sunnuntai 30. joulukuuta 2018

9 vinkkiä parempaan ja energisempään oloon

Kukapa meistä ei haluaisi voida hyvin ja olla energinen. Maailma ja elämä näyttää monin verroin paremmalta silloin, kun on hyvä olla. Energisenä jaksaa paremmin ja selviää arjen pienemmistä ja suuremmista haasteista myös pienemmin mielialan notkahteluin sekä vähemmällä stressillä. Energinen ja hyvä olo heijastuu usein myös ulospäin positiivisena fiiliksenä, hymynä ja rempseämpänä olemuksena.

Ainakin omalla kohdallani energisen ja paremman olon taustalla vaikuttaa useampi osatekijä, jotka muodostavat kokonaisuuden. Kuitenkin fyysiset perustarpeet: liikunta, uni/palautuminen sekä ravitsemus muodostavat sen tärkeimmän pohjan, jonka jälkeen on helpompi lähteä puuttumaan niihin pienempiin yksittäisiin osatekijöihin. Tässä tekstissä tarjoilenkin omat vinkkini parempaan ja energisempään oloon näiden elämän perustarpeiden pohjalta sekä myös muutaman yksittäisen osatekijän, jotka voivat joko toimia energiaa sekä hyvää oloa lisäävinä tai niitä syövinä tekijöinä. 



Hyvää oloa ja energiaa elämään


 Syö riittävästi  ja säännöllisesti. Anna myös kehollesi sellaista ravintoa, josta saat riittävästi välttämättömiä ravintoaineita. Syö kasviksia, hedelmiä, marjoja ja pidä huolta riittävästä kuidun saannista suoliston hyväksi. Vaihda kovat rasvat pehmeisiin. Näin kehosi saa tarvittavat ravintoaineet huolehtimaan elimistösi perustarpeista, joka taas tuntuu parempana kehon toimintana ja näkyy hyvänä olona.

 Karsi ruokavaliostasi ylimääräinen lisätty sokeri ja vältä turhaa napostelua päivien mittaan. Jos tämä on vaikeaa, suunnittele hieman etukäteen päiviesi ruokarytmitystä, koska säännöllinen ateriarytmi auttaa hallitsemaan herkkuhimoa ja napostelua. Älä kuitenkaan heittäydy liian tiukaksi, vaan pidä esim. yksi herkkupäivä viikossa.

 Liiku säännöllisesti. Etsi itsellesi sopiva liikuntamuoto. Muista kuitenkin, että joskus aloittaminen voi olla hankalaa, mutta kun liikunnan saa osaksi arkea, tulee siitä usein myös pysyvä osa sitä. Kokeile eri lajeja ja liikuntamuotoja. Muista myös, että päivän aktiviteetit voi koostaa useammasta lyhyemmästä osasta. Ei liikkumisen tarvitse tarkoittaa tunnin raskasta hikirääkkiä, mutta toki kehoaan on hyvä kuormittaa tietyn kynnyspisteen yli, hyvien terveysvaikutusten aikaansaamiseksi.

 Nuku riittävästi. Älä kuitenkaan stressaa siitä, jos joka yö ei tule nukuttua suositeltua 8 tuntia. Uni on tärkeää kehon ja aivojen palautumista sekä seuraavan päivän suorituskykyä ajatellen, joten siksi siihen kannattaa pyrkiä panostamaan. Kiinnitä huomiota myös palautumiseen päivien aikana, etenkin, jos yöunesi jäävät vähäisemmiksi. Rento hetki kesken päivän ilman suorittamista palauttaa kehoa, vaikka olisitkin hereillä.



 Tee asioita, jotka saa sut voimaan paremmin ja asioita joista nautit, siis saavat aikaan hyvää fiilistä just sulle! Ulkoile, lue, liiku,  maalaa, askartele, tanssi, hemmottele itteäs, hengaa kavereiden kanssa, vietä aikaa puolison kanssa tai mitä vaan. jonka koet itsellesi hyvänä ja energiaa tuovana asiana.

 Ota aikaa itsellesi, kuuntele kehoasi ja tarjoa sille sitä mitä se tarvitsee. Pysähtyminen auttaa huomioimaan oman kehon tarpeita.

 Vähennä suorittamista! Uskalla joskus olla tekemättä mitään ja uskalla antaa arvoa myös jo saavuttamillesi asioille.

 Älä anna sellaisten asioiden latistaa sun fiilistä, joihin et voi vaikuttaa kuten esimerkiksi sään tai toisen ihmisen käytöksen. Mieliala kohenee huomattavasti, kun et anna tämmöisten asioiden syödä turhaan energiaasi ja fiilistäsi ja suuntaat sen sijaan huomion muihin asioihin. Kun heittää  sateella kumisaappaat jalkaan ja sadetakin päälle työmatkalla ei sateesta olekaan enää vastusta. ;)

 Hengaile enemmän sellaisten ihmisten kanssa, jotka saavat aikaan hyvää fiilistä, uskovat, tukevat ja kannustavat, eivätkä esimerkiksi lyttää, arvostele tai valita jatkuvasti. Sanotaan, että olemme viiden lähimmän ihmisemme summa, ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tuovat energiaa ja hyvää fiilistä eivätkä syö sitä. 



Varmaan iso osa listassa olevista asioista on sellaisia, jotka jo entuudestaan tiesitkin. Valitettavasti moni odottaa erilaisia pikaratkaisuja parempaan fiilikseen ja oloon, mutta tosiasia on se, että usein nämä asiat lähtevät itsestä ja siitä miten kohtelee itseään ja omaa kehoaan. Vaikka unesta, ravinnosta ja liikunnasta höpistään eri medioissa järjestään hyvinvointia ja terveyttä lisäävinä tekijöinä, niin on vain siksi, että ne todella ovat elämän perusedellytyksiä ja usein myös näissä tekijöissä monella olisi parannettavaa. Mielestäni on turha lähteä ostamaan elämäntapamuutoshuuruissa erilaisia superfoodeja tai lisäravinteita, ennen kuin peruspohja ravinnon ja syömisen osalta on kunnossa. Koska kun tuon pohjan saa kuntoon, niin kappas, olo saattaa muuttua kummasti. Myös liikunnan osalta olisi hyvä muistaa progressiivisuus ja aloittaa liikkuminen ja kehon kuormittaminen oma lähtötasonsa huomioiden eikä välttämättä rynnätä heti salille tekemään viittä treeniä viikossa 5 jakoisella ohjelmalla. Ja unesta taas voisi sanoa sen, että ei se ole tähtitiedettä. Mene aiemmin nukkumaan, jotta heräät aiemmin virkeänä. Nykyään moni meistä käyttää puhelinta ja katsoo televisiota iltamyöhälle, vaikka tuon ajan voisi käyttää oman kehon hyväksi ja palautumiseen nukkumalla omassa sängyssä pää tyynyssä. 

Energinen ja hyvä olo lähtee usein sisältäpäin. Joten, jos sun uuden vuoden lupaus liittyy siihen, että haluaisit voida paremmin ja olla energisempi arjessasi, niin lähde tarkastelemaan ensin esimerkiksi juuri näitä edellä mainitsemiani tekijöitä. Mikä sujuu ja missä voisi olla parannettavaa? Ja muista, anna itsellesi aikaa muutosten kanssa ja etene osa-alue kerrallaan pienemmistä asioista ja näistä elämän perusedellytyksistä kohti yksittäisiä asioita. 

PS. Lisää ihmeessä omia hyväksi todettuja vinkkejäsi kommenttiboksiin!

Energistä tulevaa viikkoa kaikille! Huomenna juhlitaankin vuoden vaihtumista. :)


Sinua saattaisi kiinnostaa myös


Konkreettisia vinkkejä ruokailutottumusten muuttamiseen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti