torstai 30. elokuuta 2018

Onko meistä tullut sokeita todellisuudelle?

Elämme sosiaalisen median aikakautta. Tänä päivänä on helppo olla kytköksissä mihin maailman kolkkaan tahansa ja seurata mielenkiintoisia henkilöitä ja heidän päivittäisiä tekemisiään. Jaetaan kauniita kuvia ja täydellisiä hetkiä omasta elämästä hyvässä tarkoituksessa, mutta jos seuraajana sokaistuu ja antaa puhelimen tai television välittämän maailman värittää liiaksi omaa kehonkuvaa ja itsetuntoa hyväkin tarkoitus menettää ajatuksensa. 


Ajoittain tuntuu, että sosiaalinen media on täysin vääristänyt sen, millaista oikea elämä ja arki on tai miltä ihmiset näyttävät. Tai siis anteeksi, ei se suoraan ole sosiaalisen mediankaan syy, vaan se, että me ihmiset ja muiden seuraajat oletamme tai uskomme liian helposti netissä näkevämme olevan totuus ja itsestäänselvyys. Unohtuu se oikea todellisuus, jossa elämme samalla kun alamme pitää kaikkea netissä näkemäämme oikeana ja todellisena. Vaikka eihän se niin ole. Netissä ja somessa voidaan käsitellä kuvia ja videoita ja jakaa vain ne täydellisimmät otokset.  Voidaan siloitella ryppyjä, kaventaa vartaloa ja muokata ne omaa silmää ei niin miellyttävät osat piiloon tai vähemmän huomiota herättäväksi. Nettimaailmassa voi oikeasti feikata kaiken, jos niin haluaa. Todellisessa elämässä se ei olekaan enää niin helppoa. 

Onko meistä tullut sokeita todellisuudelle?Somen aikakaudella ovat huimasti yleistyneet erilaiset ulkonäköön liittyvät kampanjoinnit, joista viimeisimpänä ja näkyvimpänä ehkä kehopositiivisuuden mukana tuomat ja esille nostamat asiat. Mun mielestä on jotenkin surkuhupaisaa, että meidän ihmisten on täytynyt alkaa näyttämään toisillemme millainen ihmiskeho todella on ja korostaa sitä, että itseään voi rakastaa sellaisena kuin on. Samaan kuvaan liimataan yhteen ns. poseeraus ja viereen kuva huonossa ryhdissä näyttääksemme toisillemme mikä on somemaailmaa ja mikä on normaalia. Onko meistä tullut niin sokeita, että tarvitsemme muistuttelua tällaisista perusasioista kuin esimerkiksi vatsamakkaroista (jotka btw varmasti tulee kaikille kun istuu tai röhnöttää huonossa asennossa) tai siitä, että sitä selluliittiä todella löytyy itse kunkin takapuolesta ja reisistä, eikä se takamus ole aina niin ihanan pyöreä ja persikkaisen sileä. 

Mun mielestä on huolestuttavaa, miten ihmisten mieli ja kehonkuva on päässyt vääristymään. Ei tietenkään kaikilla ja moni varmasti hahmottaa sekä tietää sen, että some on some ja että real life on real life. Mutta oon ollut aistivinani, että moni myös ottaa netissä pyörivän henkilön vartalon, joka poseeraa ammattilaisen ottamissa kuvissa, omaksi body goalikseen. Kyllähän siinä helposti oma kehonkuva vääristyy, jos selaa täydellisiä kuvia netissä ja samalla puristelee omia vatsamakkaroita kotisohvalla röhnöttäessä. Tulee paha olo ja oma vartalo alkaa näyttämään iljettävältä. Raskauden jälkeen maha on varmasti eri näköinen kuin ennen raskautta, onhan se kantanut sisällään 9 kk ajan elävää olentoa, joka on sitten lopulta putkahtanut maailmaan omasta pesästään jättäen jälkeensä löysemmän nahan. Kuitenkin näitäkin asioita nykypäivänä hävetään, vaikka asia olisi aivan normaali ja luonnollinen.


Geenimme, ryhtimme, asentomme ja elintapamme vaikuttavat siihen, millaiselta näytämme ulospäin niin muiden kuin omien tarkkailevien silmiemme alla. Myös vaatevalinnoilla ja pukeutumisella voi vaikuttaa siihen, kuinka omaa olemustaan ilmentää, mitä muotoja korostaa ja mitä taas peittää. Omaa kehoaan voi muokata ja siihen voi vaikuttaa myös elintavoilla tiettyyn pisteeseen asti. Kuitenkin jokaisen vartalo on jokaisen oma, joten tavallaan tietyn henkilön vartalon ihannoiminen ja body goalsien hakeminen omaan painonpudotukseen ja vartalonmuokkaukseen ei välttämättä ole se järkevin asia. Rakenteemme ovat erilaiset ja lisäksi jokaisen keho luovuttaa rasvaa ja kerää rasvaa eri tavoin eri paikkoihin. 

Haluaisin herätellä ja muistuttaa jokaista poistumaan aika ajoin pois somekuplasta. Katsomaan ulos sitä todellisuutta, jossa oikeasti elämme ja jossa asiat tapahtuvat. Menemään ihmismassan sekaan kävelemään ja katselemaan ympärilleen. Menemään kesällä rannalle silmät auki. Miltä ihmiset näyttävät todellisuudessa, kun pintaa ei ole siloiteltu ja eletään normaalia arkea, kävellään kadulla ja istutaan vaikka junassa. Itse ainakin bongasin tänäänkin monen monta kaksoisleukaa (myös niiltä laihemmilta henkilöiltä), vatsamakkaraa, finnistä naamaa ja ryppyjäkin kasvoilla. Koska se on sitä, mitä me ihmiset todellisuudessa olemme. Jokainen vanhenee ja elämäntilanteet vaikuttavat kehoihimme. Jokainen keho on kaunis omalla tavallaan. Loppupeleissä paljon vaikuttaa myös se, miten itseään kantaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti