perjantai 11. toukokuuta 2018

Matkustaminen kasvattaa ja opettaa - Yksin reissaamisen plussat ja miinukset

Hellurei ja ihanaa kesäistä perjantaita! Ihan uskomatonta miten täällä Suomessa on viikossa luonto puhjennut eloon ja on aivan kesäiset säät. Kyllä kelpaa ja helpottaa kummasti reissusta kotiin paluuta, vaikka lämpötilat eivät ihan samoissa lukemissa heittelekään. Auringolla on kuitenkin ihmeellinen voima ja voi vitsi miten se virkistää mieltä.

Vietin tosiaan yhden kokonaisen viikon Kreikan saarella Rhodoksella. Nappasin matkan Tjäreborgin äkkilähtötarjonnasta maaliskuussa ja lopulta 2.5 koitti matkustuksen aika. Kohteen valitsin muutaman kriteerin mukaan: hinta, sää (yli 300 aurinkoista päivää vuodessa, joten pitää olla tosi huonoa tuuria, jos tähän aikaan vuodesta osuu pelkkää sadetta viikon reissun ajalle), lentoaika ja itselleni uusi matkakohde. Tämä oli nyt kolmas kerta, kun olin matkalla yksinäni. Jollain tavalla siis tuttua hommaa, eikä matkaan lähtö tällä kertaa jännittänyt yhtään. Sen sijaan odotin pääseväni näkemään ja kokemaan. Matka osoittautuikin taas aivan loistavaksi kokemukseksi, kuten myös blogini instagram tilille (@Lujempimina) päivittelin viimeisen päivän aikana istuessani viereisen rannan laiturilla samalla ihaillessani merellistä näkymää ja nauttiessani sen hetken tunteesta.
"Loma melkeen lopussa, tänään katse kohti kotia. Yksin matkustelu on aina kokemus sinänsä. Aina oppii uutta itsestään, pääsee näkemään ja kokemaan. Matkustelu on yksi elämän parhaista asioista ja opettaa paljon. Taas yhden reissun ja kokemuksen rikkaampana, uusia ihmisiä ja samalla myös matka omaan itseen. Omaa aikaa ja aikaa on ollut pohtia omaa elämää ja asioita. Sitä mitä haluan ja mikä on mulle tärkeää. Matkustaessa oppii myös arvostamaan sitä mitä on. Ihanaa, että mulla on mahdollisuus tällaiseen. Olen kiitollinen. Jos sulla on mahdollisuus matkusta, näe ja koe! Uskalla ja mene, jos haluat ja pystyt."

Moni miettii ja pohtii millaista yksin matkustaminen on ja olisiko itsestä kokemaan sekä näkemään maailmaa yksin. Listasin alle muutamia taas reissullani esiin nousseita asioita, joiden avulla voit saada hieman näkökulmaa yksin reissaamiseen ja siihen millaista se on. Ehkä saat vastauksia joihinkin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin ja jos et, niin heitä kommenttia ja kysy! Vastaan mielelläni. :)Yksin matkustamisen plussat ja miinukset


Majoituksesta joutuu maksamaan enemmän, koska huoneen vajaakäytöstä joutuu pulittamaan ekstraa. Kuka tällaisenkin on keksinyt?

Aina löytyy tilaa ja yksi yksinäinen rantatuoli monien varattujen välissä, vaikka ranta tai allasalue näyttäisikin täydeltä. Ei siis tarvitse väkisin yrittää olla ensimmäisten joukossa altaalla heti aamusta, tai varailla paikkoja pyyhkeellä (tätä en kyllä ymmärrä). 

Joudut viihdyttämään itse itseäsi. Toisaalta saat tehdä just sitä mitä haluat ja sillä hetkellä huvittaa, eikä tarvitse neuvotella muiden kanssa siitä mitä tehdä tai mihin mennä syömään. 

Bongaat hyviä kuvausspotteja, mutta kukaan ei oo ottamassa kuvaa susta siinä ja joudut virittelemään itselaukaisimen ja kameran mitä oudoimpiin paikkoihin tai jättää hienot poseeraukset kivoja maisemia vasten ikuistamatta. Toki avuliaitakin ihmisiä löytyy ja oikeasti moni ihan mielellään jeesaa ja ottaa kuvia, jos rohkenet pyytää. Nokkeluus toki lisääntyy, jos ja kun jaksaa vaivautua virittelemään itselaukaisinta outoihin paikkoihin.

Kukaan ei oo levittämässä aurinkorasvaa sun selkään (taattu palaminen aurinkokohteissa) tai vaihtoehtoisesti joudut epämiellyttäviin tilanteisiin, kun pyydät randomeilta apua. 

Lounas ja illallispöydässä on melko yksinäistä. Joko pitää haaveilla ja seurailla ihmisiä tai sitten keskittyä puhelimeen, kun vastapäätä ei aina ole seuraa.

Yksin matkustaessa ei tule draamaa puolison tai kaverin kanssa. Saat riidellä itseksesi, eikä kukaan kuuntele tai välitä. 

Tavaroiden kanssa pitää olla tarkempi. Esim rannalla vessaan poistuessa tärkeitä tavaroita pitää kantaa mukana tai pitää ainakin tarkemmin silmällä, kun ei ole toista vahtimassa (ainakaan itse en ota riskiä ja jättäisi arvotavaroita yksinään esim. rantatuolille, kun en ole siihen näköyhteydessä).

Tutustut helpommin uusiin ihmisiin ja paikallisiin ja näin yleensä myös kulttuuriin. Lisäksi vierasta kieltä on yksin matkustaessa yleensä vain pakko puhua, joten kielikin kehittyy. Oma englantini aina takkuaa reissun alussa ja sanoja pitää etsimällä etsiä ja hakea, mutta päivän parin jälkeen sitä puhuu jo aivan ymmärrettävästi ja keskustelut onnistuvat englanniksi tuosta vaan. 

Rohkeus kasvaa, opit selviytymään itseksesi ja opit paljon itsestäsi.


Jos siis haaveilet matkustamisesta, mutta reissukaveri puuttuu niin rokaisen todellakin sua pakkaamaan laukun ja lähtemään yksin reissuun. Ihan huikeita kokemuksia ja asioista kyllä selviää. Kaikkien juttu yksin matkustaminen ei varmastikaan ole, mutta jos olet vähääkään ulospäinsuuntautunut persoona ja osaat edes hieman englantia niin sillä pärjää jo monessa kohteessa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti