sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Jos nyt ei mietittäis niitä joulukilojaJoulu on kerran vuodessa ja ainakin meikäläinen on viime vuosina oppinut rakastamaan erilaisia jouluherkkuja entistä enemmän, että ihan jo odotan jouluherkuista notkuvia pöytiä. Se, että muutamana päivänä mättää kuvun täyteen sapuskaa, syö ohi ja ylitte makrojen ja omien tarpeidensa ei tee kenestäkään huonoa ihmistä. Kokonaiskuvassa on turha potea omantunnontuskia sen osalta, jos jouluna tulee syötyä liikaa. Se mitä syöt ja kuinka elät uuden vuoden ja joulun välissä on nimittäin paljon merkityksellisempää kuin se, mitä syöt joulun ja uuden vuoden välissä. Jos tekee mieli mättää ruokaa ja herkkuja kaksin käsin niin anna mennä! Itselleen ei tietenkään kannata tekemällä tehdä ja hakemalla hakea pahaa oloa syömällä liikaa, mutta tarkoitan sitä, että ei sitä joulun aikaan ihan oikeasti kannata alkaa laskemaan kaloreita ja pohtia miten paljon päivällä glögin kanssa nautittu torttukin toi niitä kaloreita kroppaan.

Moni stressaa joulukiloista ja onhan se toki totta, että kun syö oman kulutuksensa yli niin paino nousee. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos muuten syöt sen mitä tarve vaatii, liikut säännöllisesti etkä päivittäin mätä herkkuja suuhun, ei joulun ajan syömisillä ole juurikaan vaikutusta kokonaisuuteen. Joo, paino saattaa nousta hetkellisesti, mutta pääosin tämä johtuu nesteistä. Kun taas joulun jälkeen lähdet liikkeelle ja jatkat arkea, lähtee se pöhötyskin kropasta sulamaan. Älä siis ole liian ankara ja tiukka itsellesi ja mieti liikaa jouluähkyä ja joulun mukana tuomia kiloja. Tässä vaiheessa kannattaa pitää vaaka piilossa ja kaivaa esiin vasta tammikuun puolessa välissä, jos ihan pakko on. Jouluähky ja joulukilot mielletään usein täysin negatiivisiksi asioiksi. Joulumättämisessä voi kuitenkin olla hyvätkin puolensa:

Pahan olon ja ähkyn yllättäessä saatatkin olla valmiimpi ja motivoituneempi tekemään taas niitä terveellisempiä valintoja juhlapyhien ollessa ohitse. Musta tuntuu, että joulun ajan syödyt suklaat tekevät taas omalla kohdallani sen, että on helppo olla taas vuosi ilman. 

Muutaman päivän ruokapippalot varmasti täyttävät taas kehosi energiavarastot ja saatatkin huomata treenin pariin palatessasi, että kyllähän muuten kulkee ja peeärrätkin paukkuu!

Tietty rentous antaa vapauden tunteen ja tekee mielelle hyvää. Kiellot ja ukaasit herkkujen koskemattomuudesta saa vain negatiivisia fiiliksiä aikaan ja myös usein himoitsemaan kiellettyä asiaa entistä enemmän. Anna itsellesi vapaus syödä ja voikin olla, että myös mieliteot helpottavat.Jos kuitenkin jouluähky yllättää ja alkaa ahdistamaan kaikesta rennosta suhtautumisesta huolimatta, yksi hyvä keino karistaa paha olo on laittaa kehoon hieman liikettä. Kevyt lenkki ruokailua ennen tai jälkeen, lyhyet muutaman liikkeen kuntopiirit ja ihan vain ulkoilu raikkaassa talvisäässä varmasti helpottaa tukalaa oloa ja antaa uutta energiaa.


Rauhallista ja nautinnollista Joulun aikaa! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti