maanantai 6. toukokuuta 2019

Älä anna painon määrittää sinua tai elämääsi


Miksi hitossa se paino merkkaa niin paljon niin monelle? "haluan laihtua 5 kiloa", "sitten kun painan 60 kiloa olen tyytyväinen itseeni". Miksi annamme niin herkästi puntarin määrittää minuuttamme, itsetuntoamme ja arvostusta itseämme kohtaan? Terveydellisistä näkökulmista katsoen ylipainoa ja toisaalta myös alipainoa on syytä välttää, mutta toiset tekevät siitä painosta niin suuren asian itselle, että enää ei nähdä mikä on tervettä ja mikä on järkevää.

Painosta on helppoa tehdä mörkö itselle. Olen itsekin ollut koukussa vaakaan ja sen lukemiin. Joskus ihan todella tavoittelin jotain tiettyä lukemaa sillä ajatuksella, että sitten olisin hyvä, riittävä ja hyväksyttävä.  Että olisin onnellinen, kun saisin vielä pari omasta mielestäni "ylimääräistä" kiloa pois. Ja olen siis aina ollut normaalipainoinen. Miksi kenenkään tarvitsisi kokea, että pitää olla jonkin painoinen ollakseen hyväksyttävä itsensä tai muiden silmissä? Tai voidakseen olla onnellinen? 


Nykypäivänä jylläävät dieettikulttuurit, erilaiset laihduttamiseen  ja kiinteytymiseen keskittyvät valmennukset ja ihmisten oma jatkuva usko tarpeestaan laihduttaa syö aina pohjaa myös siltä terveeltä ruoka- ja liikuntasuhteelta.  Tehdään asioita kun on pakko, rajoitetaan reilulla kädellä kaikkea, eikä opetella tekemään asioita kauaskantoisemmin silmin sillä terveemmällä tavalla. Jatkuva ulkonäön, mittojen ja painon korostaminen saa varmasti ihmiset liikaa ajattelemaan sitä, että ei voisi olla riittävä ja tyytyväinen itseensä sellaisenaan vaan vasta jonkin tietyn kokoisena. Toisaalta musta on hienoa, että ihmiset haluavat panostaa itseensä ja esim näille valmennuksille on oma paikkansa, mutta samalla harmittaa, että sitä markkinointia toteutetaan ja muutoksia lähdetään hakemaan paino edellä, jolloin nimenomaan ne sentit, kilot ja rasvaprosentit ratkaisevat melkein yksinään sen, onko henkilö onnistunut tavoitteessaan vai ei. Unohdetaan se kaikki muu ympärillä ja tuijotetaan vain sitä painoa ja niitä senttejä. Jos paino ei ole tippunut x ajassa y määrää, ollaan omasta mielestä epäonnistuneita, vaikka eihän se näin mene eikä oikeasti voi olettaa että voit vain valita paljon pudotat ja sitten pudotat.

Haluan tähän väliin sanoa, että painon pudottaminen nimenomaan terveydellisistä näkökulmista katsoen on perusteltua ja suotavaakin, jos kiloja on vuosien aikana päässyt kertymään oikeasti niin, että se on jo terveyttä haittaavaa. Silloinkin kuitenkin kääntäisin ajatukset laihduttamisesta mieluummin elämäntapojen muuttamiseen, jolloin paremmilla valinnoilla saadaan kokonaisvaltaisesti hyvää aikaan eikä ainoastaan muutosta painoon. Sinänsä en pidä laihduttamista tai painonpudottamista siis minään kirosanana, mutta kun toteutustapoja, lähtökohtia ja ajatusmalleja tähänkin asiaan on niin useita kuin on ihmisiä. Jos samassa lauseessa yhdistyy normaalipaino ja laihdutus tai painonpudotus, niin mielestäni ollaan pielessä. Ja kyllä samalla huolestuttaa se, kun somessa näkee markkinoitavan erilaisia kiinteytymiseen ja rasvanpolttoon sekä kesäkuntoon keskittyviä nettivalmennuksia ja kommenttiosiossa tosiaan tägäilevät jo valmiiksi normaalipainoisen kriteerit täyttäviä nuoria ja vanhempiakin naisia sekä miehiä...


Toiset ihmiset laihduttaa ja dieettaa ison osan elämästään ja menettää siinä samalla arvokasta aikaa elää ja nauttia elämästään. Monet ihmiset jojoilevat painonsa kanssa juuri sen takia, että harvemmin ne pudotetut kilot sitä onnea tuovat, vaikka niin on itselle uskoteltu. Väitän, että keho ja paino seuraa mieltä. Hyvä olo lähtee aina loppujen lopuksi sisältä, ei siitä miltä ulkoisesti näyttää.

Ja vielä lopuksi...

Et voi verrata nykyistä painoasi siihen, mitä se oli vaikka ollessasi alle parikymppinen tai kolmekymppinen. On myös turhaa verrata omaa painoa muihin, koska olemme yksilöitä, eikä paino kerro kehonkoostumuksesta. Naisilla kuukautiskierto voi vaikuttaa kehon nesteisiin ja myös painoon kierron eri vaiheissa. Samalla liikunnallisesti aktiivisen ja painoja nostelevan on turha nojata liikaa painoindeksiin, koska lihas painaa enemmän kuin rasva. Myöskään ylipainoisen ei kannata tuijottaa pelkkää vakaa, vaan tehdä päätöksiä terveys edellä, jolloin useimmiten se keho seuraa perässä.

Jos paino ja vaaka ahdistaa niin paras asia itselle voi olla lopettaa se vaa'alla hyppely ja painon jatkuva seuraaminen. Kukaan ei pakota astumaan vaa'alle, eikä vaaka tai sen lukema määrittele sinua ihmisenä! Tarkastele painon sijaan ennemmin vointiasi: hyvää oloa, jaksamista, energiatasoja yms. Toisin kuin pelkkä painonpudotus ja laihduttaminen, kokonaisvaltaisempi näkemys omasta olosta ja voinnista auttaa ja tukee oikeanlaisten päätösten tekemisessä, jolla on myös kauaskantoisempia seurauksia terveyttä ja hyvinvointia ajatellen.

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä postaus tästä aiheesta. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset sinulle että kommentoit, kiva kun tykkäsit. <3

      Poista