keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Ennakkoluulot on tehty murskattaviksi

Oletko joskus löytänyt itsesi jonkin uuden tai epämiellyttävän tilanteen edestä? Oletko paennut tuota kyseistä tilannetta/tilanteita vai kohdannut sen? Miten olet puhunut itsellesi tuossa tilanteessa?


Voin tunnustaa, että olen löytänyt ja löydän yhä itseni usein tilanteista, joita ennen ja joiden aikana mietin mitä hittoa oikein teen täällä, mitähän oikein ajattelin, olen väärä henkilö tähän, moni muu olisi varmasti parempi, mitähän noi ajattelee, kohta kaikki nauraa mulle, apua voisinko vain piiloutua… Itselleni tälläisia epävarmuuden tunteita herätteleviä tilanteita ovat kaikki sellaiset, joissa joudun esiintymään suuremmalle yleisölle tai puhumaan isomman joukon edessä. Olen joutunut pitämään esityksiä ja puhumaan mm. erilaisissa koulutuksissa ja myyntitilaisuuksissa, joita en ole koskaan kokenut itselleni mukaviksi tilanteiksi. Viime vuoden lopussa kuitenkin jouduin selättämään omat ennakkoluuloni ja pelkoni useamman kerran, koska en voinut jättää työtäni tekemättä. Opin näistä hetkistä paljon, ja voin sanoa, että vaikka en edelleenkään koe kyseisiä tilanteita mukaviksi niin olen niissä jo huomattavasti itsevarmempi, kun olen lopettanut etukäteen murehtimisen ja valmistautunut. Olen murskannut omat ennakkoluuloni ja ollut tilanteissa lopulta oma itsesi, joskin himpun verran itsevarmempana.Ennakkoluulot hiipivät salakavalasti päidemme sisään ja sekoittavat ajatuksiamme, tekemisiämme, toiveitamme ja haaveitamme. Onneksi ennakkoluulot ovat usein vain mielikuvituksemme tuotetta. Emme voi nähdä tulevaan, joten saatamme heijastaa ennakkoluuloihimme tilanteita, joissa olemme aiemmin olleet ja jotka eivät kenties ole päättyneet sillä haluamallamme tavalla. Jopa tilanteita, joissa emme itse ole koskaan olleet, mutta joista olemme kuulleet puhuttavan. Jopa tilanteita, jotka ovat oman myllerryskeskuksemme, aivojemme, tyhjästä luomia ennakkoasetelmia, koska pelkäämme. Ennakkoluulot saavat meidät epäröimään kykyjämme, tekemisiämme ja pahimmassa tapauksessa ne saavat meidät hylkäämään tilanteita ja estää näin jopa unelmiemme toteutuksen mielessämme luotujen kuvituksellisten käsitysten pohjalta.


Onneksi ennakkoluulot on tehty murskattaviksi!


Seuraavan kerran jonkin uuden, jännittävän tai epämiellyttävän tilanteen edessä nakkaa kuvitelmat ja luulot roskakoriin. Mitään ei saa ja mitään ei opi, jos ei yritä. Ole tilanteen herra. Mikään ei tunnu niin hienolta kuin se, kun näyttää itselleen: uskaltaa, yrittää ja onnistuu. Selviää siitä tilanteesta, joka aluksi jännitti ja tuntui jopa vatsanpohjassa asti epämiellyttävänä tunteena. Selviää tilanteesta, jonka jo meinasi skipata vain sen vuoksi, että antoi omille ennakkoluuloilleen liian suuren vallan.

Ja hei, vaikka tilanteessa kävisikin niin kuin ennakkoluuloissasi olit kuvitellut, niin mitä sitten? Ainakin olit rohkea ja yritit. Voisin jopa vannoa sinun myös oppineen tilanteesta jotakin tulevaisuuden varalle. Ole itsellesi mukava ja usko itseesi. Juttele seuraavalla kerralla epämukavan ja uuden ja jännittävän tilanteen kohdatessasi itsellesi mukavia, rohkaise itseäsi ja löydä sopiva mielentila, jossa koet hallitsevasi tilanteen. Rutista pelot ja ennakkoluulot kasaan ja heitä ne kaapin perälle, koska sinä osaat, sinä pystyt ja sinä haluat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti