tiistai 3. syyskuuta 2019

Liikkuminen on elämisen elinehto



Liikkuminen on elämisen elinehto


Et välttämättä tunnista sitä vielä nuorempana elämässäsi niin hyvin, mutta vanhenemisen myötä ymmärrät kyllä, enkä haluaisi olla se ihminen joka myöhemmin tulee sulle sanomaan, että mähän sanoin. Liikkumalla pidät huolta kehostasi, kunnostasi ja jaksamisestasi. Liikkumalla pidät huolta siitä, että kun vihdoin se eläkeikä koittaa niin sulla olisi vielä voimavaroja ja mahdollisuus tehdä niitä asioita mistä tykkäät. Tai ainakin että olet liikuntakykyinen ja toimintakykyinen ja sulla olisi mahdollisuus valita. Kaikilla ei sitä ole, syystä tai toisesta. Kaikkeen emme tietenkään voi vaikuttaa, mutta jos löytyy yksikin asia mihin voit vaikuttaa, miksi et tekisi sitä? Varsinkin kun kyse on susta itsestäsi ja sun läheisistä ihmisistä.

Liikkuminen ei ehkä ole sun elämän tärkein asia, mutta liikkuminen ja omasta kunnosta huolehtiminen palvelee niiden sun elämän muiden tärkeiden asioiden toteuttamista. Siksi liikkumisen pitäisi oikeasti olla yksi sun elämän tärkein asia. 30 minuuttia päivässä ei pitäisi kenenkään elämässä olla ylitse pääsemättömän vaikea toteuttaa liikkumisen osalta, koska moni suomalaisista viettää esimerkiksi television ja älylaitteiden äärellä päivässä moninkertaisen määrän. Samalla kun kyse on on siitä, että liikkumista ei koeta riittävän tärkeäksi on kyse myös tottumuksiin juurtuneista tavoista ja toisinaan myös saamattomuudesta.

Liikkuisitko, jos tietäisit että sairastut liikkumatta? 


Liikkumisen merkitystä ja hyviä vaikutuksia tulisi korostaa enemmän niin, että se koskettaisi yhä suurempaa osaa ihmisistä. Ymmärrän, että voi olla haastavaa miettiä, että entäs jos se 2. Tyypin diabetes iskee minuun tai entäs jos saan aivoinfarktin ja entäs jos menetän liikuntakykyni elämäntapojeni seurauksena. Ennaltaehkäisy on haastava asia, koska ei konkreettisesti nähdä tai kyetä ymmärtämään sitä, mitä kyseiset asiat oikeasti tarkoittavat oman elämänlaadun ja elämisen kannalta. Samalla kyse on myös varmasti siitä, että näiden asioiden ei uskota sattuvan omalle kohdalle. Jos tietäisit sata varmasti saavasi vaikka aivoinfarktin vuoden kuluttua tästä hetkestä jos et muuttaisi elintapojasi ja alkaisi liikkumaan, mitä tekisit? Mä uskon ja voin melkein vannoa, että lähtisit liikkeelle ja tekisit kaikkesi välttääksesi tuon tilanteen.


Säännöllinen liikkuminen; arki- ja hyötyliikunta tai säännöllinen harrastaminen on yksi suurista tekijöistä terveydestä huolehtimisessa ja näin esimerkiksi erilaisten elämäntapasairauksien ennaltaehkäisemisessä. Liikkuminen on oikeasti halvin ja mutkattomin keino pitää itsestä huolta. Ei kaikista tarvitse tulla oman elämänsä huippu-urheilijoita tai löytää lajia joka koukuttaa ja jolle omistaa elämänsä. Liikkuminen on kuitenkin kaikille tärkeää, jotta voidaan ennaltaehkäistä elintapasairauksien syntymistä, säilyttää hyvä tuki- ja liikuntaelimistön kunto ja jotta oikeasti kyetään liikkumaan vielä vanhempanakin. Yksilölle sillä on loppujen lopuksi ihan hiton suuri merkitys.

Listaan nyt syitä, miksi sun kannattaa jatkaa liikkumista tai miksi sun kannattaisi alkaa liikkumaan:

Liikunnan tuoma hyvä olo ja endorfiinit
Kunto kohoaa

Virkistyt ja jaksat paremmin
Parannat hapenottokykyäsi, et enää hengästy kuten aiemmin

Olet energisempi
Unenlaatu paranee

Painonhallinta onnistuu paremmin
Nivelet saavat voitelua ja luut vahvistuvat

Lihaskunto kohenee
Hyvä esimerkki jälkikasvulle

Mahdollisuus yhteisöllisyyteen ja osana ryhmässä oloa
Mieliala kirkastuu

Turvotus jaloissa helpottaa
Niska- hartiaseudun ja selän kolotukset vähenevät

Luovuus paranee
Stressinsietokyky kohenee



Etsi ja löydä sun "miksi" liikkumiselle


Listaa voisi jatkaa, mutta pointti on, että liikkumisella on oikeasti mielettömästi hyviä, positiivisia vaikutuksia. Ja näitä positiivisia vaikutuksia voi tutkimusten mukaan saavuttaa jo sillä 30 minuutin liikkumisella päivässä, jonka voi jopa jakaa kahteen osaan! Tärkeintä on kuitenkin ALOITTAMINEN ja TOTEUTTAMINEN. Tärkeintä on etsiä se sinun oma MIKSI, joka saa sut liikkeelle päivästä, vuodenajasta ja kellonajasta riippumatta. Tee sun miksistä niin vahva, että sä todellakin saat itsesi liikkumaan säännöllisesti. Tutkiskele omaa arvomaailmaasi ja mieti miten liikkumisen avulla voisit tukea näiden arvojen toteutumista.

Esimerkki: monelle perhe on yksi tärkeistä arvosta. Jotta jaksat olla hyvä ja energinen vanhempi ja jotta jaksat osallistua lastesi leikkeihin sun täytyy pitää huolta myös itsestäsi. Haluat myös varmasti olla hyvä esimerkki lapsillesi ja seurata heidän kehitystään ja oppimistaan mahdollisimman terveenä. Liikkumalla pidät huolta, että nämä asiat ovat sinullekin mahdollisia.

Kun saat vahvistettua omaa miksiäsi, on päivittäin helpompi muistuttaa itselleen, miksi liikkuminen on tärkeää ja miksi liikkeelle kannattaa lähteä silloinkin kun ei välttämättä huvittaisi. Vaikka et olisi koskaan ollut liikunnan ystävä, sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että et liikkuisi ollenkaan tänä päivänä tai ettet voisi oppia nauttimaan siitä. Menneisyyden huonojen kokemusten liikunnan parissa ei myöskään saisi antaa vaikuttaa tähän hetkeen. Älä keksi tekosyitä liikkumattomuudellesi, koska ne ovat ja pysyvät tekosyinä ja tekevät hallaa lopulta itsellesi ja läheisillesi. Etsi sen sijaan itsellesi syitä sille, miksi just sun kannattaa liikkua ja jatkaa liikkumista säännöllisesti. 

Liiku, jotta voit elää terveempää ja hyväkuntoisempaa elämää ja nauttia elämästäsi pidempään. Liiku, koska sä voit!


Muita postauksia aiheesta:

Sulla on vain yksi keho


Motivaation syvin ydin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti