torstai 12. huhtikuuta 2018

Oma treeniarkeni ja tämän vuoden urheilutavoitteet

En ole missään vaiheessa tämän blogin perustamisen jälkeen tainnut raottaa ovea siihen, mitä ja kuinka mä itse treenaan ja millainen yleisesti on oma treenifilosofiani. Nyt on kuitenkin se hetki, kun ajattelin asiasta hieman tarkemmin kertoa ja paljastan myös muutamia urheilullisia tavoitteita, joita olen asettanut tälle kuluvalle vuodelle. Treenaaminen ja urheilu on todella iso osa mun elämää ja iso osa mua enkä voisi kuvitella elämääni ilman sitä.


Pelasin futista lähestulkoon 20 vuotta, mutta viime lokakuussa kauden loputtua pistin virallisesti nappulakengät naulaan ja päätin panostaa johonkin aivan muuhun. Viime kesänä loukkasin olkapääni pahemmin, jonka seurauksena pistin myös crossfitin jäähylle ja hyppäsin vaihteeksi perinteisen salitreenin pariin samalla olkapäätä kuntoutellen. Tavoitteena oli ensisijaisesti rakentaa olkapäästä taas tukeva ja hyvin toimiva osa jatkoa ajatellen, jos vielä joskus halajin crossfitin pariin päästä  taas paremmin kiinni. Samalla halusin kuitenkin pitää myös kehostani huolta, kasvattaa lihasmassaa ja lisätä voimaa. Loppuvuodesta päätin, että tammikuussa kokeilen kuinka olkapää kestää crossfit treenejä ja sehän kesti! Ei vielä täydellisesti, mutta eteenpäin oli menty: ei kipua ja koko ajan treenatessa huomasin kuinka pystyin tekemään liikkeitä joita en aiemmin pystynyt ja ilokseni huomasin myös, ettei voimatasot esim. painonnostoliikkeissä olleet pahemmin kärsineet. Tekniikka sen sijaan vaatii taas uudelleen hiomista ja kehittämistä, jotta niitä isompia rautoja olisi vielä jossakin vaiheessa mahdollista kolistella. Kuitenkin minulle pääasia oli ja on, että treenaaminen rakastamani lajin parissa onnistuu kivuttomasti.

Treenaaminen on siis sujunut vuoden alusta takaisin crossfitin pariin palaamisen jälkeen hyvin ja se on ollut säännöllistä, josta olen todella iloinen ja tyytyväinen. Huomaan kuitenkin olevani malttamaton ja ajoittain vaadin itseltäni enemmän kuin mihin tiedän realistisesti pystyväni. Harmittaa, että viime kesän alkuun kestänyt hyvä kehitys crossfitissa ja muutenkin katkesi niin yllättäen ja huomasin nyt taas vuoden alussa crossfit treenejä jatkaessani, että kunto oli heikennyt punttijakson aikana. Pikkuhiljaa kunto on kuitenkin mielestäni parantunut treenien myötä eikä jokaisessa treenissä syke pomppaa heti taivaisiin. Olen myös saanut jostain kaivettua malttia ja päättänyt luottaa siihen, että kunhan treenaan ja pidän kehostani muutenkin huolta, kehityn ja pääsen eteenpäin kohti itselleni asettamia tavoitteita.


Tällä hetkellä harjoittelen omatoimisesti ulkopuolisen crossfit ohjelmoinnin Athlete Training Protocolin mukaan, jota olen nyt noudattanut kuukauden ajan. Kyseessä ei siis ole mikään yksilöllinen juuri minulle tehty ohjelmointi, vaan sitä noudattavat myös useat muut crossfittaajat etenkin täällä Suomessa. Maksan tuosta ohjelmoinnista kuukausittain ja lähdin mukaan sen takia, että olen niitä ihmisiä jotka toimivat paremmin silloin, kun joku muu sanelee mitä pitää tehdä. Kaipasin treenaamiseeni jotain järkeä, mutta en kuitenkaan sellaista, että pitäisi treenata aamuin illoin, joten tämä sopii tämän hetkiseen tilanteeseeni minulle todella hyvin ja kuukauden treenien jälkeen täytyy sanoa että olen tyytyväinen! Kun ulkopuolinen taho ohjelmoi treenien sisällön tulee tehtyä myös niitä oman mukavuusalueen ulkopuolella olevia liikkeitä ja treenejä eikä pelkästään niitä asioita joissa on hyvä. 

Treenaan siis nyt 5 kertaa viikossa ATP ohjelmoinnin mukaan. Tällä hetkellä treenaamiseni pohjaa yleisesti kunnon ja voiman lisäämiseen. Kerran viikossa keskityn taitoa vaativiin juttuihin kuten voimisteluliikkeiden kehittämiseen mm. käsilläkävely, käsilläseisontapunnerrukset ja Muscle Upit. Tukiliikkeitä tulee tehtyä useamman kerran viikossa ohjelmoinnin mukaan ja lisäksi treenaan erikseen vielä olkapään ja hartiarenkaan lihaksistoa pitääkseni olkapään tukevana. Pari kertaa viikossa pyrin lisäksi tekemään pidemmän aerobisen treenin juoksulenkin, polkupyöräilyn tai soudun muodossa. Tähän asti homma on rokannut suhteellisen hyvin ja kroppa tuntuu pelittävän. Yksi pikku juttu toki on, että olkapää ei vielä oiken anna periksi tehdä valakyykkyjä tai kyykyn kautta tempauksia, joten raskaammat painot näissä liikkeissä ovat toistaiseksi pannassa... Mutta eiköhän tämäkin asia parane ja kehity, kun annan vain itselleni aikaa ja jatkan tukiliikkeiden tekemistä ja lihaksiston vahvistamista liikkuvuuden lisäämistä unohtamatta. Kotona ollessani pitäisikin vielä paremmin muistaa kiinnittää huomiota kehonhuoltoon ja liikkuvuusharjoitteisiin, joiden toteutus onnistuu ihan hyvin iltaisin televisiota katsellessa, jos ja kun vain malttaisi. 

Sitten vielä tarkemmin niihin tavoitteisiin. Toki tavoitteena on kehittyä eri liikkeissä, saada lisää voimaa ja parantaa kuntoa ja pitää kroppa toimivana. Kuitenkin, vaikka en täydellisessä kunnossa olekaan ja paljon on vielä tehtävää päätin, että tämän kesän aikana haluan kisata. Haluan haastaa itseäni ja vaikka en täydellisessä kunnossa olekaan niin haluan nähdä mihin pystyn. Ja toisaalta, jos asioita oikein todella alkaa liikaa punnitsemaan ja pohtimaan, jää moni asia helposti toteuttamatta. Siksi ostin itselleni paikan CrossFit kisoihin Sawottaan, joka kisataan 9.kesäkuuta Savonlinnassa. Kyseessä on kisat, joihin on avoin osallistuminen eikä karsintoja ole. Tiedän, että seurassani tulee olemaan monenmonta minua huomattavasti parempaa crossfittaajaa enkä olisi ihmeissäni, vaikka olisin kisojen häntäheikki kyseisen päivän jälkeen. Pääasia on kuitenkin tehdä parhaansa sen hetkisessä kunnossa, jos ja kun sinne asti nyt ensin päästään. Toistaiseksi muita crossfit kisoja ei itselleni ole tiedossa, koska samalla näen miten olkapää kestää oikeasti kovempaa rasitusta. Syksylle olen ilmoittautunut Though Viking kisaan Helsinkiin, mutta siihen valmistautuminen menee oikeastaan tässä samalla crossfitia treenatessa.


Tuntuu niin hyvältä, kun taas on saanut tehtyä selviä tavoitteita urheilun saralla ja tämä motivoi myös joka viikko toteuttamaan ne epämukavammatkin treenit. Päivä ja viikko kerrallaan, kovempana ja vahvempana ja ennen kaikkea itsensä voittaneena. 

Millaisia treeni- ja urheilutavoitteita sulla on tälle vuodelle?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti