lauantai 23. maaliskuuta 2019

Ajatuksien vaikutus elämänlaatuun - Lue tämä ja pohdi samalla omaa ajatusmaailmaasiTuhansia ajatuksia päivässä. Sävyttääkö omaa ajatusmaailmaasi positiiviset vai negatiiviset ajatukset ja asiat? 


Pyörittelemme päivittäin mielessämme monia ajatuksia. Osa on häilähtäviä ja nopeasti ohimeneviä joihin emme sinällään edes kiinnitä huomiota, kun taas jotkin valtaavat suuremman osan huomiostamme. Jos päivässä mielessämme vilahtelee tuhansia ajatuksia niin jo viikossa on kasassa aikamoinen määrä. Saati sitten vuodessa ja useammassa. Mieti, miten suuri vaikutus ajatuksillasi on elämäsi kannalta. Jos tuhlaat suurimman osan kapasiteetistasi ja elämästäsi kaikkeen negatiivisuuteen tarttumalla, mitä se saakaan aikaan itsessäsi verrattuna siihen, että yrittäisit kääntää ajatuksia positiivisempaan suuntaan.

Varmasti jokainen kokee joskus hetkiä, jolloin ei jaksa ja kykene ajattelemaan positiivisesti. Negatiivisten ajatusten vallatessa mielemme tai pienikin negatiivinen ajatus heijastuu useimmiten  negatiivisena käytöksenä ja tunteina. Pelko, suru, ärtymys, ahdistus, viha, kiukuttelu... Tunteet ja käytöksemme heijastelevat usein ajatuksiamme. On esimerkiksi vaikea kokea iloa ja olla energinen, jos huomio kiinnittyy negatiivisiin seikkoihin. Kun taas ajatukset ovat positiivisia niin usein tämäkin heijastuu tunteissa ja käytöksessä: iloa, onnea, kiitollisuutta, valoa, energiaa, hyvää mieltä. Positiivisten ajatusten alla on todellakin helpompi kokea positiivisia tunteita. Sanotaan myös, että positiiviset ajatukset vahvistavat positiivista ajattelua ja toisinpäin. 

Kumpaa kehää sinä haluat kasvattaa?


Kaikki tunteet kuuluvat elämään eikä omia tunteitaan missään nimessä kannata alkaa peittelemään. Myös negatiivisille ajatuksille ja niiden myötä syntyville tunteille pitää uskaltaa antaa tilaa eikä tukahduttaa niitä väkisin. Kuitenkin juttu on siinä, että millainen verkosto ajatuksistasi kokonaisuudessaan muodostuu. Tartutko pieniinkin ongelmakohtiin, näetkö ympärilläsi vain huonoja asioita ja annat ajatuksillesi liikaa valtaa värittää ja lujittaa negatiivista ajattelua. Vai pystytkö löytämään ympäriltäsi hyvää ja näkemään asioita paremmassa valossa, jolloin et omilla ajatuksillasi lietso mieltäsi kallistumaan negatiivisuuteen vaan pystyt löytämään ympäriltäsi ja ajatuksistasi myös positiivisia asioita, joka taas tukee positiivista tunnemaailmaa ja positiivista elämänlaatua.


Miksi jotkut vaikuttavat aina olevan hyvällä tuulella ja energisiä, kun toiset kamppailevat negatiivisuuden parissa? Ajatuksemme vaikuttavat siihen, millaisena koemme elämämme. Varmasti jokaisella on joskus huonoja päiviä, mutta on myös pitkälti itsestä kiinni, millaisille ajatuksille antaa vallan ja mihin suuntaan ajatuksiaan haluaa ohjata. Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa olet stressaantunut. Stressin vallitessa ajatukset sinkoilevat, saatat kokea itsesi riittämättömäksi ja ahdistuneeksi. Haluaisit saada asiat hallintaasi, mutta joskus se on haastavaa. Jäämme myös herkemmin kiinni negatiivisiin ajatuksiin, varsinkin jos emme ole koskaan kunnolla oppineet tarkastelemaan ja "hallitsemaan" ajatuksiamme. Positiivisuus on mielentila. Voit kokea häilähtäviä virkeyden, onnen ja hyvänolon hetkiä tai sitten halutessasi ohjata ajatuksiasi enemmän positiiviseen suuntaan jolloin luuppi vahvistuu ja positiiviset ajatukset herättävät positiivisia tunteita ja positiiviset tunteet kuten onni, kiitollisuus, hyvä fiilis ja energia taas vahvistavat ja synnyttävät positiivista ajattelua. Ainakin itse olen vahvasti kokenut asiat näin ja vaikka elämä ei aina olekaan yhtä ruusuilla tanssimista ja realiteetit elämässä on myös tärkeää muistaa, negatiivisetkin ajatukset kuuluvat elämään ja sitä rataa, niin omilla ajatuksilla on todellakin merkittävä vaikutus siihen, millaisena elämänsä kokee. Esimerkiksi mitä enemmän muistan ja osaan olla kiitollinen joskus todella pienistäkin asioista, niin sitä helpompi on kokea onnellisuutta ja vahvistaa mielessä pyöriviä hyviä ajatuksia.

Siksi mä itse yritän suunnata ajatuksiani enemmän positiivisiin asioihin elämässäni ja arjessani, olla joskus kiitollinen niistä pienistäkin asioista, koska ne saa oikeasti aikaan hyvää fiilistä ja ympärille hyvää energiaa. Mun pikkuveli sanoi mulle kerran ohimennen, että nuorempana ja aiemmin olen ollut kärttyinen. En ole koskaan asiaa aiemmin sen kummemmin miettinyt, mutta kyllä mulla tosiaan on ollut elämässä aikoja, kun muistan syyllistyneeni todella pessimistiseen ajatteluun ja aina oli parempi varautua pahempaan ettei tarvitse pettyä. Koen, että oma ajatteluni on muuttunut positiivisempaan suuntaan. Edelleen koen heikkoja hetkiä, jolloin olen äreä, ahdistunut, vihainen ja mitä kaikkea sitä keksiikään, mutta enää en samalla tavalla takerru negatiivisiin ajatuksiin ja sen lietsomiin tunteisiin. Osaan päästää paremmin irti asioista ja mennä eteenpäin käsitellyn tunteen jälkeen. Tiedättekö esimerkiksi oma joskus vahvanakin pinnalla ollut mustasukkaisuus (tarpeeton sellainen), yllättävät itkukohtaukset, pitkävihaisuus ym ovat väistyneet, kun ei ole antanut itsensä jäädä negatiivisten ajatusten valtaan. 

Elämässä on paljon asioita, joihin ei voi itse vaikutta, mutta ajatukset ovat yksi osa, joita voit tietyllä tapaa oppia hallitsemaan.Ja vielä yksi juttu...


Vaikka ulkopuolelle näyttäisi miten tekopyhältä sellainen ylitsepursuava positiivisuus niin oikeasti, älä tuomitse toisen hyvää oloa, hyvää energiaa ja hyviä viboja, jos et itse koskaan ole edes kokeillut millainen vaikutus omalla ajattelutavalla voi todella olla omaan elämänlaatuun ja fiilikseen. Sitäpaitsi toista arvostelemalla ja tuomitsemalla et tee hallaa loppujen lopuksi kenellekään muulle kuin omilla ajatuksillasi ihan vain itsellesi. Myönnetään, mä olen ollut yksi niistä ihmisistä, joita esimerkiksi somessa joidenkin tyyppien positiiviset, hallelujaa elämä on ihanaa tyyppiset päivitykset ärsyttivät. Mutta sitten mä hiffasin, ettei ongelma ole niissä tyypeissä, jotka niitä päivityksiä jakaa vaan mussa itsessä, koska en millään kokenut pääseväni samalle aaltopituudelle heidän kanssaan. On haastavaa samaistua toisen hyviin viboihin, jos itse pyörittelee mielessään ihan päinvastaisia ajatuksia ja negatiivisia tunteita. Jos itellä on huono päivä toisen positiiviset päivitykset voi joskus tuntua tosi pahalta. Mutta muista, vika ei oikeasti ole siinä toisessa tyypissä ja hänen päivityksessään tai siinä, että toinen olisi jollain tapaa sokea elämän reaaliteeteille, vaan siinä, että joskus itsellä on niitä paskoja päiviä, kun muilla on hyviä päiviä. Kuitenkaan niiden negatiivisten ajatusten ei tarvitse antaa määrittää koko ihmisyyttäsi ja koko elämääsi. Voisit vaikka kokeilla, miltä tuntuu katsella maailmaa ja elämää joskus pinkkien lasien läpi. Jos et ole kokeillut, saatat kokea sen aluksi vaikeaksi, mutta lopulta hämmästyä, miten hyvän fiiliksen sellainen saakin aikaan.

Tämän kaiken pohjalta suunnatkaamme enemmän huomiota positiivisiin ajatuksiin, kuin negatiivisuuden lietsomiseen niin ympärillämme kuin ajatuksissamme. Uskon, että se vahvistaa ja lujittaaa itse kunkin elämänlaatua parempaan suuntaan.

2 kommenttia:

 1. Mulle tuli hyvä olo pelkästään noista kuvista, oi haluan ulkomaille!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana <3 Kieltämättä lomakuvat saa hyvälle fiilikselle!

   Poista