keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Liikkuvuusharjoittelulla pidät kehosi toimivana

Yleisesti liikkuvuudella tarkoitetaan nivelten liikelaajuutta, johon kuuluu olennaisena osana lihasten ja jänteiden ominaisuudet sekä kehomme faskiakalvojen liukuminen eri kerrosten välillä. Faskia on sidekudosta, joka kattaa laaja-alaisesti koko kehomme ja ympäröi eri rakenteita yhdistäen kehomme toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Faskian laaja-alaisuuden takia pienikin rajoitus faskian liukumisessa suuren sidekudosketjun eri osassa voi vaikuttaa koko kehon toimintaan aiheuttaen esimerkiksi erilaisia jännitystiloja tai liikerajoituksia eri toimissa. Jännitystilat ja liikerajoitukset taas voivat ilmetä erilaisina kiputiloina tietyissä liikkeissä.

Hyvä liikkuvuus on edellytys kehon normaalille toiminnalle ja usein liikkuvuuden ollessa rajoittunut jollakin alueella käytämme huomaamatta erilaisia liikettä kompensoivia mekanismeja tai tuotamme liikettä väärästä kohdasta väärään aikaan. Hyvä liikkuvuus mahdollistaa kehon liikkeiden toteutumisen ilman kovaa lihastyötä. Liikkuvuuden ollessa rajoittunut kudokset tuovat liikkeisiin joskus turhaakin vastusta ja tekevät tuttujen liikkeiden tuottamisesta haastavampaa niin arjen keskellä kuin treenatessa. Hyvä liikkuvuus on perusedellytys laadukkaalle liikkeelle.Kehon liikkuvuutta on onneksi mahdollisuus harjoittaa ja kehittää. Ikuinen rautakankikin voi parantaa kehonsa liikkuvuutta, mutta se vaatii yhtälailla aktiivista harjoittelua kuten kuntosalilla lihasvoiman kasvattaminen tai lenkkipolulla juoksukestävyyden kehittäminen. Säännöllisellä liikkuvuusharjoittelulla voit tehdä liikkumisestasi ja liikkeiden toteuttamisesta esimerkiksi harjoittelun parissa taloudellisempaa, päästä eroon kiputiloista ja turhista kireyksistä, kunhan keskityt oikeisiin liikkeisiin ja tunnistat kehosi liikkuvuutta rajoittavat osatekijät.

Instagramista @lujempimina löydät nyt videon muodossa muutaman esimerkkiharjoitteen etenkin lantionseudun sekä rintarangan liikkuvuuden harjoittamiseen. Liikkeet toimivat hyvinä valmistelevina sekä avaavina harjoitteina ihan vain sellaisenaan tai ennen treeniä. 


Liikkuvuudesta huolehtiminen on tärkeää kaikille, jotka haluavat pitää kehonsa toimivana ja minimoida kehoon kohdistuvan turhan kuormituksen tai ennaltaehkäistä vammojen syntymistä. Liikkuvuudesta huolehdittaessa on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota myös liikehallintaan, sillä pelkkä hyvä liikkuvuus ei tuo automaattisesti hyvää hallintaa kehon liikkeisiin. Hyvä liikkuvuus edesauttaa eri liikkeiden sekä liikekokonaisuuksien toteuttamista, mutta pitääksesi kehosi toimivana tulee edelleen muistaa kuormittaa sekä harjoittaa kehoa kokonaisvaltaisesti eri osa-alueet huomioiden. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti