lauantai 15. joulukuuta 2018

Lue tämä ennen kuin asetat tavoitteita ensi vuodelle

Joulu, tämän vuoden loppu ja uuden vuoden alku lähestyvät hurjaa vauhtia. Samalla tämä usein tarkoittaa sitä, että moni pohtii tavoitteita ja odotuksia ensi vuodelle. Kenties olet päättänyt ottaa itseäsi niskasta kiinni heti vuoden alussa "new year new me" meiningillä. Joidenkin kohdalla tällaiset suuret muutokset ja päätökset toimivat, mutta varmasti isomman joukon kohdalla suuret tavoitteet ja suuret muutokset kasaavat odotukset ja paineet liian korkealle, jolloin myös riskit epäonnistumiselle kasvavat turhan suuriksi.


Itselleen, muutoksille ja tavoitteilleen on hyvä antaa aikaa ja tehdä muutoksia palanen kerrallaan siihen suuntaan, kuin tavoite sitä vaatii.




On hyvä, että ihmisillä on usein jollain tapaa uuden vuoden tienoilla halua uudistua. Halun lisäksi on kuitenkin syytä tiedostaa realiteetit omalla kohdallaan siinä, minkälaisilla ja kuinka suurilla muutoksilla on ihan oikeasti kannattavaa lähteä liikkeelle. Se, että ostat netistä treeniohjelman, hommaat ammattilaisen tekemän ruokavalion, hankit salijäsenyyden ja upouudet treenivaatteet motivoimaan liikkeelle, ei vielä ole tae tuloksien saamisesta. Muutokset vaativat toteutusta. Säännöllistä tekemistä omien tavoitteiden suuntaan siinä määrin kuin itsellesi määrittämäsi tavoitteet sitä vaativat. Tämän takia painotan, että kun nyt mietit ensi vuotta ja kenties asetat itellesi uusia tavoitteita tulevalle vuodelle, kun mietit pidemmän ja lyhyemmän aikavälin tavoitteita, kun mietit muutosta niin mieti, kuinka paljon sulla on halun lisäksi mahdollisuuksia ja realiteetteja panostaa siihen mitä haluat. Kenties voisit aloittaa pienistä asioista, niistä, joilla on suurin merkitys kokonaiskuvassa.


Halu ja tahto ovat upeita asioita, mutta toisinaan ne myös laittavat meitä haukkaamaan liian isoja paloja kerralla, jolloin matka jääkin valitettavan usein toivottua lyhyemmäksi.



Älä lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta. Vaikka niin hienolta tuntuisikin asettaa mahtipontisia tavoitteita kuten pudotan 20 kiloa kesään mennessä, aloitan salilla käymisen ja treenaan 5 kertaa viikossa tai jätän herkut pois ruokavaliostani koko vuodeksi, kannattaa miettiä mikä saa sut jatkamaan siinä vaiheessa, kun aikaa kuluu, tekisi mieli skipata treeni, sokerihammasta kolottaa tai kun kiloja ei olekaan lähtenyt toivotussa tahdissa. Tiedän itse tällaisena kaikki mulle heti tyyppisenä suorittajaihmisenä miten vaikeaa tällaisen ajattelutavan minimoiminen voi joskus olla, mutta rauhoittamalla mielesi ja tekemällä muutoksista ja tavoitteista järkeviä ja pienempiä kokonaisuuksia myös mahdollisuutesi onnistua kasvavat. Samalla nimittäin kasvaa myös mahdollisuus oppia ja sisäistää asiat kunnolla, sen sijaan, että vain tekisit ja toteuttaisit kuten jollain paperilla lukee.

Uudistuminen on hieno asia. Ja on ihan älyttömän hienoa, jos olet päättänyt vuonna 2019 panostaa omaan hyvinvointiisi ja terveyteesi! 


Muista tässä vaiheessa se, että tällaiset päätökset ovat sellaisia, jotka palvelevat koko loppu elämääsi ja siksi muutokset, joita teet tästä hetkestä eteenpäin ovat sellaisia, joista haluat tehdä pysyvän osan omaa arkeasi. Ei siis ole mitään syytä kiirehtiä ja yrittää liikoja kerralla! Jos nolla treenikertaa viikossa kerryttäneenä ihmisenä saat itsesi liikkeelle ja jollain muotoa harjoittelemaan edes kerran viikossa, sekin on jo askel eteenpäin kohti parempaa hyvinvointia. Jos  saat muokattua yöuniesi määrää 6 tunnista esimerkiksi 7 tuntiin sekin on jo tunti enemmän, vaikka vielä et olisikaan suositellussa 8-9 tunnin määrässä unta per yö. Jos saat lisättyä kasviksia ruokavalioosi edes jollekin aterialle päivittäin, vaikka et heti söisikään suositeltua puolta kiloa päivässä, on tämä jo omalla kohdallasi kuitenkin askel ja muutos parempaan! Pienistä asioista on nimittäin helpompaa lähteä kasvattamaan suurempaa ja toimivampaa kokonaisuutta ainakin kun puhutaan terveydestä, hyvinvoinnista ja liikunnasta. Sun ei todellakaan tarvitse heti sisäistää ja oppia kaikkea ja muuttaa kaikkea kerralla! Vaikka pyrkisit esimerkiksi terveellisyyteen ruokavaliossa muista, että lupa herkutella silloin tällöin on vain tervettä ja reilua sallivuuttaa, joka varmasti kantaa pidemmälle, kuin tiukat rajoitelistat ja itsensä syyllistäminen siinä vaiheessa, jos ja kun sorrut.

Tavoitteet motivoivat ja motivaatio lisää halua jatkaa toteutusta. Kun otat pieniä askelia yksi kerrallaan voit saada enemmän onnistumisen kokemuksia jo matkan varrella ja pitää itsesi motivoituneena. Ainakaan itse tällä omalla polullani en tiedä mitään yhtä hyvin motivoivaa tekijää kuin se, että oloni on energinen ja hyvinvoiva. Pienillä muutoksilla pikkuhiljaa olen saanut tämän vuoden aikana tehtyä itelleni ja keholleni niin paljon hyvää. Kaikkea tämän menneen vuoden aikana oppimaani en olisi voinut sisäistää kerralla. Jotkin asiat ovat vaatineet tietoista ajattelua, pysähtymistä ja asioiden sulattelua. Ja lopulta kaikki tämä auttaa jaksamaan paremmin arjessa ja ihme kyllä näkemään asiat paljon positiivisemmassa valossa. Omaan hyvinvointiinsa satsaus on mun mielestä asia, joka palkitsee kaikista eniten. Vai tiedätkö sä jotain parempaa? 


Voisitko sä luvata itsellesi panostaa ensi vuonna enemmän itseesi ja omaan terveyteesi sekä hyvinvointiisi?


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Olet tärkeä
Motivaation syvin ydin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti