keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Minkä haluaisin jokaisen ymmärtävän liikkumisesta

Se miten mä teen asiat ja miten mä liikun ja treenaan tietyn ohjelmaan mukaan viitenä kertana viikossa, ei tarkoita että sun pitäisi tehdä samalla tavalla. Jokaisen pitää löytää omat tavat liikkua, oma laji ja omat syyt siihen. Mä voin sanoa sen, miksi sun kannattaisi liikkua, mutta sä itse teet lopulta sen päätöksen mikä saa sut liikkumaan ja  mikä sua motivoi sen jatkamiseen.

Joillekin liikunnassa ja harrastamisessa toimii intuitiivisuus, eli mennään fiiliksen mukaan niin treenimäärien kuin liikkumistapojen kanssa. Joillekin tällainen tapa taas ei toimi ollenkaan, ja homman pitää olla järjestäytyneempää, jotta oikeasti tulee liikuttua. Kun toinen voi vaatia suunnitelmallisempaa liikkumista ja kenties ryhmää ympärilleen, voi toinen nauttia fiiliksellä liikkumisesta omassa rauhassa. Siksi mä tai kukaan muu ei voi oikeasti sanoa sulle miten sun pitäisi liikkua vaan jokaisen on löydettävä tähänkin asiaan se itselle sopivin ja paras tapa.
Usein paras tapa liikuttaa itseään löytyy kokeiluiden avulla. Tarkastelemalla fiiliksiään ja ylipäänsä antamalla liikunnalle ja liikkumiselle mahdollisuus.


Mä voin luetella syitä sille miksi sun kannattaa liikkua pitääksesi itsestäsi huolta ja pitääksesi itsesi terveenä, kannustaa sua ja yrittää toimia hyvänä esimerkkinä mitä asioita liikunta saa kehossa ja mielessä aikaan, mutta lopusta ja itse toteutuksesta vastuu on sulla.

Sä voit saada inspiraatiota omaan tekemiseesi ja liikkumiseen ulkopuolelta, mutta jonkun toisen motivaatiot ja tekeminen ei saisi olla se mikä sua ohjaa. Mä kannustan sua löytämään omat tapasi liikunnan toteuttamiseen ja pitämään itsestäsi huolta. Samalla mä haluan muistuttaa, että ei se aina aluksi välttämättä tempaa mukanaan. Tottumattomana liikkujana ja kenties uuden lajin harrastajana voit joutua kohtaamaan haasteita uusien asioiden edessä ja joudut kenties toistamaan asioita suunnitelmallisemmin. Mutta loppujen lopuksi tärkeintä olisi, että saisit itsesi ymmärtämään, miksi liikunta on loppujen lopuksi hyväksi itsellesi. Ja tämän usein ymmärtää ja oppii vasta sitten, kun asioita on tehnyt jonkin aikaa. Kun on oppinut havainnoimaan omaa kehoaan, sen toimintoja, signaaleja ja tarpeita. 
Mikä sua motivoi liikkumaan? Mikä on sun vastauksesi kysymykseen, Miksi?


Sun motivaatio ja syy liikkumiselle voi olla se, että haluat pitää itsesi fyysisesti hyvässä kunnossa. Syy voi olla se, että haluat pitää itsesi ulkoisesti hyvässä kunnossa. Sä saatat liikkua, koska tähtäät joihinkin kilpailuihin. Sä haluat liikkua, koska haluat välttää perinnölliset alttiutesi sairastua tiettyihin elintapasairauksiin. Sä saatat saada motivaatiota liikkumiseen siitä, että haluat olla esimerkkinä lapsillesi. Sä liikut, koska haluat ainakin yrittää elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän. Sä voit liikkua jaksaaksesi paremmin arjessa. Tai sua voi motivoida liikkeelle liikunnan synnyttämät endorfiinit ja se hyvä fiilis. Syitä liikkumiseen voi olla erilaisia. Sun syyt liikkua ei tarvitse olla samat kuin mun. Kuitenkin sivuvaikutuksena liikkuminen tuottaa meille molemmille varmasti niitä hyviä terveysvaikutuksia ja parempaa oloa motivaation syistä riippumatta. 

Mä näen asian niin, että meillä jokaisella on oikeasti vastuu ja velvollisuus pitää myös itsestämme huolta. Myös silloin kun pidämme huolta muista, meidän tulisi muistaa myös itsemme. Liikkuminen on yksi tutkituista tavoista, joilla pidät itsesi kunnossa ja terveempänä. Mun mielestä on älyttömän hieno mahdollisuus, että tässä elämässä ja tässä hetkessä sä voit itse etsiä ja löytää sulle mieluisimmat ja sopivimmat tavat liikkua. Mä en käy hiihtämässä talvella, koska se ei ole asia josta mä nauttisin. Mä meen mieluummin salille nostelemaan painoja ja teen crossfit treenejä. Kun joku rentoutuu ja nauttii joogasta, mulle se näyttäytyy tällä hetkellä tällä liikkuvuudella ahdistavana liikuntamuotona, joka vaatii niin paljon ponnisteluja keholtani, ettei se mua rentouta. Saatko koppia ajatuksestani?

Tapoja liikkua on erilaisia. Käytä aikaa ja mielikuvitustasi löytääksesi itsellesi sopivin tapa liikkua ja tarjoa kehollesi sitä mitä se liikunnan muodossa kaipaa ja tarvitsee. Kun löydät itsellesi sopivat tavat liikuttaa kehoasi, liikunnan toteuttamisen kynnys pienenee ja saatatkin ymmärtää miksi liikkuminen onkin aika hiton jees juttu!

Luitko jo:
2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Kokaisella o on tosiaan oma tapansa, tahtotilansa ja syynsä, miksi liikkuu ja miten. On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja omia mielnkiinnonkohteita liikunnan suhteen. Turha koittaa pakottaa itseään johonkin muottiin ja liikkua sen mukaan, miten joku toinen sanoo, että pitää liikku tai mikä on trendi liikunnassa. Liikunnasta tulee pitää ja harrastaa niitä tapoja liikkua, mistä oikeasti tykkää. Niin liikunnasta saa parhaan hyödyn irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit ja juurikin näin!! Osuit asian ytimeen lyhyesti ja ytimekkäästi! :)

      Poista