sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Mitä hyvinvointi merkitsee minulle?

Hyvinvointi on paljon muutakin kuin liikuntaa, ravintoa ja lepoa ja käsitteenä siis hyvin kokonaisvaltainen, ainakin itselleni. Melko yksipuoliseksi kävisi arki ja tämä elämä ylipäänsä, jos kaiken keskittäisi ja rakentaisi ainoastaan urheilun, ravinnon ja nukkumisen ympärille. Väitän, että hyvinvointi on nimenomaan sitä kokonaisvaltaista hyvää oloa, joka käsittää niin kehon kuin mielen, jotka myös monessa asiassa täydentävät toisiaan. Sekä fyysiset henkilökohtaiset tuntemukset, että myös ulkoapäin objektiivisesti tarkastellun hyvän olon, joka siis hehkuu tietyllä tapaa myös ulospäin. Hyvinvointi on asioita, jotka kokee itselleen tärkeäksi ja merkitykselliseki oman elämänsä kannalta. 

Minulle hyvinvointi merkitsee paljonkin ja koko ajan sitä oppii ymmärtämään itseään paremmin ja näkemään asioita paremmassa valossa. Omaa hyvinvointiani lisäävät asiat tekevät minusta loppupeleissä sen joka olen. Kun voin hyvin olen iloinen, hymyilevä, energinen, onnellinen, luottavainen ja kiitollinen. Tällaisia tunteita minussa saavat aikaan niin monet asiat, jotka toisinaan vaihtelevat ja painottuvat eri tilanteissa. Minulle hyvinvointi on myös sitä, että saan herätä aamulla terveenä turvallisesta paikasta, toteuttaa itseäni päivän aikana ja illalla käydä nukkumaan levollisin mielin ja samalla myös odottavaisena huomisen suhteen. Hyvinvoivana saan asioita aikaiseksi ja kun muistan keskittää ajatukseni päivän aikana positiivisiin asioihin huomaan myös enemmän positiivisia asioita ja huomaan olevani kiitollinen myös ihan pienistä asioista.Oma hyvinvointini keskiössä on monta asiaa, joista liikunta, ravinto ja lepo näyttelevät omaa osaansa. Treenaaminen ja urheilu ovat itselleni niin sanotusti henkireikiä, enkä uskoisi olevani oma itseni ilman näitä asioita. Oikeanlainen ravinto taas antaa energiaa, pitää kroppani toimivana ja minut terveenä, jotta voin nauttia elämästä. Ja vaikka erilaiset sokeriherkut sinällään eivät olisikaan kovin terveellisiä ja sanotaan että viljat ja maitotuotteet eivät välttämättä olisi parasta iholle ja suolistolle, ovat ne minulle kohtuullisissa määrin tärkeitä. Jos siis haluan syödä vaikka paketillisen leipää kerralla, purkillisen benkkujerryä viikossa  tai tehdä pannaria keskellä viikkoa niin, minähän teen ja syön. Sallivuus ja kohtuus ovat siis myös asioita, jotka saavat minut voimaan paremmin. Olen kokeillut tiukempia ruokavalioita ja kyllähän se keho ehkä pelitti paremmin ainakin jonkun aikaa, mutta mielelle tiukan kaavan mukaan syöminen ei tehnyt hyvää omalla kohdallani. Myös uni on itselleni tärkeää ja siksi pyrinkin siihen, että menen ajoissa illalla nukkumaan, jotta olen virkeä aamulla ja selviydyn päivän askareista. Kuitenkaan toisinaan huonommin nukuttu yö tai valvominen yön pikkutunneille ei omaa hyvinvointiani sorruta, vaan sen sijaan tuo ajoittain sitä kaivattua tasapainoa.

Oma hyvinvointini käsittää myös paljon muuta ja kokonaisuus täydentyy ystävien kanssa vietetystä ajasta, perheestä, parisuhteesta, yleisestä hyvästä olosta, arvostuksesta, uskosta itseeni ja toisinaan myös siitä, että saan olla ihan yksin omassa rauhassa itseni kanssa. Nautin siis myös omasta ajasta ja silloin tällöin omissa oloissa vietetyt kiireettömät viikonloput itselleni tärkeiden asioiden parissa lisäävät hyvää oloani.Hyvinvointiini vaikuttaa toki myös materia ja yleinen elämänlaatu. Kyllähän sitä aina toivoisi, että esimerkiksi tehdystä työstä käteen jäisi hieman suurempi siivu, olisi hienoa omistaa ihan ikioma asunto ja olla "unelmaduunissa". Kuitenkin, kun mietin omaa arkeani ja elämää niin voin rehellisesti todeta, että kyllä mulla on asiat oikeastaan aika helvetin hyvin. Aina elämä ei ole yhtä ruusuilla tanssimista ja huipulla tuulettelua, ja tietyllä tapaa muhun on rakentunut sellainen koko ajan eteenpäin pyrkivä perfektionisti, joka aina välillä puskee esiin ja tuntuu ettei mikään riitä, mutta kun maltan pysähtyä ja katsoa rehellisesti sitä mitä mulla on ja kääntää ajatukset tulevaisuuden tavoittelun sijaan ihan nykyhetkeen niin kaikki on tosi jees! Pääosin myös silloin, kun kaikki tuntuisikin olevan päin mäntyä. 

Tämä oli nyt tällainen huoleton sydämiä sylkevä ja tähtiä maalaileva glitterkimalteinen oksennus, joka kuitenkin pitää omalla kohdallani ihan täysin paikkaansa just tällä hetkellä ja tällainen fiilis mulla on ja musta tuntui, että halusin jakaa myös sen hyvän fiiliksen tänne. Koska ainakin itse huomaan hymyileväni silloin, kun luen tai näen jonkun toisen olevan onnellinen ja hyväntuulinen ja toivon että tää kirjoitus saa saman fiiliksen aikaan myös sussa. Ajatus tällä kirjoituksella oli myös se, että haluaisin saada sut tarkastelemaan hieman sun elämää ja sun fiiliskiä. Mitä hyvinvointi merkitsee sulle?

Ihanaa sunnuntaita! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti