torstai 15. elokuuta 2019

Ravintolisät avaimena hyvinvointiin? Vai sittenkin monipuolinen ruokavalio?



Moikka, kiinnostaisko sua käyttää hetki aikaa ja kuulla sellaisesta ihmiselämän mahdollistajasta kuin ruoka? Makroravintoaineiltaan ja energiaravintoaineiltaan se käsittää hiilarit, proteiinit, rasvat ja (alkoholin) sekä mikroravintoaineistaan mm. eri vitamiinit ja kivennäisaineet, jotka myös suojaravintoaineina tunnetaan ja jotka osallistuvat elintoimintojen ylläpitoon ja elimistön säätelytehtäviin. Ilman ravintoa ei ole elämää. Ilman ruokaa ei ole elämää. 





Monipuolinen ja riittävä ravinnonsaanti tukee monipuolista ja riittävää avainravintoaineiden saantia


Nykypäivänä kaupataan jos jonkinlaista pilleriä ja coctailia sillä verukkeella, että ne ovat avain hyvään oloon, hyvinvointiin ja kehon toimintaan. Että ilman niitä ei pärjäisi ja että et saa hyödynnettyä täyttä potentiaaliasi. Usein näiden erinäisien sloganien rinnalla unohdetaan kuitenkin mainita sellainen asia, että monipuolisella ruokavaliolla pidät huolen näiden samojen vitamiini- ja kivennäisainetarpeiden täyttymisestä luonnollisin keinoin. Toki ravintolisille on oma aikansa ja paikkansa, mutta harvemmin niitä tarvitsee nauttia ympäri vuoden tai päivittäin useita kertoja. Myös se on hyvä muistaa, että ravintolisät ovat nimenomaan lisiä (!!) eivätkä poista monipuolisen ja terveellisen ruokavalion merkitystä ihmiskeholle.

Ravintolisät ovat selvästi yksi tämän aikakauden hyvinvointihitti, mutta se ei todellakaan kerro siitä, että niiden käyttö olisi _välttämätöntä_ hyvinvoinnille ja terveydelle. Jos siis olet valmis hieman katsomaan ja miettimään mitä suuhusi laitat, syöt monipuolisesti ja terveellisesti myöskin herkkuhetkiä sallien, välttelemättä ja rajoittamatta turhaan ruoka-aineita ruokavaliossasi niin trust me, pärjäät kyllä ilmankin näitä hittituotteita ja sulla jää enemmän rahaa käytettäväksi siihen pureskeltavaan ja nautintoakin herättävään ruokaan. Ainakin itse mieluummin otan tarvittavat vitamiinit ja muut avainravintoaineet nauttimalla oikeaa ruokaa ja turvaudun purkkiin ja ravintolisiin vasta silloin, kun tiedän jonkin vitamiinin ym. saannin rajoittuneen. Esimerkiksi talvella meillä täällä Suomessa D-vitamiinilisän nauttiminen on todellakin perusteltua. Mikään pakko ei kuitenkaan ole käyttää suuria summia rahaa ravintolisiin ympäri vuoden ja voit silti voida hyvin, jos niin oikeasti haluat ja olet hieman valmis yrittämään.


Ravintolisien käyttäminen ei ole edellytys hyvään oloon, energisyyteen ja terveyteen



Erilaisia hittiaikakausia ja tuotteita nousee esille vähän väliä ja hetken päästä kukaan ei edes muista niitä. Ruoka sen sijaan on asia, joka on pitänyt ihmiset elossa ennen, nyt ja lähitulevaisuudessa, koska kehomme tarvitsee solutasolla energiaa elääksemme ja hengittääksemme. Ja sitä energiaa siis saamme kaloreiden muodossa nauttimamme ruuan ja myös juomien kautta. Riippuen ravinnon laadusta saamme syömämme ruuan mukana myös nimenomaan näitä erilaisia elimistölle välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita, toiset enemmän, toiset vähemmän riippuen siis ravinnon monipuolisuudesta. Mitä monipuolisemmin syöt ja kun et liikaa rajoita ruokavaliotasi ja kiinnität huomiota myös muihin asioihin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta voit oikeasti pötkiä pitkällekin hyvillä energiatasoilla ja hyvällä kehon toiminnalla _ilman_ ravintolisiä. Sekä mieli että suolisto kiittävät. Suolisto hyötyy pureskeltavasta ruuasta (mm. ravinnon kuitujen merkitys hyvälle suoliston bakteerikannalle). Pelkkien ravintolisien ottaminen käyttöön ei ole avain onnistumiseen ja hyvinvointiin, vaikka joku niin väittäisikin. Kokonaisuus koostuu niin paljosta, vaikka ravitsemus iso tekijä hyvinvoinnissa ja energisyydessä onkin. Toisinaan synteettisten (purkista otettavien) vitamiinien ja lisäravinteiden nauttiminen voi olla hyvinkin perusteltua ja joillekin välttämätöntä (esim tietyt sairaudet ja imeytymishäiriöt ym), mutta tavan tallaajan, joka katsoo vähän mitä suuhunsa laittaa, pitää huolen palautumisesta sekä liikkuu riittävästi ei todellakaan tarvitse turvautua lisäravinteisiin voidakseen hyvin ja ollakseen energinen. 




Mihin sitten kannattaisi kiinnittää huomiota?


Sen sijaan jos siis koet itsesi jatkuvasti väsyneeksi, energiatasot mataliksi ja jos siis haluat saada kehosi ja itsesi voimaan paremmin, suosittelen ihan ensimmäisenä jokaista tarkastelemaan rehellisesti ja esimerkiksi avun kanssa sitä omaa lautasmallia ja oman päivittäin nauttimansa ravinnon laatua, riittävyyttä ja monipuolisuutta, ennen kuin tartutaan yhen yhteenkään ravintolisäpurkkiin tai coctailiin. Jos oma päivittäinen ruokaympyräsi rakentuu ravinneaineköyhien ruoka-aineiden, samojen einesten ja keinotekoisten, voimakkaan sokeripitoisten ja tyydyttynyttä rasvaa sisältävien tuotteiden varaan ilman kuitupitoisia tuotteita, vihanneksia, hedelmiä, marjoja ym. niin en ihmettele jos kroppa ei toimi ja olo on vetelä. Myös ruokailun säännöllisyydellä on merkityksensä turvaten riittävä ja tasainen energiansaanti päivän aikana. Eikä se kroppa ja vointi korjaannu tällaisen elämän jäljiltä heti, joten malta hetki, panosta monipuoliseen ruokavalioon sen riittävyyteen ja säännöllisyyteen ja huomaa ero.

On myös hyvä muistaa, että vaikka näitä ravintolisiä kaupataan hyvin kärkkäästikin erilaisilla hyvinvointiin ja terveyteen yhdistettävillä sloganeilla, jyllää kaiken takana bisnes ja raha.  Myyntipuheissa vedotaan hyvinkin värikkäästi tuotteiden vaikuttavuuteen aina solutasolta lähtien ja tuotteiden luvataan pudistavan maksaa, toimivan solunsuojina ja vaikka mitä. Itselläni meni hermo ja aloin tätä tekstiä kirjoittamaan juuri sen jälkeen, kun mulle tavalliset tallaajat tuli kauppaamaan omaan kokemustietoonsa, selvästi valmiisiin myyntipuheisiin ja näihin väittämiin pohjaten kyseisiä ravintolisiä. Sitten kun heitin muutaman faktan/vastaväitteen/kysymyksen mitä olen ravitsemuksesta mm. ravitsemustieteiden peruskurssien opinnoissa oppinut niin toivotetaan hyvät päivänjatkot eikä ollakaan valmiita perustelemaan ja keskustelemaan. Mua alkoi suututtaa, miten moni ravinnosta ja ihmiskehon toiminnasta tietämätön varmasti tarttuu näihin myyntipuheisiin, koska kuulostaahan toi nyt ihan hiton hienolta: solunsuojaa ja maksan puhdistusta. Harmi vaan, että tuollaisilla tuotteilla et maksaasi puhdista, eikä solujen ympärille rakennu yhtäkkiä jotain soluja suojaavaa kerrosta tuotteiden käyttämisen myötä. Rahaa sen sijaan menetät. Verkostomarkkinointi ja suosittelubisnes on nykyajan juttu ja vaatii myös kuluttajalta enemmän valveutumista.


Mikä todella on syynä muuttuneeseen olotilaan? Paremmat valinnat vai ravintolisät?


Hyvä olo ei todellakaan ole riippuvainen ympärivuotisesta ja päivittäisestä hittituotteeksi nousseiden ravintolisien käytöstä, ei vaikka sun kaveri, perheenjäsen tai someidoli kuinka väittäisi niin. Varmasti jokainen, joka kyseisiä tuotteita käyttää oikeasti uskoo niiden toimivan ja uskoo syyn omaan hyvinvointiin olevan kyseisissä tuotteissa. En tässä vähättele siis kenenkään omakohtaisia kokemuksia tai väitä huijariksi (paitsi että kun suosittelee ja myy jotain niin ei pliis vääristellä fysiologiaa ja faktoja) ja mun mielestä on hienoa, jos omaa elämäänsä ja energiatasojaan on näillä keinoilla saanut kohotettua, mutta monesti kysyttäessä mitä teit ennen ja millä tavalla vastauksena saattaakin olla hyvin kuluttava elämäntyyli, jossa ei oikeasti panostettu niihin asioihin mitä pidetään hyvän olon tukipilareina kuten siihen oikeanlaiseen ravintoon, liikuntaan ja esimerkiksi unen laatuun. Kun tällaisessa tilanteessa tarttuu lisäravinteisiin niin varmasti vointi jollain tasolla kohenee (koska se keho saa taas niitä tärkeitä ravintoaineita, joita myös monipuolisesta ruokavaliosta saisi) ja sitä saattaa ajatella, että ilman ravintolisiä ei pärjää vaikka oikealla ja riittävällä ravinnolla voisi saada samat positiiviset vaikutukset aikaan. Ravintoasioiden osalta suosittelen kuitenkin edelleen ottamaan vinkkejä vastaan ravitsemusasioihin oikeasti perehtyneiltä henkilöiltä ja laillistetuilta terapeuteilta.




Tässä seuraavana myös näkemys mietittäväksi: Usein ravintolisämaailmaan astuva kaipaa jollain tavalla muutosta omaan oloonsa, haluaa olla virkeämpi ja jaksavampi arjessa. Nämä tuotteet saattavat olla se alkuun sysäävä tekijä, jonka myötä sitä alkaakin kiinnittämään enemmän huomiota unenlaatuun, liikkumiseen ja myös siihen ravitsemukseen ja sen laatuun. Mistä sitten erotat mitkä asiat ovat oikeasti näiden hyvinvoinnin peruspilareiden aikaansaamaa ja ansioita ja mikä taas  oikeasti puhtaasti ravintolisien ansioita? Ja mikä taas on esimerkiksi placeboa, kun niin kovasti uskotaan jonkin asian toimivan. Vai voisiko ilman ravintolisiä sittenkin pärjätä, jos oikeasti panostaa muuten eri osa-alueilla siihen omaan hyvinvointiin ja terveyteen, kuten jo aiemmin mainitsin? Mä myös mietin sitä, että kun mulle kyseisiä tuotteita on tultu kauppaamaan ja suosittelemaan, on se tehty profiilistani huokuvan hyvinvoinnin ja energisyyden perusteella. Mietinpä vain, että vaikutanko silloin oikeasti henkilöltä, joka näitä ravintolisiä tarvitsisi vai olisinko sittenkin bisneksen kannalta vain hyvä kasvo jatkamaan suosittelumyyntiä muille...



Vitamiinien ja kivennäisaineiden jatkuva liikasaantikaan ei ole terveellistä



Kannattaa myös muistaa että vaikka on kyse elimistölle tärkeistä ravintoaineista, ei niitä kuitenkaan kannata tai suositella popsittavan yltäkylläisesti ylitse omien tarpeiden. Erilaiset ravintolisät (ainakin ainesosaluettelon perusteella) sisältävät melko suuriakin määriä yksittäisiä vitamiineja. Kun tähän vielä lisätään normaalin ravinnon mukana tulevat vitamiinit, voi joidenkin ravintoaineiden saanti pompahtaakin ylitse suositeltujen rajojen. Tässäkään osa-alueessa enempi ei aina ole parempi. 


Ruoka ja ravintoasiat herättävät tunteita



Ravintoasiat tuntuvat muutenkin nykypäivänä olevan sellainen asia, mikä herättää tunteita suuntaan jos toiseen. Tämä tuntuu johtaneen jonkinlaiseen tieteellisen tutkitun tiedon ja ihmisten henkilökohtaisen kokemustieteen vastakkainasetteluun, että välillä oikeasti mietin että mihin tämä kaikki vielä johtaakaan... Omaa henkilökohtaisiin kokemuksiin nojaavaa markkinointia tehdään ravitsemuksen ja lisäravinteiden puolella todella värikkäästi mikä on mielestäni todella vastuutonta, koska sun elimistö ja sun kokemukset eivät tarkoita sitä että sama toimisi toiselle. Sen sijaan tiede ja tutkimukset puoltavat asioita, joita on tutkittu ja testattu isolla väestöllä, jopa vuosien ajan. Aina seasta löytyy niitä, joille jokin juttu ei toimi. Tottakai sinä voit itse kokeilla ja tutkia mikä toimii ja ei toimi itsellesi ja sinun keholle ja rakentaa oman ravitsemuksesi ja lautasmallisi sen pohjalta. Suositteleminen ja yleistäminen, että se sun oma juttu toimisi muille on kuitenkin tietyssä pisteessä vaarallista. Sen takia kehotankin jokaista, että tehkää niitä kokeiluja omissa keittiöissä, noudattakaa sitä ja tota - tonta ruokavaliota jos haluaa ja jos se toimii niin hienoa.

Muistetaan kuitenkin se, että eri ruoka-aineilla on todellakin merkityksensä meidän ravitsemuksessa ja kun jotain juttuja lähdetään radikaalisti karsimaan ja tiputtamaan pois niin tulisi tilalle muistaa löytää ja etsiä vaihtoehtoiset ruoka-aineet, joilla korvaat kyseisen ruoka-aineen mukana menettäväsi makro- ja mikroravinteet.




Ravitsemus ja ruoka on tärkeä osa hyvinvointia ja terveyttä. Eikä millään tällaisilla asioilla tulisi leikkiä. Ravintokeskusteluissa kuuluttaisin siis sitä tervettä järkeä ja myöskin vastuullisuutta jokaisen yksilön, ammattilaisen ym kohdalla. Peace.


PS. Ruoka on muutakin kuin energiaa ja makro- ja mikroravinteita jotka mahdollistavat olemassaolomme. Ruoka yhdistää ihmisiä samojen hetkien ääreen, hemmottelee makunystyröitä antaen erilaisia kokemuksia ja nautintoa ja vaikka mitä. Mä toivon, että mitkään ravintolisät ja keinotekoiset tuotteet ei oikeasti vie paikkaansa kaikelta tältä.


Mitä ajatuksia tämä kirjoitus herätti sinussa? 



Tarkoituksellakin hieman kärkkäästi kirjoitettu teksti. Kuitenkin kirjoitin asiat juuri niin kuin niistä tällä hetkellä ajattelen ja mitä olen oppinut. Uusien tutkimustietojen ym valossa olen aina valmis oppimaan ja myös muuttamaan mielipidettäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti