sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Ilman ajatusten muuttamista tekeminenkään ei muutu

Viimeisen kahden vuoden aikana koen ajattelutapani muuttuneen melkoisesti, mitä tulee terveellisempiin elintapoihin sekä hyvän olon saavuttamiseen. En osaa nimetä yhtä asiaa, mikä on saanut muutoksia aikaan omassa suhtautumisessani näitä asioita kohtaan. Tietyllä tapaa tieto lisää tuskaa ja itsenäisesti asioista kiinnostuneena ja asioita selvittäessä, on ollut pakko pohtia omaa käyttäytymistä ja omaa oloa. Olen myös ollut aidosti kiinnostuneempi siitä, mikä saa aikaan hyvää oloa ja kuinka voin omilla valinnoillani vaikuttaa siihen, että jaksaisin ja voisin vielä paremmin. Sanoisinkin muutosten tapahtuneen pikku hiljaa ymmärrettyäni, kuinka aluksi pienetkin muutokset ovat vaikuttaneet pysyvimmiksi jäädessään omaan olooni ja energiatasoihini positiivisesti. 

Esimerkiksi oma alkoholinkäyttöni on vähentynyt merkittävästi ja nykyään tulee juotua hyvin satunnaisesti vain muutamia kertoja vuodessa. En ole tehnyt asiaa sinällään väkisin tai liian tietoisesti, mutta ymmärrettyäni, kuinka kauan kehollani menee oikeasti palautua kosteammasta alkoholilla höystetystä illasta ja millaiset vaikutukset sillä taas on suorituskykyyn ja yleiseen koettuun vointiini ajatukseni alkoholinkäytöstä ovat muokkaantuneet. Tämä ei tarkoita sitä, etten koskaan joisi, mutta tietyllä tapaa käytän harkintaa asian suhteen. Samoin merkittäviä muutoksia on tapahtunut hiljallensa siinä, mitä ajattelen ravinnosta. Jos ennen skippasin aamupalan tai ajattelin miten on ihan sama mitä suuhuni laitan päivän aikana, niin nykypäivänä asia on kääntynyt päälaelleen. Kaikki tämä siksi, että olen kokeiluiden kautta oppinut, kuinka paremmat valinnat lautasella saavat aikaan paremman fiiliksen ja kuinka säännölliset ruokailuajat vaikuttavat jaksamiseen. Keho kiittää ja on energinen olo tasaisesti koko päivä, myös ilman sitä monen ihmisen taikajuomaa, kahvia, jota en muuten koskaan juo. Liikunnasta olen aina tykännyt. Sen sijaan olen aiemmin sortunut herkästi ajattelemaan, että enemmän on parempi. En kuunnellut kehoani ja treenasin joskus liikaa viemällä keholtani mahdollisuuden palautua. 9 treenikertaa viikossa on vaihtunut 5 kertaan, joskin nämä kyseiset kerrat ovat huolellisemmin suunniteltuja ja kas vain, kehitystäkin tulee kun kroppa ja pää saa välillä levätä. Ymmärrys siitä, ettei aina tarvitse mennä satalasissa ja antaa kaikkeaan on myös jeesannut.


Mikään näistä mainitsemistani muutoksissa totutuissa tavoissani liikunnan, alkoholinkäytön tai ravinnon osalta ei ole tapahtunut kerta rysäyksellä ja joskus täälläkin päässä on jojoiltu erinäisten ruokavaliokokeiluiden parissa tuijottaen vaakalukemaa ja ahnehtien kaiken kerralla sillä tuloksella, että ei se pää ole ehtinyt pysyä mukana muutoksien rysähtäessä kerralla niskaan. Aivoilla ei riitä kapasiteettia hyväksyä ja muuttaa kaikkia asioita kerrallaan ja ilman ajatusten muuttamista tekeminenkään ei valitettavasti muutu pysyväksi. Uusia tapoja on vaikea omaksua, jos niihin ei usko ja jos keksii jatkuvasti tekosyitä itselleen tehdäkseen asiat toisin, palaten siihen totuttuun tapaan. 

Jos et onnistu muokkaamaan ajatuksiasi on hyvin hankalaa saada muutosta aikaan tekemisessä.  Silloinhan se mitä teet ja se mitä asiasta todellisuudessa ajattelet ovat ristiriidassa keskenään. Saatat pystyä pitämään jostakin asiasta kiinni tietyn aikaa, mutta lipsua sitten takaisin vanhaan, koska et kenties ole osannut perustella, miksi uusi tapasi tehdä asioita voisi ollakin se parempi tapa. Miten voit saada muutosta aikaan ja esimerkiksi syödä terveellisemmin, jos et usko siihen, että monipuolinen ravinto tuo parempaa oloa? Tai miten säännöllinen treenaaminen voisi jäädä osaksi omaa arkeasi, jos et saa siitä mitään nautintoa, tai et ymmärrä sitä, mitä hyvää liikunta kehollesi tarjoaa, vaikka se välillä tuntuisikin pakkopullalta? Silloin, kun onnistuu muuttamaan ajattelutapaansa, on luonnollisesti mutkattomampaa onnistua ja saada aikaan muutosta tekemisessä.



Kuinka tämä toimii käytännössä...


Suurimmat muutokset, jotka johtavat parempaan tekemiseen esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin sektorilla tehdään siis ajatuksissamme. Toteutustavat seuraavat sitten perässä, kun ajatuksissa tehtyjä muutoksia ja päätöksiä aletaan toteuttaa käytännössä. Jos siis tuskailet sen kanssa, miten voisit saada kiinni terveellisemmin syömisestä, löytää edes pienen liikuntakipinän ja kenties saada liikunnan osaksi elämääsi edes jollain tasolla, käytyä nukkumaan aiemmin saadaksesi enemmän unta tai tehtyä muita parempia valintoja oman hyvinvointisi ja terveytesi parantamiseksi aloittaisin tarkastelemalla omia toimintamalleja ja ajatustapoja ja siitä, millaisen olon ne saavat aikaan. Ja yrittää sen jälkeen miettiä, millaisilla pienillä muutoksilla voisi pikkuhiljaa viedä asioita parempaan suuntaan ja samalla myös perustella itselle, miksi uusi tapa voisi olla vanhaa tapaa parempi. Toiminnot on siis tärkeää muistaa viedä ajatuksen tasolle ihan juurta jaksain. Tällöin on yksinkertaisempaa ja helpompaa tehdä niitä valintoja, jotka saavat aikaan hyvää fiilistä ja antavat hyvää energiaa elämälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki pitäisi tehdä heti ja täydellisesti. Anna itsellesi aikaa ja tarjoa kehollesi parempaa fiilistä yksi asia kerrallaan muuttamalla ajatuksiasi paremmin muutoksia palveleviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti