lauantai 3. marraskuuta 2018

Stressi, inhottava seuralainen + 5 keinoa stressin lievittämiseen

Deadlinet puskee päälle, kiirettä pitää töissä ja vapaa-ajalla ja huomaat ehkä haukanneesi liian monta asiaa suoritettavaksi yhtä aikaa. Aika tuntuu loppuvan ja joskus on haaste löytää tietyille asioille paikkansa ja aikansa. Oikeastaan harvoin se aika mihinkään loppuu, mutta kun tunne siitä valtaa mielen ja pieni jännittyneisyys vielä isketään mukaan on stressin ainekset kasassa. Stressi on ikävä seuralainen, etenkin silloin, kun sille ei näy loppua ja uusia asioita ja tehtäviä vain puskee esiin nurkan takaa. Joskus stressin synty ei vaadi edes mitään elämää mullistavaa, vaan joskus sen heräämiseen riittää ainoastaan se, että joudut funtsimaan ja suunnittelemaan aikataulusi uusiksi jonkin yllättäen eteen tulleen asian vuoksi.

Stressi mielletään usein negatiiviseksi asiaksi, mutta stressi voi olla niin sanotusti myös positiivista. Ainakin itse muistan työpaikan vaihdosten, koulujen aloittamisen ja joskus niinkin pienen asian kuin päivän treeniohjelman aiheuttavan kutkuttavan tunteen mahan pohjassa ja laittavan ajatukset laukkaamaan. Ja vaikka esimerkiksi juuri treenaaminen on omassa elämässäni positiivinen tekijä, saattaa treenien aikatauluttaminen muun arjen ja menojen keskellä toisinaan aiheuttaa harmaita hiuksia ja nostattaa stressitasoja, kun samaan aikaan pitäisi ja haluaisi, mutta aina ei ehdi ja pysty. 


Stressi voi oikeana hetkenä buustata toimimaan ja suoriutumaan asioista tehokkaammin. Ei se siis aina ole pelkästään huono juttu tai asia, jota pitäisi kaikin keinoin pyrkiä välttämään tai hankkiutumaan nopeasti eroon. Ainakin itse huomaan, että jos ja kun stressitasoni nousevat, saan itsestäni yllättäen enemmän irti ja huomaan pureutuvani meneillään oleviin asioihin tiukemmin. Mutta on kuitenkin siinä, että pitkässä juoksussa keho ja mieli ei kuitenkaan jaksa. Koneisto ylikuormittuu ja kaipaa resettiä.

Kaikesta huolimatta, stressi on aina stressiä ja silloin keho on ikäänkuin ylivirittynyt ja käy ylikierroksilla. Stressin tunne voimistuu, kun käytössä olevat voimavarat ylittyvät tai ovat muuten tiukoilla. Stressin kokemiseen vaikuttaa siis suurilta osin henkilön sen hetkiset voimavarat ja oma suhtautuminen. Siksi itse koen ettei kukaan ulkopuolinen myöskään ole oikea henkilö sanomaan tai arvostelemaan toisen henkilön kokemaa stressiä. Stressin tunteista on turha kilpailla. Myös stressin korostaminen on yliarvostettua ja joskus siitä tuntuu valitettavasti muodostuvan elämän ja ihmisen itseisarvo.


Stressiin liittyy erilaisia kokemuksia. Negatiivisen stressin aiheuttaessa kiristäviä tunteita, positiivinen stressi koetaan useimmiten elämää eteenpäin vieväksi ja tarmon tunteiden herättäjänä. Joka tapauksessa, stressistä pitää muistaa löytää myös keinot palautua ja rauhoittua. Varmasti olet itsekin joskus ollut siinä tilanteessa, että olet kaivannut ulkopuolista reset nappulaa.



Muutama keino kuinka lievittää stressiä ja rauhoittua just tässä ja just nyt:



Istu tai seiso, sulje silmät ja hengitä syvään sisään ja puhalla ulos muutamia kertoja. Keskity hengitykseen, huomaat kehosi ja mielesi rauhoittuvan hengityksen myötä keskittäessäsi huomiosi vain ja ainoastaan siihen. Tämä oikeasti toimii! Tiedossa olevaa kiireistä päivää ennen tai ihan siinä stressaavan tilanteen keskellä. Hengitys ja siihen huomion keskittäminen auttaa tutkitusti rauhoittumaan.

Keskity tähän hetkeen. Älä mieti tulevia asioita, vaan suuntaa huomiosi tämän hetkiseen tekemiseen ja sen tuomiin vaatimuksiin. Etene asia kerrallaan. Monesti innokkaina arjen keskellä ajaudumme suorittamaan ja vain ajelehdimme elämän mukana tehtävästä toiseen tai pahimmassa tapauksessa suoritamme montaa asiaa samaan aikaan. Tähän hetkeen keskittymällä vapautat tilaa ajatuksistasi ja saat keskitettyä huomion käsillä olevaan tilanteeseen, joka myös tekee susta tehokkaamman ja tarkemman. Multitasking on edellisen elämän juttu, nykypäivän juttu on monotasking.

Lopeta vatvominen. Älä murehdi asioita, joihin et voi vaikuttaa. Vatvominen ja murehtiminen synnyttää negatiivisia tunteita, joten pyri eroon turhasta murehtimisesta. Jos tästä on erityisen vaikea päästä eroon, kokeile kirjoittaa ajatuksiasi paperille. Tämä auttaa silloin, kun ajatukset ja fiilikset tuntuvat ainoastaan kiertävän kehää. Joskus pitää hyväksyä se, ettei ratkaisua välttämättä löydy sillä sekunnilla.

Jaa huolesi. Itse olen huomannut, että stressi helpottaa ja mieli rauhoittuu edes hieman, kun päästän mielen päällä jylläävät asiat muiden ihmisten ilmoille ja keskustelen asioista läheisten ja joskus tuntemattomienkin kanssa. Keskustelu auttaa tuomaan asioihin perspektiiviä ja joskus myös ymmärrystä sekä uusia näkökulmia. 

Muista rentoutua. Kiireen keskellä voi olla vaikea hellittää ja rentoutua, vaikka se olisi stressin keskellä parasta mitä voit itsellesi tarjota. Ota vaikka väkisin itsellesi arjen keskellä hemmotteluhetki. Tee asioita tai keskitä huomiosi asiaan, joka tuo energiaa sen sijaan, että veisi sitä. 



Rentouttavaa viikonloppua! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti