tiistai 9. tammikuuta 2018

Hyviä ja huonoja tapoja

Mietitkö koskaan omia tapojasi? Hyviä ja huonoja, pienempiä ja suurempia? Tavathan ovat automaattisia toimintoja, joita toistat päivästä ja tilanteesta toiseen, osittain jopa huomaamattasi, koska ne ovat niin juurtuneet jokapäiväiseen toimintaasi ja käytökseesi. Millaisia tapoja sinulla on?


Koska tavat ovat opittuja asioita, on niistä mahdollista oppia halutessaan pois ja samalla uusia tapoja on mahdollisuus omaksua tilalle. Huonoista tavoista poisoppiminen ei tapahtu käden käänteessä eikä uusia parempia tapoja välttämättä omaksu yhdessä päivässä tai edes viikossa. Muistan jostain joskus lukeneeni, että jonkin tavan omaksuminen vaatii sen toteuttamista 21 kertaa. Eräs tuttu taas kertoi, että 7 kertaa riittää, joten ehkä asia ei olekaan niin yksiselitteinen. Myös tapa määrittää sen, miten helposti se tulee osaksi arkea tai miten helposti esimerkiksi huonosta tavasta voi päästä eroon. Myös tunteen vaikuttavat.

Jos esimerkiksi tavoitteenasi on näin uuden vuoden kunniaksi lisätä liikunnan määrää arjessasi ja syödä terveellisemmin, vaatii se myös tunnetasolla tietynlaisen latautumisen. Uskallan väittää, että sillä, jolla oikeasti on halua, jolla on uskoa itseensä, sillä jolla on hyvä fiilis asiasta eivätkä negatiiviset latistavat ajatukset pomppaile esiin, on oikeasti mahdollisuus onnistua ja saada nämä asiat pysyväksi osaksi omassa arjessa. Mahdollisuus tehdä näistä asioista lopulta hyviä pysyviä tapoja. Tunteet siis vaikuttavat osaltaan tapojen muodostumiseen ja niiden muuttamiseen.

Aina tunteet eivät kuitenkaan riitä ja kaikki tekemäsi asiat eivät välttämättä olekaan itselle niin miellyttäviä, mutta ne tuovat tietynlaisen mielihyvän tunteen ja siksi asiaa tulee toistettua päivästä tai viikosta toiseen. Joskus esimerkiksi treeneihin lähteminen voi tuntua täysin vastenmieliseltä, mutta kun mietit miten hyvän fiiliksen suoritettu treeni lopulta saa aikaan, tulee treeni melko varmasti tehtyä. Asioiden muuttuminen tavoiksi ja tottumuksiksi vaatii siis osaltaan toistoa, toistoa ja toistoa.

Pohdin maanantaina omia tapojani ja huomasin, että monessa asiassa olen onnistunut muuttamaan tapojani parempaan: Tervehdin joka aamu bussikuskia hymyssä suin astuessani bussiin ja usein saan myös tervehdyksen takaisin. Syön päivittäin terveellisesti ja säännöllisesti, treenaan aktiivisesti ja menen nukkumaan ajoissa. Huonojakin tapoja löytyy: lykkään helposti tehtävien hoitamista ellei niitä ole pakko tehdä juuri sillä hetkellä, en aina osaa pyytää ajoissa apua, olen huono sanomaan ei ja saatan tehdä montaa asiaa samaan aikaan ja näin ollen keskittymiseni kärsii usein. Pompin asioista toiseen ja saatan tämän takia unohdella asioita. Näin muutaman esimerkin omasta tapaelämästäni mainitakseni...

Joitakin tapoja on helpompi omaksua ja joistakin helpompi päästä eroon, kun taas jotkin tavat voivat olla meihin niin juurtuneita, että niistä poisoppiminenkin vaatii huomiota ja vaivannäköä. Mielestäni tapojen kanssa tärkeintä on tiedostaa omat tapansa, jolloin niitä on helpompi muuttaa. Ainakin tämä asia on auttanut minua aiemmin omien tapojeni muuttamisessa ja parempia tapoja omaksuessani. Kaikessa ei todellakaan tarvitse olla täydellinen, mutta itselleen ja omaan elämäänsä kannattaa omaksua sellaisia tapoja, jotka ovat itsellesi sopivia ja saavat hyvää myös ympärille. Yksi tapa kerrallaa. 


(Tämän viikon postausten aiheet ovat saaneet innoituksen Erik Bertrand Larssenin Helvetinviikko-kirjasta, joissa jokaisena viikonpäivänä on tarkoitus pureutua eri aiheisiin. Helvetinviikolla maanantain aiheena ovat tavat. Vietän omaa ensimmäistä Helvetinviikkoani 8.1.-14.1.2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti