keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Miten pidät huolta jaksamisestasi?

Tehokkuus on päivän sana ja itsekin olen aika nainen haalimaan itselleni erinäisiä tehtäviä ja muuten vain aikatauluttamaan päiviini jos jonkinlaisia ylimääräisiä tehtäviä. Tehtävälistat kasvavat ja kalenteri täyttyy. Treenaaminen on itselleni todellinen henkireikä, josta en suostu luopumaan edes kiireisimpinä viikkoina ja sen olenkin onneksi oppinut ja onnistunut tasapainottamaan myös kiireisempien viikkojen ja päivien keskelle. Päätyössäni työskentelen arkisin 8 tuntisia työpäiviä ja lisäksi valmennan muutamana viikkona illassa jalkapallojunioreita fysiikkavalmennuksen merkeissä. Viikonloput ovat vapaita ja silloin on usein vapaus tehdä mitä haluaa ja milloin haluaa, vaikka usein nekin täyttyvät erinäisistä pikkuasioista ja tehtävistä. Toisinaan arki ja viikot tuntuvat suorittamiselta, olet ehkä joskus kokenut saman tunteen. Mutta oikeastaan näin käy itselleni silloin, kun huomaan vain toistavani tuttua kaavaa sen kummemmin asioita ajattelematta, pomppiessani tehtävästä toiseen. Joskus pitää muistaa myös pysähtyä.

Tällaisissa tilanteissa sekä kiireen keskellä ylipäänsä korostuu omasta jaksamisesta huolehtiminen. Kun kiirettä pukkaa ja arki muuttuu suorittamiseksi on hyvä hetkeksi hellittää kaasujalkaa ja toisinaan painaa myös jarrua ihan luvan kanssa. Pysähtyä ja hengittää syvään, ennen kuin homma karkaa käsistä. Elämän ja arjen ei tarvitse olla suorittamista tai oman jaksamisen äärirajoilla elämistä. Parhaimpia tuloksia tulee, kun muistat pitää kiireenkin keskellä itsestäsi huolta ja hengähtää.



Miten sinä pidät huolta jaksamisestasi? Osaatko pysähtyä? Osaatko elää hetkessä? Stressaatko joskus liikaa tai mietitkö miten pääsisit irti turhasta oravanpyörästä?

Omasta jaksamisesta huolehtiminen on melko simppeliä, mutta se vaatii huomion keskittämistä myös itseesi. Jokaisen olisi hyvä muistaa, että väsyneenä ja liikarasittuneena et saa itsestäsi irti täyttä potentiaaliasi. Jaksamisen ääripäätä koetellessa keskittyminen herpaantuu, olet ehkä stressaantunut, ajatus ei luista ja kiire/suorittaminen muuttuu ahdistukseksi. Höllää siis vielä kun se on mahdollista ja muista kuulostella kehosi sekä mielesi signaaleja. 

Kuinka sitten huolehtia omasta jaksamisesta?


Jokaisella on varmasti omat tapansa rentoutua ja huolehtia jaksamisestaan, mutta omasta jaksamisesta huolehtiessani kiinnitän usein huomiota seuraaviin asioihin ja jos huomaan kyseisen osa-alueen kohdalla puutteita, korjaan sen. Tässä siis kultaiset ohjeennuorani, joita pyrin noudattamaan pitääkseni huolta omasta jaksamisestani:

Nuku riittävästi. Riittävä uni on jokaiselle yksilöllinen asia, joka omalla kohdallani tarkoittaa usein 8h yöunia, kun taas joku toinen saattaa hyvin selvitä päivistään 6h unilla. Kuitenkin yöunien pituutta vieläkin tärkeämpää on unen laatu, joten laadukkaista yöunista en tingi. Vaikka aina on toitotettu, että viimeisen 30-60min aikana ennen nukkumaan käymistä olisi hyvä pistää puhelin piiloon ja lopettaa television katsominen, olen vasta viime aikoina todennut tällä olevan oikeasti iso merkitys siihen, kuinka nopeasti nukahdan ja miten hyvin nukun.

Syö säännöllisesti ja riittävästi. Säännöllinen ja riittävä syöminen kattaa päivien energiatarpeet ja vaikuttaa merkittävästi jaksamiseen. Ravinto on kehon polttoainetta, joten syömättä ei kauan jaksa. Ja todellaki myös sillä, mitä suuhunsa laittaa on merkitystä. Laadukkaampi ja terveellisempi ravinto antaa enemmän ja tasaisemmin energiaa ja näin ylläpitää jaksamista.

Huolla kehoasi. Kehonhuolto on tärkeää kaikille! Kehonhuolto tarkoittaa itselleni mm. hierontaa ja venyttelyä sekä verryttelyä etenkin kovempien treenirupeamien keskellä, mutta myös ihan tavallisen arjen keskellä, kun huomaan hartiaseutua kolottavan tai selän väsyvän esimerkiksi työpäivien aikana. 

Hemmottele itseäsi, ole itsellesi armollinen. Muista palkita itseäsi aina aika ajoin onnistuneista suorituksista ja hyvin hoidetuista asioista, etenkin kiireen keskellä. Joskus se on omalla kohdallani jokin herkku keskellä kiireistä viikkoa, ulkona syöty lounas työpäivän aikana, laatuaikaa puolison kanssa tai ihan vain luvan kanssa vapaailta television ääressä lempisarjan parissa. 

Ota omaa aikaa. Joskus oma aika on kaikkein paras keino nollata ajatukset ja huolehtia omasta jaksamisesta. Ilta omassa rauhassa, omien lempijuttujen parissa tai joskus jopa kokonainen viikonloppu mahdollisuuksien mukaan. Oma aikani on keskittymistä itseeni ja omiin tarpeisiini, eikä sellainen ole itsekästä, vaan järkevä sijoitus omaan jaksamiseen.




Millaisia keinoja sinulla on omasta jaksamisestasi huolehtimiseen? 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti