lauantai 3. maaliskuuta 2018

Arjen ruokapäiväkirja - Miltä mun lautasella näyttää?

Ravintojutut kiinnostaa ihmisiä ja miksipä ei, onhan ravinto elämän perusedellytys ja täten merkittävä osa ihan jokaisen meidän elämää ja arkea. Jokaisella on oikeus syödä ja fiilistellä safkaansa ihan miten itsestä parhaalta tuntuu, mutta joskus sitä on hyvä myös tarkastella kriittisemmin silmin. Joskus on ihan oikeasti hyvä listata ylös kaikki mitä päivän aikana syö, niin itsellekin hahmottuu paremmin millaisista ravintopalikoista se oma päivittäinen ja viikoittainen ravitsemus oikein rakentuu. 

Ruokapäiväkirjan pitäminen auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja paljastaa myös ateriarytmin eli syötkö esimerkiksi liian harvoin vai liian tiheästi. Samalla se paljastaa yllättävät lipsuilut ja kenties myös kiinnität enemmän huomiota siihen, mitä suuhusi laitat, kun kaikki pitää kirjata ylös. Ruokapäiväkirjaa täyttäessä on myös oltava rehellinen itselleen. Kukaan muu ei huijaamisessa häviä kuin ruokapäiväkirjan pitäjä itse. Joskus se voi olla hyvin raadollista, mutta nämä asiathan teet vain omaa ravitsemustasi tarkastellaksesi ja kenties saat sysäyksen muuttaa totuttuja ruokailutapoja paremmiksi askel kerrallaan. 

Tällä viikolla listasin itse ylös kaikki omat arkiruokailuni ihan just niin kuin tuli syötyä. Ilman kaunisteluja. Ja täytyy sanoa, että tältä mun päivät arkisin yleensä muutenkin näyttävät. Perjantai-illat sekä lauantait otan yleensä rennommin ja herkuttelu painottuu yleensäkin viikonloppuun. Arkena jaksaa, kun syö riittävästi ja yrittää pitää järjen siinä, mitä lautaselle kulloinkin päätyy. Joskus tulee tehtyä parempia valintoja ja toisinaan hieman heikompia, mutta kokonaisuus ratkaiseen ja käytänkin omassa ruokailussani 80/20 periaatetta. Kun pääosin syö hyvin, ei tarvitse miettiä turhia, jos sekaan eksyy jotain ylimääräistä. ;)


Miltä mun lautasella sitten näyttää?

Vaikka ruoka on ravintoa ja polttoainetta keholle, 

on sopivan rento ote ruokailuissa kuitenkin se mitä pyrin itse noudattamaan. 

Ihanaa ja ravintorikasta viikonloppua! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti