maanantai 25. kesäkuuta 2018

Kun hyvinvoinnista tuli bisnestä

Hyvinvointi- ja terveysala on nousubuumissa ja ihmisiä tuntuu onneksi koko ajan enenevissä määrin kiinnostavan, kuinka omaa kehoa ja mieltä voisi helliä ja huoltaa. Tämän näen vain ja ainoastaan positiivisena asiana. On hienoa, että oma koettu terveys ja hyvä olo kiinnostavat ja että niihin halutaan panostaa. Samaan aikaan tämä tuo kuitenkin mukanaan sen faktan, että myös bisneksen ja rahan määrä näiden alueiden ympärillä lisää kasvuaan. Onhan se jo mukavasti huomattavissa kauppojen terveys- ja hyvinvointituotteiden hyllyköissä, joiden joukosta löytyy yhtä jos toista lisäravinnemerkkiä ja tarjontaa tosiaan löytyy varmasti jokaiselle kuluttajalle. Kun kysyntä kasvaa, myös tarjonta lisääntyy ja markkinoille nousee kaikenlaista brändiä ja parempaa elämää lupaavia tuotteita sekä palveluita. 

Terveys- ja hyvinvointiala on alue, jolle on noussut lyhyessä ajassa paljon uusia yrittäjiä ja innosta uhkuvia yrityksiä tuotteineen, jotka tarjoavat pikaratkaisuja ihmisille, jotka haluavat voida paremmin. Valitettavasti kaikkia ei todellakaan kiinnosta oikeasti se ihmisten terveys ja hyvinvointi, vaan rahankiilto silmissä myös tälläkin osa-alueella painellaan myymään ja kalastellaan kuluttajia. 

Terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneet ihmiset ovat hyvä kohde. Kukapa ei haluaisi kokea oloaan energiseksi, olla virkeä heti aamusta kittaamatta pannullista kahvia ja uhkua tarmoa työpäivän aikana. Ja jos päälle luvataan vielä peilistä takaisin katsova solakampi olemus hehkuvalla iholla ja terveenä kasvavalla hiuksistolla niin ai että... Ainakin itse koen naisena, että kyllä näillä tällaisilla markkinoinneilla ja mainostuksilla onkin mahdollisuus päästä ihon alle ja saada toivo heräämään.

Haastavinta kuluttajana ja terveydestä kiinnostuneena tavallisena tallaajana onkin sitten erottaa joukosta turhia tai liikoja lupilevat puoskarit ammattitaitoisten ja oikeasti ihmisen voinnista kiinnostuneiden ja parempaa vointia tarjoavien yksilöiden, yritysten ja palveluiden ja kulutustuotteiden joukosta.Ei ole oikotietä onneen...


Mutta sitten onneksi muistan (ja toivon, että muutkin ymmärtäisivät) ei ole oikotietä onneen eikä siihen kuuluisaan hyvinvointiin. Jos joku tulee kaupittelemaan helppoja ratkaisuja tarjoamalla energisyyttä, parempaa oloa ja elämäniloa nojaamalla vain johonkin yhteen tuotteeseen tai palveluun miettisin todellakin vielä kerran, kannattaako tarjoukseen tarttua.


Terveys ja hyvinvointi koostuu niin monesta eri asiasta, joten ihmettelen kuinka koko elämä voisi parantua yllättäen vain muutamalla tuotteella... Ennemminkin olisi tarpeellisinta miettiä kokonaisuutta ja asioita, mitkä omassa elämässä edistävä ja mitkä taas huonontavat omaa koettua terveyttä sekä hyvinvointia ja kääntää katsetta niihin. 
Terveydestä ja hyvinvoinnista on tullut raakaa bisnestä, vaikka oikeasti näillä alueilla kaivattaisiin selkeitä esimerkkejä ja toimintamalleja siitä, kuinka yksilö voisi omaa terveyttään ja hyvinvointiaan parantaa ja millaisilla asioilla voi omalta osaltaan ennaltaehkäistä esim. kansanterveydellisten sairauksien ilmenemistä omalla kohdallaan. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, eikä tässä yritetä koko maailmaa kerralla pelastaakaan, mutta mun mielestä on sääli, että ihmiset tarttuvat näihin tarjottuihin helppoihin ratkaisuihin, kun joku heidän päänsä osaa oikeilla sanoilla puolelleen puhua eivätkä kenties tiedä paremmasta. Hyvinvointibisneksessä erinäisten tuotteiden luvataan olevan ratkaisu lähes kaikkeen ja että ne muka jollain tavalla olisivat parasta mitä voit maan päältä saada. Tarjotaan pikaratkaisuja ja koukutetaan ihmisiä kalliisiin tuotteisiin myymällä niitä hyvinvointia ja terveyttä edistävinä sekä ylläpitävinä, vaikka samat vaikutukset voisi saada halvemmalla terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta, säännöllisestä liikunnasta ja siitä, että ymmärrät kuunnella kehosi tarpeita! 

Mun toive on, että etenkin jokainen hyvinvointi- ja liikuntalan ammattilainen sekä terveysalalla työskentelevä levittäisi omalta osaltaan sitä sanomaa, että ratkaisu toimivampaan kehoon ja koettuun hyvinvointiin tai terveyteen ei löydy purkista, vaan ratkaisut löytyvät omista teoista ja tiedon lisääntymisestä ja asioiden syy-seuraus suhteiden ymmärtämisestä. Kun ihminen saa tietoa siitä, kuinka voisi vaikuttaa omaan terveyteensä ja koettuun hyvinvointiinsa on hänellä enemmän keinoja tehdä asioille jotain, kokeilla ja oppia ja tätä kautta myös ymmärtää mikä merkitys oikealla ravinnolla, liikunnalla sekä levolla on esimerkiksi näiden pikaratkaisua tarjoavien purkkien  ja pillereiden sloganejen toteutumiseen ilman, että siihen purkkiin tarvitsisi rahojaan haaskata.

Toivon myös, että kaikki omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään kiinnostuneet ymmärtäisivät, että pikaratkaisut ja helpolta kuulostavat keinot harvoin tuovat mukanaan niitä pysyvämpiä muutoksia, joita olisi oikeasti syytä tavoitella ennemmin kuin esim. pikaista laihtumista tai hetkellistä energispiikkiä omaan vointiin. Muutokset voinnissa ja kunnossa eivät tapahdu hetkessä, ja mielestäni on tärkeää ja samalla myös opettavaista asioiden kokemisen kautta ymmärtää kuinka oma keho toimii ja mikä itselle on parasta. Nämä asiat eivät ehkä tapahdu yhdessä yössä tai sormia napsauttamalla, mutta pienikin askel lenkkipolulle, harkintamyssyn pitäminen päässä kauppaostoksia tehdessä ja pohtiessa mitä seuraavaksi suuhunsa laittaa ovat jo askeleita parempaan suuntaa. Tällä tavoin saavutetut muutokset myös palkitsevat eniten.


Hyvää oloa ja energiaa kaikkien viikkoon! ❤️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti