sunnuntai 12. elokuuta 2018

Arki rullaamaan lomalta paluun jälkeen

Täällä vietetään kesäloman viimeistä päivää ja huomenna koittaa arki ja töihin paluu. Sanotaan, että me ihmiset elämme liikaa lomiamme varten ja suoritamme vain arkeamme lomista ja vapaapäivistä sekä viikonlopuista haaveillen. Onhan tämä loma-aika kieltämättä ollut ihan mahtavaa, kun säät ovat suosineet ja on saanut tehdä asioita, joille ei töiden ja arjen keskellä välttämättä löydy niin vain aikaa tai jaksamista. Mä nautin siitä, kun saan jättää herätyskellon pois päältä ja nukkua niin pitkään kuin halua. Nautin siitä, että voin tehdä asioita ilman tarkempia suunnitelmia ja aikataulutuksia. Nautin siitä, että voin tehdä asioita, joita sillä hetkellä huvittaa tehdä. Tämä kesäloma ja vapaat ovat taas antaneet niin paljon, että tottakai ajatuksissa on hieman haikea fiilis palata takaisin töihin ja jättää sellainen tietynlainen huolettomampi elämä taas odottamaan omaa hetkeään.


Toisaalta, mä nautin myös mun arjesta. Nautin tietynlaisista rutiineista, koska samalla ne tuovat hallinnantunteen omasta elämästä. Kuitenkin, omia rutiineitakin on joskus hyvä rikkoa. Oman lomani jälkeen teen yhden lupauksen itselleni ja se on, että pyrin tekemään enemmän kivoja juttuja myös siellä oman arkeni keskellä. Loma-ajat ja vapaat ovat mukavia, mutta vielä mukavampaa on, jos ja kun itselleen saa luotua sellaisen fiiliksen, että asioita voi tehdä myös siellä oman arjen keskellä. Ja ettei tiettyjen asioiden, tapahtumien ja niiden juttujen aikaan saaman hyvän fiiliksen tarvitse olla sidottuna ainoastaan vapaisiin ja loma-aikoihin.

Lomalta töihin paluuta ja omaan arkeen kiinni pääsemistä helpottaa kummasti oma asenne ja omat valinnat. Valitsetko turhautumisen vai näetkö arjessasi myös mahdollisuuksia. Arkeen kiinni pääseminen helpottuu kummasti, kun ei tee siitä liian suurta mörköä ja ottaa itseään niskasta kiinni heti aluksi.Omaa lomalta paluutani ja arkeen kiinni pääsemistä helpotan seuraavasti...


Lomalla aikataulut katoavat, mutta arjessa tietyllä suunnitelmallisuudella ja aikataulutuksella omaa elämää on mahdollisuus helpottaa sekä samalla ottaa taas syömiset ja liikunnan harrastaminen ja muut arkiset jokapäiväiset asiat hallintaan.

- Preppaan lounasruuat mukaan töihin ja suunnittelen välipalat, jolloin energia pysyy tasaisempana päivän aikana eikä nälkäkiukku yllätä kesken työpäivän. Yleisestikin omia parempia valintoja pystyn tukemaan suunnittelemalla syömiseni etukäteen, tekemällä ruokaostokset kerralla pidemmälle ajalle ja jättämällä herkut sun muut houkutukset kaupan hyllyille. 

- Aikataulutan treenit kalenteriin ja pysyn niissä etenkin ensimmäisten parin viikon ajan, jotta saan taas kiinni omasta itselleni hyväksi havaitusta rytmistä, joka on hieman kärsinyt lomailun aikana. Tosin joskus höllääminen on tosi jees ja kannattavaa, kuten nyt omalla kohdallani. Motivaatiota on taas enemmän ja kroppa on saanut palautua kunnolla. 

- Laitan asioita kalenteriin, enkä edes pyri tekemään/hoitamaan kaikkia asioita heti ja kerrallaan. Jäsentelen ja hoidan tärkeimmät sekä kiireellisimmät jutut ensin.

- En lähde heti hullun kiilto silmissä ja tavoitteet sekä unelmat mielessä toteuttamaan kaikkia asioita kerrallaan, vaan annan itselleni ja asioille aikaa. Itsensä on niin helppo tehdä kiireiseksi ja stressaantuneeksi, vaikka niistä kaikista tunteista on loman aikana hyvin päässyt eroon. Haluan osaltaan säilyttää tämän tietyn seesteisyyden ja sallia itselleni asioita. Elää enemmän myös fiiliksen mukaan.


Asenne ratkaisee. 


On turhaa ja tyhmääkin jäädä haikeana muistelemaan menneitä lomapäiviä ja murehtia arkeen palaamista. Se on meillä jokaisella edessä kuitenkin jossain vaiheessa ja töitä pitää tehdä. Töiden tekeminen myös mahdollistaa tällaiset lomajaksot ja muiden elämässäni tärkeiden asioiden toteuttamisen, arjen pyörittämisen ym. Jos elämä olisi pelkkää lomaa, ei sitä arvostaisi enää samalla tavalla. Vaikka meidän jokaisen on täytettävä tietyt velvollisuudet, myös arjesta voi tehdä itselleen mielekkään, kun satsaa niihin asioihin mistä nauttii, hymyilee enemmän ja uskaltaa elää.

Näillä ajatuksilla huomenna parin viikon loman jälkeen takaisin töiden pariin ja kiinni siihen omaan arkeen, joka ei oikeastaan ole sen hassumpaa, nyt kun tarkemmin muistelee. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti