keskiviikko 12. syyskuuta 2018

5x maistuvat aamupalat

Aamupalasta on muodostunut itselleni ajan saatossa se päivän tärkein ateria, joten jokaisesta aamusta varaan sille oman aikansa ja paikkansa. Jos tiedossa on kiireisempi aamu, niin valmistan aamupalan jopa edellisenä iltana valmiiksi kaappiin odottamaan. Aamupala pysäyttää yöllisen paaston ja antaa energiaa edessä olevaan päivään. Tukevan aamiaisen myötä vatsa sekä pää kestävät lounasaikaan asti, eikä maha ehdi kurnia. Ymmärrän, että kaikille aamupala ei maistu ja ei aina kannata väkisin yrittää syödä, mutta joskus kun kroppa on pitkään tottunut johonkin tapaan, kannattaisi kokeilla miten aamupalan nauttiminen vaikuttaa omiin energiatasoihin ja fiilikseen. Jos se aiheuttaa enemmän stressiä kuin hyötyjä niin toki sitten kannattaa miettiä tarkemmin, mikä itselle sopii parhaiten. 

Moni meistä (itseni mukaan lukien) kangistuu omiin tottumuksiinsa ja tapohinsa. Aamupala on varmasti monelle rutiininomainen suoritus ja aina samanlainen aamusta ja päivästä toiseen. Itse huomaan kuitenkin usein odottavani aamupala-aikaa, koska aamupalavaihtoehtoja on takataskussa erilaisia ja aina saa syödä sitä, mikä maistuisi siihen hetkeen ja fiilikseen parhaiten aina smoothiesta perus kaurapuuroon tai munakkaaseen. Vaikka rakastankin rutiineja ja joskus aamupalalla tulee vedettyä viikon mittaan jokaisena aamuna samanlainen marjasmoothie, niin seuraavalla viikolla aamupala voikin olla puuroa ja joskus viikon jokaiselle päivälle rakentuukin erilainen, täysin edellisestä aamusta poikkeava aamupala. Tärkeintä on, että vatsa tulee täyteen ja kroppa saa energiaa, mutta toki aamupala tulee varmemmin nautittua, jos saa syödä jotain mitä tekee mieli. Maistuva aamupala myös nostattaa hymyn huulille ja tekee aamupalahetkestä omalla tavallaan spesiaalin. 

Hyvä aamupala on....


...Ravitseva, maistuva ja värikäs. Myös aamupala kannattaa pitää sisällöltään monipuolisena ja ravinteikkaana, ihan niin kuin mikä tahansa päivän muukin ateria. Sanotaan, että aamupalan kannattaa sisältää hieman tavallista enemmän proteiinia, jotta se pitäisi kylläisyyttä kauemmin. Itse koostan aamupalani niin, että se sisältää sekä proteiinia, hiilareita että hyviä rasvoja. Seuraavaksi muutamia omia suosikkejani maistuvien aamupalojen joukosta.

Omat aamupalasuosikkini
Suklaa-banaaniletut tai sitten ihan perinteiset banaaniletut

Yksinkertaisimmillaan banaaniletut voivat sisältää vain banaania ja kananmunia, jotka sekoitetaan tehosekoittimessa tai sauvasekoittimessa ja sitten paistetaan pannulla ja kylkeen mustikoita, kreikkalaista jugurttia ym. Tykkään itse kuitenkin tehdä letuista ravitsevampia heittämällä sekaan kaurajauhoja tai kaurahiutaleita, mantelijauhoja ja esimerkiksi psylliumia kuidun lähteeksi ja proteiinilisänä proteiinijauhot toimivat hyvin suklaan tai vaniljan maussa. Myös suklaan makuista proteiinivanukasta ja raakakaakaojauhoa voi lisätä tuomaan suklaisaa makua lettuihin.  Smoothiet ja leivät

Oma smoothielempparini on marjainen smoothie sisältäen mustikoita, mansikoita, avokadoa, jogurttirahkaa, mansikka/vaniljaheraa, kaurahiutaleita ja nesteenä kookosjuomaa. Proteiininlähteenä toimii jogurttirahka sekä hera, hiilareita marjoista ja kaurahiutaleista ja hyviä rasvoja avokadosta. Toisinaan jätän smoothiesta kaurahiutaleet pois ja nautin smoothien kylkiäisenä pari siivua kauraleipää päällisineen. Joskus tekee mieli keitettyä kananmunaa, jolloin smoothie saattaa jäädä kokonaan pois ja teenkin leivistä täyttävämmän version ja kylkeen vielä pähkinöitä. Tuorepuurot

Erilaiset tuorepuurot ovat aivan älyttömän käteviä ja osoittautuneet kiireisempien aamujen pelastajiksi. Edellisenä iltana sekoitetaan ainekset purkkiin ja laitetaan yöksi kaappiin turpoamaan. Aamulla sitten lisukkeeksi mitä haluaa, kuten marjoja, banaania tai hedelmäsoseita. Tuorepuuroihin voi hyödyntää chia siemeniä, kaurahiutaleita, psylliumia, erilaisia leseitä sekä rouheita, jotka sitten turvotetaan yön yli maidossa, kaurajuomassa tai esim kookosjuomassa. Oma tuorepuurolempparini on kookoksisen mustikkainen tuorepuuro, jonka tarkemman ohjeen ja ravintosisällöt löydät TÄSTÄPerinteiset puurot lisukkeineen

Sanotaan, ettei ole puuron voittanutta. Jos ennen vihasin puuroja niin nykyään olen oppinut rakastamaan niitä. Puuro toimii aamupalalla, mutta hätätapauksessa kaappien muuten ammottaessa tyhjyyttään myös hyvänä lounaana tai päivällisenä. Kaurapuuro veteen keitettynä on oma lempparini. Koska yksinään se jää melko köykäiseksi aamupalaksi lisään joukkoon usein raejuustoa (ennen mietin että mitä hittoa, mutta sitten kokeilin ja totesin toimivaksi, suu tottui), mustikoita ja nyt omaa kotitekoista omenasosetta tehtyäni myös sitä omenasosetta. NAM!


Jogurtit ja myslit

Lidlin 2% kreikkalainen jogurtti vähäsokerisen myslin sekä marjojen tai hedelmien kera toimii myös loistavasti aamupalalla! Lisäksi esim. pellavansiemenrouhetta kuidun ja hyvien rasvojen lähteeksi. Makuvaihtoehtoja on rajattomasti, mutta mysleistä kannattaa tottakai valita se vähiten lisättyä sokeria sisältävä tai vaihtoehtoisesti tehdä vaikka itse isompi satsi kotitekoista mysliä erilaisista raaka-aineista. Millainen on sun aamupala? Mitkä jutut on ja pysyy sekä maistuu aina? Kommentoi alle ja jaa omat vinkkisi, vaihtelu virkistää. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti