maanantai 29. kesäkuuta 2020

Kukaan ei ole valmis aloittaessaan

Joillain on taipumus lykätä aloittamista siinä uskossa ja pelossa, että ei ole vielä riittävän hyvä. Epäillään omia kykyjä ja pystyvyyttä ja unohdetaan se, että jokainen aloittaa jostakin. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Oli kyse lähes mistä asiasta tahansa vaatii se usein opettelua, kouluttautumista, harjoittelua, toistoa tai kokemuksia. Miksi vaatia itseään olemaan valmis heti aloittaessaan, kun kuitenkin toistemme kohdalla usein ymmärrämme, ettei aloittaessa voi tietää, osata tai kyetä kaikkeen.


Oli kyse sitten työelämästä tai harrastustoiminnasta näen, että oppiminen ja opetteleminen, aktiivinen harjoittelu ja toistojen myötä kehittyminen on nimenomaan yksi elämän suola eri osa-alueilla. Myös epäonnistumiset kuuluvat asiaan ja usein parhaimmat opit saa, kun joskus epäonnistunut siinä mitä tekee. Vaikka itsekin toivoisin olevani heti lähellä pro tasoa missä tahansa mitä teen, tiedän ettei se ole käytännössä mahdollista. Ja tavallaan miten tylsää loppupeleissä olisi olla heti valmis ja tehdä kaikki "täydellisesti". Kehittyminen saa aikaan onnistumisen tunteita ja synnyttää mielihyvää. Se, että päivä tai kerta toisensa jälkeen huomaa tekevänsä asioita paremmin ja oppii virheistään.

Jonkun toisen menestyminen ja onnistumiset eri elämän osa-alueilla, kuten uralla tai harrastusten parissa, voivat olla inspiroivia ja synnyttää halua yrittää itsekin enemmän. Tällainen toisesta henkilöstä inspiroituminen on mielestäni silloin terveellä pohjalla, kun ymmärtää, että hänkin on tehnyt valtavasti duunia asioiden eteen. Monesti näemme ja kuulemme vain lopputuloksesta, mutta emme ole kulkeneet matkaa toisen vierellä. Saatamme kuulla ja nähdä paloja toisen elämästä siitä matkasta, jonka toinen on kulkenut, mutta vain henkilö itse tietää, millaisia valintoja, tekoja ja uhrauksia päämäärään pääseminen on vaatinut. Hänkin on aloittanut jostain ja kulkenut oman polkunsa siihen pisteeseen, jossa nyt seisoo.

Ja muuten, harvemmin kuulemme niistä asioista, jotka jollain tapaa ovat jääneet kesken tai joissa on epäonnistuttu. On kiva levittää inspiroivia ja motivoivia tarinoita onnistumisista, mutta harvemmin jaamme niitä epäonnistumisia tai virheitä, joita olemme tehneet. Jokaisella on elämässään myötä- sekä vastamäkiä.

Älä siis lykkää aloittamista siinä pelossa, että et ole tarpeeksi, osaa riittävästi tai koska pelkäät epäonnistua. Jokainen aloittaa jostakin ja vain aloittamalla on mahdollisuus päästä sinne minne haluaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti