lauantai 30. kesäkuuta 2018

Näin teet parempia valintoja sen suhteen, mitä suuhusi laitat

Varmasti jokainen on joskus kokenut sen, että toisinaan omia syömisiään on vaikeampi hallita. Eteen tulee tilanteita, jolloin kaapit ammottavat tyhjyyttään ja kauppareissukin tulee tehtyä nälästä kurnivalla masulla ja kassan edessä seisova herkkuja tarjoileva hylly vaikuttaakin yllättäen houkuttelevalta ajatukselta. Kesäiltojen vietto kavereiden ja perheen kesken voi joskus karata lapasesta eikä aina toisaalta myöskään jaksa sen kummemmin miettiä, mitä sitä oikein suuhunsa tunkee. 

Kuitenkin sitä tietää, että paremmat valinnat sen suhteen mitä päivän ja viikon aikana tulee oikein syötyä vaikuttavat omaan oloon ja energiatasoihin positiivisesti. Vaikka höllääminen on toisinaan tosi jees ja tulee tarpeeseen, eikä kaikkea aina jaksa tehdä ja toteuttaa niin suunnitelmallisesti niin ainakin itse nautin ja voin paremmin silloin, kun sen about 80% ajasta tulee kuitenkin vähän tsekkailtua mitä syö ja millaisia valintoja ruuan suhteen tekee.


Mulle itselleni terveellisesti/terveellisemmin syöminen ei tosiaan ole aina ollut helppo juttu ja asioihin on todella joutunut paneutumaan ja käyttämään aikaa. Kotoa omilleni muuttaessa en osannut edes perunoita keittää ja lähes päivittäin tuli tyydyttyä jollain tasolla eineksiin, kun oli kyse ruokailuista. Onneksi tuohon aikaan koulussa ruokailu edes vähän tasapainotti hommaa, eikä einesruokien syöminen sentään karannut aivan lapasesta. Pikkuhiljaa tuli myös opeteltua miten sitä ruokaa laitetaan ja oikeasti nökötettyä keittokirja nenän edessä ruokaa laittaessa. Kaupassa sain myös alkuun opettelun merkeissä kulumaan aikaa ihan riittävästi, kun vertailin eri tuotteita ja yritin tehdä parempia valintoja. Onneksi nykypäivänä hommat sujuvat jo paremmin ja luonnostaan ja uusia kokeiluita uskaltaa tehdä ihan hetken mielijohteestakin ilman tarkempaa suunnittelua. 

Ruuanlaitossa ja terveellisemmin syömisessä auttaa myös se, että oppii tuntemaan erilaisia raaka-aineita ja opettelee käyttämään niitä. On todella helppo jumittua hyväksi todettuihin raaka-aineisiin ja tarvikkeisiin, eikä siinä silloin mitään, jos homma pelittää. Yritän aika ajoin kuitenkin muistuttaa itseäni siitä, että kokeilisin uusia juttuja ja tutustuisin uusiin makuihin. Joskus ne kokeilut osoittautuu täysin flopeiksi, mutta kyllä joukkoon mahtuu myös onnistumisia. Ja mitä tulee niihin parempien valintojen tekemiseen ruuanlaiton ja syömisen suhteen, niin itselleen pitää vain etsiä ne sopivimmat keinot: kokeilla, erehtyä, toistaa ja oppia.



Tässä siis muutama keino, joiden avulla voit kokeilla edistää omien parempien valintojen tekemistä sen suhteen, 

mitä suuhusi laitat.


Tee kauppalista kotona ja etene kaupassa sen mukaan. Vältä noukkimasta hyllyistä mitään turhaa tai ylimääräistä. Stick to the plan!

Mene kauppaan ja ostoksille vain silloin, kun sieltä oikeasti jotakin tarvitset.

Suunnittele viikon ja päivän syömisiäsi edes hieman etukäteen ja osta enemmän kerralla. Näin myös vältät ne turhat pienemmät kauppareissut päivittäin, jolloin herkästi mukaan tarttuu niitä tarpeettomiakin juttuja.

Vältä kauppaan menemistä nälkäisenä! Tai jos kauppaan on mentävä ihan heti esim. suoraan töistä tai treeneistä, niin nauti edes pieni välipala ennen kauppaan sisään astumista ja tasoita verensokerisi ennen kaupan kassan karkkihyllyjen eteen päätymistä.

Pidä kotona keittiönkaapeissasi riittävästi perusraaka-aineita ja elintarvikkeita. Omista kaapeistani löytyy myös hätävarana esimerkiksi säilyketonnikalaa ja pastaa, jotka on hädän kohdatessa helppo ja nopea sekoittaa ja valmistaa. 

Tyhjennä kaapit tarpeettomista ja epäterveellisistä tuotteista, raaka-aineista ja herkuista. Sitä mitä ei ole saatavilla ei myöskään voi nauttia.

Uskalla rohkeasti tutustua uusiin raaka-aineisiin ja tehdä kokeiluja. Muista, että makuhermot tottuvat ajansaatossa, vaikka jokin uusi maku tai tuote voisi aluksi tuntua vieraalta. 

Valmista viikon ruokia etukäteen. Meal Preppauksesta olen kirjoittanut aiemminkin, koska se vaan on ihan älyhyvä juttu tukemaan terveellisempiä valintoja!



Monia asioita joutuu ensin opetella ja silti sitä saattaa löytää itsensä esimerkiksi nälkäisenä kaupasta, vaikka tavallisesti kuinka onnistuisikin suoriutumaan näistä nikseistä ja tekemään terveellisiä valintoja tukemaan omaa hyvinvointia. Muista kuitenkin, että jos 80% ajasta handlaat asiat hyvin ei 20% heikommin suoriutumista vielä venettä kaada. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä oppia uusia tapoja ja vahvistaa niitä parempia.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:


Millainen on terveellinen ruokavalio?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti