihin käytät mieluusti aikaasi ja mitä asioita et koe oman elämäsi osalta merkityksellisiksi? Omien arvojen tarkastelu auttaa oman ajankäytön suunnittelussa tai ainakin näin se optimitilanteessa toimisi. Että laittaisit eniten aikaasi asioihin, jotka omassa elämässäsi arvotat korkeimmalle ja näin haaskaisit vähemmän aikaa asioihin, jotka eivät ole elämäsi kannalta niin merkityksellisiä. Onnea ei tarvitse silloin etsiä ja hymykin on herkemmässä, jos saa ja on mahdollisuus tehdä asioita, jotka ovat oman arvomaailman mukaisia.

Arvomaailmasi voi kokea muutoksia elämän varrella


Mä huomaan, että mitä vanhemmaksi sitä tulee niin omat elämänarvot kyllä kokekevat muutoksia ja muuttavat muotoaan. Jos ennen odotti viikonloppuja että pääsi baareilemaan tai muuten hengailemaan ja tekemään kaikenlaista, niin nykypäivänä työviikon jälkeen osaa arvostaa sitä, että saa nukkua ilman herätyskelloa herättämässä, tehdä treenin rauhassa tai pitkän lenkin koiran kanssa. Sitä nauttii edelleen ystävien kanssa hengailusta, mutta sekin on muuttanut muotoaan. Enää ei ole tarvetta roikkua pilkkuun asti baareissa vaan ennemmin sitä hengailee kavereiden kanssa ihan vaikka jonkun luona, käy kahvittelemassa tai tekee hyvää ruokaa yhdessä. Enemmän nauttii siitä yhdessäolosta ja aidoista kohtaamisista ja keskusteluista. Enemmän nautin myös siitä, että saan nukkua kunnon yöunet kuin kukkua yömyöhään vaikkapa sarjoja katsellen. Vaikka kyllä sellaisellekin joskus tarpeen mukaan edelleen löytyy aikansa ja paikkansa. ;) Mä olen aina ollut sellainen, että nautin myös omasta ajasta ja tykkään viettää arki-iltoja töiden jälkeen ihan vain kotosalla oman kullan kainalossa sohvalla makoillen. Treenaaminen on myös omaa aikaani ja tärkeää aikaa oman hyvinvointini ja jaksamiseni kannalta. Kuitenkin se, mistä syistä liikun ja harjoittelen aktiivisesti on muuttunut. Nuorempana pelasin jalkapalloa ja se oli elämäni kirjaimellisesti, koska koko muu elämä pyöri jalkapallon ympärillä. Ajat muuttuivat, kun piti valita oman tulevaisuuden ja jalkapallon välillä. Jalkapallo jäi, tuli amk opinnot ja työnteko ja tätä kautta pienimuotoinen kriisi, kun omaa elämää ja arvomaailmaa pitikin rakentaa yllättäen aivan uudelle pohjalle. Jalkapallon tilalle tuli kuntosali ja tätä kautta erinäiset dieetit ja treenailu ulkonäkö mielessä. Onneksi pääsin lopulta eroon tuosta nuoren minän ulkonäkökeskeisestä ajattelusta liikunnan ja treenaamisen osalta. Tänä päivänä treenaan, ja liikun, koska saan siitä hyvää fiilistä ja on hienoa nähdä mihin kaikkeen oma keho pystyy ja miten keho toimii fyysisesti. Ulkonäkökeskeisestä ajattelusta on siirrytty hyvinvointiajatteluun. Harjoittelu pitää yllä jaksamistani arjessa ja tottakai haluan, että kehoni toimii mahdollisimman hyvin mahdollisimman pitkään. Viimeisten vuosien aikana olen myös oppinut hahmottamaan paremmin sitä, että vaikka treenaaminen ja liikkuminen on mulle tärkeää, tykkään siitä ja pyrin treenaamaan tietyn määrän viikossa, niin siitäkin voi hyvillä mielin ja ilman morkkiksia joustaa, jos joskus ei huvita, jos työpäivät venyvät tai jos yksinkertaisesti jokin asia nousee hetkellisesti arvoissani korkeammalla kuin se suunniteltu treeni.Se, että on elänyt jollain tapaa ja kokenut toiset asiat merkityksellisemmiksi kuin toiset jossain elämänsä vaiheessa ei siis tarkoita sitä, etteikö omat ajatukset tai näkemykset asioista voisi muuttua.


Tänä päivänä mä arvotan oman hyvinvointini todella korkealle omassa elämässäni ja moni asia rakentuukin joustavasti sen ympärille. En tee asioita, joista mulle ei tule hyvä fiilis ja pyrin pitämään huolta tekijöistä, jotka saa elämän maistumaan ja arjenkin rullaamaan paremmin. Joskus eteen voi tulla tilanne, jossa tämäkin asia muuttuu hetkellisesti ja aina ei ole mahdollisuutta tuijottaa ainoastaan omaa napaansa. Perheellisenä voi joutua joskus laittamaan muiden tarpeet omiensa edelle, mutta haluaisin kuitenkin ajatella nyt ja myös tulevaisuudessa niin, että kun itse voi hyvin on myös ympärillä olevilla parempi olla. 

Olisi tekopyhää väittää, että asiat menevät aina juuri niin kuin haluan, ei, mutta on tärkeää opetella sanomaan ei asioille, joita ei halua ja taas sanomaan kyllä asioille, jotka kokee tärkeäksi itselleen. Ainahan asiat eivät ole ja käyttäydy ihan niin mustavalkoisesti, mutta ehkä suurin tekijä on se, että pyrkii muuttamaan sellaiset asiat elämässään, johon on mahdollisuus omalla tekemisellä ja päätöksillä vaikuttaa.

Oletko sä huomannut oman elämäsi arvojen muuttuneen tai oletko tietoisesti pyrkinyt muuttamaan asioita elämässäsi omien arvojesi mukaisesti?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti