sunnuntai 26. elokuuta 2018

Valintojen ja odotusten kohtaamisesta

On olemassa asioita, jotka haluan elämässäni saavuttaa. Olen ihminen, joka selvästi kerää elämänsä eri vaiheille asioita, joissa voi oppia ja kehittyä. Haluan haastaa itseäni ja kokeilla asioita, joskus myös turhan spontaanisti sen kummemmin asioita miettimättä ja puntaroimatta. Rakastan myös tavoitteiden asettamista. Joskus jopa muiden silmiin liian mahtipontisten ja suurienkin, mutta mistä sitä koskaan tietää mitä elämässään voi saavuttaa ja kokea, jos ei edes yritä. Olen tehnyt elämässäni valintoja, jotka on tuoneet mut tähän missä olen. Joskus on pitänyt tehdä uhrauksia ja hypätä jopa hieman tuntemattomaan. Esimerkiksi yksi elämäni suurin muutos oli 3 vuotta sitten muuttaa Lapualle työn perässä hankkimaan työkokemusta. Täällä pääkaupunkiseudulla tekijöitä oli enemmän kuin paikkoja ja halusin kipeästi päästä kiinni työhön, johon olin opiskellut 3,5 vuotta ja jonka koin omaksi kutsumuksekseni. Valinta ja muutos kannatti, koska tuosta päätöksestä asti olen saanut työskennellä valitsemallani alalla ja samalla kartuttaa osaamista jatkuvasti kehittääkseni itseäni ja samalla auttaakseni muita. Samalla opin paljon itsestäni ja siitä mitä haluan, sekä siitä mikä merkitys omilla valinnoilla on oman elämän kulkuun.


Elämä sisältää valintoja. Arki sisältää valintoja. Tavoitteisiin edetään usein pikkuhiljaa tavoitteen suuntaisten valintojen avulla. Meillä jokaisella on varmasti myös tiettyjä odotuksia omassa elämässämme ja arjessamme. Myös asettamiemme tavoitteiden osalta meillä jokaisella on tiettyjä odotuksia. Asioita sattuu ja tapahtuu, ja joskus elämä kuljettaa sellaisille teille, jota ei ole itse pyytänyt. Harvemmin asiat kuitenkaan vain sattuvat tapahtumaan, ja yleensä erinäisiä tapahtumia ja asioita edeltävät tietyt valinnat. Tästä päästääkin itse asiaan.

Kuinka hyvin sinun elämässäsi ja arjessasi valintasi kohtaavat omien odotustesi kanssa?Koska blogini keskittyy hyvinvointiin, terveyteen ja liikuntaan tarkastelen tätäkin aihetta pääosin nyt kyseisistä näkökulmista. Haluatko nostaa kuntoasi ja parantaa energiatasojasi? Haluatko jaksaa paremmin ja olla myös hyvä esimerkki lapsille ja nuorille? Haluatko laihtua ja saada kroppaa kiinteytymään? Haluatko kasvattaa voimatasojasi? Haluatko syödä terveellisemmin ja voida hyvin? Haluatko pysyä terveenä syksyn flunssakauden aikana? Haluatko saavuttaa hyvän aseman työelämässä ja edetä urallasi? Haluatko kehittää itseäsi? Haluatko tienata ja menestyä?

Seuraavaksi voisikin kysyä, millaisia asioita teet näiden haluamiesi asioiden eteen? Millaisia valintoja teet kenties päivittäin omassa arjessasi ja palvelevatko kyseiset asiat näiden asioiden saavuttamista? Kohtaavatko valintasi omien odotustesi kanssa tai palvelevatko teot tavoitteitasi?


Monesti haluamme kovasti asioita ja asettaessamme tiettyjä tavoitteita elämällemme tai ajankohtaisesti omien elämäntapojemme muuttamiselle terveellisemmiksi asetamme itsellemme tiettyjä odotuksia. Odotukset eivät kuitenkaan täyty ennen kuin alamme tehdä valintoja näiden asioiden suuntaan. On esimerkiksi turha odottaa laihtuvansa, jos ei muuta ravitsemustottumuksiaan  ja liiku tai olla virkeämpi töissä, jos järjestään nukkumaan meneminen vierähtää yön pikkutunneille. Tai olla energinen koko päivän, jos ei ravitse kehoaan tasaisesti päivän mittaan. Tai kykene juoksemaan 10 kilometriä yhtäsoittoa, jos ei liiku ja treenaa kestävyyttään ja juoksukuntoaan. On eri asia haluta jotain ja haluta jotain niin paljon, että lopulta tekee parempia, näitä omia odotuksia palvelevia valintoja. 

Halu yksinään ei riitä odotusten täyttymiseen, vaan useimmin tämä edellyttää toimintaa. Päivittäisillä valinnoilla ja teoilla on suuri merkitys siinä pääsetkö tavoitteisiisi ja täytätkö omat odotuksesi. 

Ilman valintojen ja odotusten kohtaamista harvemmin syntyy itselle mielekkäitä tuloksia. 


Jos siis itselläsi on mielessä tai jo toteutuksen päällä asia, jonka kovasti haluat saavuttaa, mieti viimeistään tässä vaiheessa palvelevatko omat valintasi ja tekosi tuon asian saavuttamista ja näin ollen omien odotustesi täyttymistä. Olemme itse vastuussa itsestämme ja omasta toiminnastamme, joten ainoastaan itse voimme vaikuttaa toimintaamme ja siihen, millaisia valintoja teemme päivittäin elämässämme ja arjessamme.


Ihanaa sunnuntaita ja ajatuksia sun viikkoon! <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti