perjantai 4. tammikuuta 2019

Miten selättää sokerikoukku ja tehdä parempia valintoja lautaselle

Joulu on nyt takana ja uusi vuosikin otettu vastaan mallikkaasti ja se tarkoittaa monen, kuten myös itseni, kohdalla takaisin arkeen palaamista. Onhan tässä jo tullutkin ihan riittävästi rentoiltua, syötyä ja ihan vain nautittua olosta itselle parhaimmaksi koetulla tavalla. Kuten joulua ennen kirjoittelin niin joulun pyhien syömisistä on mielestäni turha potea morkkiksia ja toisinaan vapaampi ja rempseämpi ote siihen mitä suuhunsa mättää voi olla ihan perusteltua. Pienet ja satunnaiset ylilyönnit eivät usein muodostu kokonaiskuvassa merkityksellisiksi, mutta sen sijaan merkitystä on sillä, millä sen kupunsa täyttää suurimman osan ajasta. Jos päivittäin tai useamman kerran viikossa huomaa popsivansa erilaisia herkkuja, juo janoonsa sokeripitoisia juomia ja syö paljon tiheäenergisiä, mutta ravintosisällöltään huonoja ruokia voi tämä alkaa näkyä ulkoisena muutoksena vyötäröllä, henkisesti huonona mielialana ja myös sisäelimet joutuvat ahdinkoon rasvan tukkiessa suonet.


Itse en ole mikään kieltolistojen kannattaja, koska monesti on omalla ja muidenkin kohdalla tullut todistettua sitä, että täydelliset kiellot ja rajoitteet mm. herkkujen syömisen osalta harvemmin johtavat pysyviin tuloksiin ja hyvään mieleen. Siitä huolimatta ei ole saman tekevää mitä suuhunsa mättää, koska ravinto jota syömme heijastuu pitkälti myös fyysisessä olemuksessamme ja olotilassamme. Jos siis koet nyt piston sydämessäsi ja huomaat kenties, että joulun ajan rennompi syöminen on jäänyt päälle ja jatkuu nyt myös arjen pyörähtäessä käyntiin mässäilynä, jota ei meinaa saada poikki jatka ihmeessä lukemista.

Rennompi ote toisinaan on siis hyvä juttu, mutta sitten pitäisi muistaa se, mikä kehoa oikeasti ravitsee hyvin ja mikä tuo hyvää oloa ja terveyttä. Valitettavasti suklaat, keksit ja erilaiset leivokset eivät kuulu listalle, jotka ennaltaehkäisisivät elintapasairauksien ilmenemistä. Sen sijaan kasvikset, marjat, hedelmät, viljatuotteet, hyvät proteiinien sekä pehmeiden rasvojen lähteet ja muut ruoka-aineet ovat niitä, joista perusravintomme arjessa ja suuremmassa kokonaiskuvassa tulisi koostua. Tähän vielä lisätään se, että niitä tulisi syödä monipuolisesti ja sopivasti täyttääkseen päivittäisen energiantarpeensa. Kun onnistut ravitsemaan kehoasi oikein ja hyvin, huomaat myös pikkuhiljaa erilaisten houkutusten hiipuvan ja jäävän taka-alalle. Enää ei tee samalla tavoin mieli napostella, ylensyödä tai vetää päivittäin hamppareita ja pitsoja, koska huomaat miten oikeasti parempi olo syntyy paremmista valinnoista. Samalla sulla on kuitenkin joustavasti mahdollisuus herkutella silloin tällöin, mikä omasta mielestäni on vain rentoa ja hyväksyvää  sekä sitä tervettä suhtautumista ruokaan.



Miten sitten katkaista jatkuva napostelu, selättää sokerikoukku ja muuttaa tottumuksiaan terveellisemmäksi käytännössä?


- Joskus rennomman otteen jälkeen parempien valintojen tekeminen voi tuntua haastavalta, jolloin muutos voi vaatia alkuun järeämpiä konsteja. Kokeile siis olla tiukempi itsellesi etenkin ensimmäisen viikon ajan. Keho helposti halajaa lisää makeaa ja rasvaisia ruokia parempien makuelämysten vuoksi, mutta niiden tuoma nautinto on usein vain hetkellistä. Olemalla lyhyen jakson ajan tiukempi haluillesi huomaat, että himokin alkaa helpottamaan ja paremmat valinnat tuntuvatkin jo oikeastaan paljon houkuttelevemmilta herkkujen sijaan.

- Suunnittele mitä syöt ja milloin syöt. Pyri pitämään verensokeri tasaisena ja tämä siis tarkoittaa sitä, että sinun tulisi syödä tasaisin väliajoin esimerkiksi 3-4h välein. Tällöin et päästä nälkää yllättämään etkä sorru huonoihin valintoihin verensokerin yllättävän laskun vuoksi.  Tähän liittyen, on hyvä kantaa esimerkiksi hedelmää ja vaikka pähkinäpussia mukana laukussa hätävarana. 

- Syö kuituja, sopivasti proteiineja ja riittävästi hiilareita. Proteiinien asema on hieman ylikorostunut, mutta on totta, että proteiinipitoiset ruoka-aineet pitävät nälkää hieman paremmin loitolla. Etenkin aamuisin kannattaa sisällyttää ateriaan myös jokin proteiininlähde, niin selviät hyvin lounasaikaan asti. Kuitupitoiset ruuat pitävät myös paremmin nälkää loitolla ja tukevat suoliston toimintaa. Hiilareiden avulla taas täytät elimistösi energiavarastot ja annat kehollesi sen kaipaamaa energiaa toimintojensa ylläpitoon. Suosi marjoja, kasviksia, viljatuotteita ja hedelmiä kohtuullisissa määrin. 

- Vältä nälkäisenä kaupassa käyntiä. Varmasti jokainen on kokenut jossain vaiheessa tilanteen, kun on nälkäisenä mennyt kauppaan ja mukaan tarttuu yhtä sun toista ohi kauppalistan tai todellisen tarpeen. Viimeisenä houkutuksena kassalinjaston pienet herkkutarjonnat, josta on niin helppo sujauttaa mukaan pieni suklaapatukka. Kun teet kauppareissut niin, ettet ole nälkäinen, selviät kaupasta halvemmalla ja myös kroppa kiittää. 

- Juo vettä tasaisesti päivän aikana. Vettä juomalla nesteytät kehoasi ja voit pitää pienen kutkuttelevan nälän loitolla. Myös vesilasillisen juominen ennen ateriaa auttaa siinä, ettei tule syötyä liikaa.

- Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä. Vaikka nyt pyrkisitkin selättämään sokerikoukkua ja opettelisit taas tekemään niitä parempia valintoja lautaselle muista, että et kiellä itseltäsi kaikkea. Yksi (tai kaksi) herkkupäivää viikossa (toki tietyissä rajoissa ja raameissa) on ihan okei! 



Ainakin täällä päässä tuli huomattua se, että kun herkkuja tuli mätettyä nyt joulun alla enemmän niin aamuisin olo oli ajoittain jopa "krapulainen" ja pää tuntui olevan toisinaan kuin sumussa. Väsytti, eikä oikein huvittanut mikään. Nyt kun uuden vuoden jälkeen on taas otettu arki haltuun ja palattu tuttuihin ja hyväksi todettuihin rutiineihin, energiaa on riittänyt ja vointi ollut huomattavasti parempi! Eikä tähän energiseen ja hyvään oloon tosiaan tarvita mitään kuureja tai lisäravinteita, vaan sitä oikeaa ruokaa säännöllisesti lautasmallin mukaan! Kokeile säkin. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti