keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

"Karsit vain huonot pois ja tuot hyvää tilalle"

Parempien valintojen tekemisen sanotaan olevan helppoa: karsit pois tämän ja otat tilalle tämän. Mutta asiaan liittyy paljon muutakin: ihmisillä on erilaiset resurssit, kyvyt, halut ja tieto toteuttaa näitä asioita omassa arjessa. Näin hieman kärjistettynä, eihän kukaan voisi pahoin, jos asia todellakin olisi niin yksinkertainen ja suoraviivainen kuin monesti annetaan ymmärtää. Kuitenkin positiivista ja huomionarvoista on myös se, että ajan kanssa asioista voi todellakin tehdä itselleen helpompia ja osan päivittäisiä rutiineja. Eli missään nimessä ei kannata ajatella, että olisi turha edes yrittää. Seuraavaksi muutamia juttuja, mitä itselleni on noussut mieleen koskien hyvinvointia ja terveyttä tukevia ja edistäviä valintoja ja niiden toteuttamista omassa arjessa. Miksi toisille asia näyttää olevan niin helppoa ja toiset kamppailevat perusasioiden kanssa?


**

Olen huomannut, että haukkaamme herkästi liian isoja paloja kerralla ja vastaavasti toivomme nopeita ja helppoja ratkaisuja sekä tuloksia. Oikeasti tällaisissa tilanteissa pitää olla valmis myös panostamaan ja priorisoimaan niin, että laittaa nämä hyvinvointia ja terveyttä tukevat asiat listalla tärkeysjärjestyksessä ylemmäs. Halu on hyvä ensiaskel, mutta onnistumista mittaa kuitenkin edelleen se, miten on oikeasti valmis toimimaan. Mistä on valmis luopumaan ja mitä on valmis ottamaan tilalle.

Tottumukset ja tavat synnyttävät rutiineja ja joskus näiden uusien tapojen ja tottumusten rakentaminen on todellakin keskittymistä, huomiota ja myös sitä kuuluisaa aikaa vaativaa. Harvemmin mestariksi synnytään, tai asiat vain yhtäkkiä tapahtuisivat ja muuttuisivat ilman ponnisteluja. Että sormia napauttamalla huonot tavat ja tottumukset korvautuisivat niillä hyvillä ja terveyttä tukevilla valinnoilla. 

Hyvinvointitornin huipulta on helppo huudella, että karsitaan vain huonot pois ja tehdään parempia valintoja. Ajatuksen tasolla helppoa, käytännössä selvästi sitten aivan toinen juttu. On muuten todistettu juttu, että tiedon puute ei ole se, mistä kiikastaa. Vaan se, ettei tietoa saada, osata tai kyetä juurruttamaan osaksi omaa käytäntöä ja toimintaa. Moni kyllä tiedostaa, mikä itselle olisi hyväksi omaa hyvinvointia ja terveyttä ajatellen, mutta kyseisten asioiden sisällyttäminen osaksi omaa arkea ja elämää onkin sitten toinen juttu ja sellainen asia, mihin kaivattaisiin konkreettisia vinkkejä ja todellista apua. 


Kaikkia ei kiinnosta terveys, kaikkia ei kiinnosta hyvinvointi. Valitettavasti näihin asioihin ja siitä omasta terveydestä ja hyvinvoivoinnista huolehtimiseen moni herää vasta silloin, kun osa siitä menetetään. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta jotenkin toivoisin, että tähän maailmaan saataisiin enemmän ennaltaehkäisevää toimintaa. Että asioihin puututtaisiin ennen kuin niitä ongelmia ilmenee ja tämä pätee monellakin eri osa alueella.

Kaikki eivät myöskään ole tasa-arvoisessa asemassa ja samalla viivalla terveyttä ja hyvinvointia koskevien valintojen osalta, vaikka sitä kuinka toivoisi. Kaikkea ei todellakaan voi laittaa yksilön piikkiin, vaikka monessa asiassa yksilö on kuitenkin vastuussa itsestään ja omista valinnoistaan.

Jos mietitään valintoja, niin kaikkea ei voi suunnitella ja kaikkeen ei voi varautua. Väsyneenä tai nälkäisenä ei välttämättä ole helppoa tehdä sitä oman terveyden eteen parasta ratkaisua ja syödä terveellisesti. Kun keho huutaa energiaa, se ottaa sen missä muodossa se on helpoiten tarjolla. Aina ei löydy aikaa liikkua, vaikka kuinka sitä toivoisi ja tietäisi sen tekevän hyvää ja joskus nukkumaanmeno viivästyy syystä ja toisesta. Tässä kohtaa on mielestäni hyvä muistuttaa, että hyvinvointia ajatellen kyse on kokonaisuudesta! Pienet asiat toki merkitsevät, mutta mikään näistä edellä mainituista ei yksittäisenä tekijänä romuta kokonaisuutta ainakaan silloin, jos se ei ole jatkuvaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti, joskus kohtuullinenkin riittää.


Suunnittelulla voidaan tiettyyn pisteeseen asti edesauttaa ja helpottaa siinä omassa arjessa niiden hyvinvointitekojen toteuttamista. Myös oman arjen ongelmakohtien tarkastelu ja ylipäänsä niiden löytäminen on yksi askel siihen, että jotain muutosta positiivisempaan voidaan saada aikaan. Sokkona eri asioiden testailu ja trendien perässä hyppiminen, ei todellakaan ole paras keino hyvinvointia ja terveyttä ajatellen. Muutosten tekemisessä ja tapojen muokkaamisessa tulisi kuunnella itseään, tutustua itseensä ja omiin tarpeisiinsa ja lähteä tekemään muutoksia parempaan siltä pohjalta kenties ammattilaisen opastuksessa. Karsitaan vain huonot pois ja tuodaan parempia juttuja tilalle on siis ajatuksena hyvä, mutta jotta siitä jalostuisi käytäntöön asti toimiva ja kestävä juttu, pitää oppia näkemään ja ymmärtämään, mitä ne "huonot jutut" siinä omassa arjessa ja elämässä oikein ovat ja mitä taas ovat ne hyvät jutut, joita tuodaan tilalle. Ja myös sen asian ymmärtäminen, MIKSI niin tehdään on tärkeää, jotta niitä asioita tulee toteutettua.

Perusasioiden kohdalla voidaan sanoa mikä on hyvää ja terveyttä edistävää esim. unen, ravinnon ja liikunnan osalta, mutta käytännön tasolla toteutustavat voivat poiketa toisistaan eri yksilöiden kohdalla. Meillä jokaisella on yhä edelleen se oma elämä ja arki, jossa elämä harvemmin näyttäytyy identtisenä toiseen verrattuna. Siksi kukaan ei voi suoralta kädeltä sanoa, miten sun tulisi elää tai miten sun pitäisi toimia. Esimerkkejä ja toimintamalleja voidaan jakaa, mutta yksilön omaksi tehtäväksi jää muovata niistä omaan arkeen sopivat jutut.

Omakohtainen kokemukseni


Mun on omassa arjessani helppoa toteuttaa omaa terveyttäni ja hyvinvointiani palvelevia rutiineja ja voin sanoa suuren osan asioista tapahtuvan myös automaattisesti ja ilman suurempaa ponnistelua. Kuitenkin valehtelisin, jos väittäisin asioiden aina olleen näin tai että  nyt eläisin jatkuvassa harmonisessa tasapainossa hyvinvointiani ja terveyttäni tukevien valintojen kanssa. Olen kokeillut, olen kompastunut ja olen kaatunut. Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, miten on tullut kokeiltua erilaisia juttuja siinä ajatuksessa, että ne tukisivat hyvinvointiani ja terveyttäni vain myöhemmin todetakseni sen tosiasian, että ne valinnat tekivät oikeastaan päinvastaista, eivätkä olleet hyväksi minulle. Joskus pitää kaatua oppiakseen ja ymmärtääkseen, mitkä asiat ovat niitä merkittävimpiä ja itselleni se ei ole esim sitä, että mun täytyisi luopua kokonaan leivästä tai olla ikuisessa herkkulakossa ilman sokerin sokeria. On sallittua kokeilla ja erehtyä ja sitten etsiä toimivampi polku ja toimivammat keinot, jotka sopivat itselle.


Vielä lopuksi


Haluan tällä tekstillä muistuttaa siitä, että kukaan sieltä hyvinvointitornista huuteleva ei tee tai jaa asioita kiusallaan. "Karsitaan vain huonot pois ja tuodaan hyvää tilalle" on mielestäni esimerkki siitä, että kun ne paremmat valinnat lopulta tulevat osaksi arkea ja omia rutiineja, niiden toteuttaminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen todellakin voi olla niin yksinkertaista kuin joskus toisen korvaan ärsyttävänä kuulostaen annetaan ymmärtää. Pienillä muutoksilla ja valinnoilla ja itselleen muutoksiin aikaa antamalla niistä aluksi haastavalta tuntuvista asioista, on mahdollista tehdä itselleen helpompia. Ei tarvitse ajatella ja tyytyä, että näin tämä nyt on koko loppuelämäni. Aloittaminen ja toiminta ovat kuitenkin aina niitä asioita, jotka vaaditaan hyvään lopputulokseen pääsemiseksi. Salli myös itsesi kokeilla ja erehtyä. Tee valintoja kehoasi ja itseäsi arvostaen. Edelleen, jos kamppailet näiden omaa hyvinvointiasi tukevien ja niin sanottujen parempien valintojen kanssa mieti, mikä olisi tänään pienin hyvää oloa tuova ja terveyttä tukeva teko, jonka voisin itseäni ajatellen tehdä. Näinkin pienellä teolla on mahdollista päästä junnaavasta tilanteesta eteenpäin.

Mitä ajatuksia kirjoituksesta heräsi?


Mikä on sun hyvinvointiteko itseäsi kohtaan tänään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti