torstai 8. maaliskuuta 2018

"Hiilarit lihottavat"

Tai ehkeivät sittenkään, vaikka näin moni valitettavasti väittää ja uskoo. Toki jokaisen kroppa on yksilöllinen ja toisen keho sietää hiilihydraatteja paremmin kuin toisen, mutta yksinänsä hiilarit harvemmin jos koskaan ovat syynä painon kertymiseen ja rasvan pakkautumiseen kehoon. Muutamat yksittäiset sairaudet poislukien syy lisääntyneeseen painoon ja turvonneeseen olemukseen löytyy useimmiten liian suuresta kokonaisenergiansaannista suhteessa omaan kulutukseen eikä hiilihydraattien uskotusta lihottavasta ominaisuudesta. Jos syömäsi ruuan määrä ylittää kehosi energiantarpeen paino nousee. Ihmiskeho on myös siitä mielenkiintoinen, että jos syöt liian vähän keho rupeaa varastoimaan saamaansa energiaa pitääkseen elämälle tärkeät elintoiminnot kasassa ja toimivina, joka taas johtaa siihen, että vaikka kuinka rajoittaisit syömistäsi niin paino ei putoa eikä rasva pala. Sen sijaan lihasmassaa katoaa ja olo muuttuu muuten tukalaksi ja eläminen voimattomaksi. 

Hiilihydraatit ovat kehon toiminnolle välttämättömiä ihan kuten rasvojen tai proteiinienkin saanti. Hiilihydraatit auttavat kehoa palautumaan ja pumppaavat lihaksiin energiaa liikuntasuoritusten jälkeen sekä niiden aikana. Hiilihydraatit varastoituvat hyvin lihaksiin, josta ne ovat käytettävissä erilaisista arkisista suorituksista selviytymiseen, kuntosalilla painojen nosteluun tai lenkkipolulla jaksaaksesi juosta pidempääkin matkaa. Hiilihydraattien glukoosi toimii myös välttämättömänä energianlähteenä aivoille sekä punasoluille, jotka eivät kykene käyttämään rasvaa energianlähteenä. Elimistö tarvitsee hiilihydraatteja veren sokeritasojen ylläpitämiseen, mikä taas turvaa aivojen sekä keskushermoston energiansaannin. (Ilander ym. 2014.) Tältä pohjalta ymmärrät varmasti sen, että rajoittaessasi liikaa ravinnosta saatavien hiilareiden määrää rajoitat myös aivojesi sekä hermostosi toimintaa. Riittävä määrä hiilareita mahdollistaa myös kovemmat treenitehot, kun keho saa ja oppii niitä hyödyntämään. Kun taas päinvastoin niukentunut hiilareiden saanti ravinnosta hidastaa palautumista ja voi huonontaa suorituskykyä (Ilandet ym. 2014).

Jos susta edelleen tuntuu ja olet vakuuttunut siitä, että hiilari lihottavat tai niistä ei muuten vaan ole hyötyä ja olet rajoittanut omaa hiilarinsaantiasi, kokeilepa pikkuhiljaa viikko kerrallaan nostaa omaa energiansaantiasi nimenomaan hiilareiden avulla esimerkiksi lisäämällä päivää hedelmä, tai kasvattamalla lautaselle lappaamaasi hiilarimäärää riisi/perunan/pastan muodossa lounaalla. Kuten alussa mainitsin, niin jonkun keho sietää hiilareita paremmin kuin toisen, mutta tätäkin kehon sietokykyä hiilareiden osalta on mahdollista kehittää ja opettaa. Voit jopa huomata, että kun lisäät hiilareita ravintoosi enemmän ja tarkkailet hieman vaakalukemaa tai peiliä, kroppasi voi jopa solakoitua. Kehosi saattaa olla jo niin tottunut pienempiin hiilarimääriin, että se tarvitsee opettelua ja totuttelua. Joillekin taas äkilliset kerralla tehdyt isommat muutokset hiilariannoksissa saattavat toimia varsin hyvin ja puskea aineenvaihdunnan taas uudelleen rullaamaan. Kuten jo totesin, olemme yksilöitä.

Fakta on kuitenkin se, että hiilarit yksinänsä eivät lihota, vaan painon kertyminen kertoo kokonaisenergiansaannin suurenemisesta omaan päivittäiseen kulutukseesi suhteutettuna. Ihminen siis laihtuu, vaikka söisikin verrattaen enemmän hiilareita, jos ja kun kokonaisenergiansaantia pidetään miinuksella. Paino taas jatkaa nousuaan riippumatta siitä, vaikka kuinka rajoittaisit hiilareita, jos kuitenkin energiansaanti on suurta suhteessa päivittäiseen kulutukseesi lepoaineenvaihdunta sekä liikunnallinen aktiivisuus huomioiden.

Kokeilemalla löytää itselleen parhaimmat ja toimivimmat tavat. Omiin kokemuksiin, sekä tutkittuun tietoon pohjaten kannustaisin kuitenkin riittävään hiilareiden nauttimiseen päivittäin. Etenkin kovaa liikkuvilla ja urheilijoilla hiilaria todellakin saa mättää naamaan melkolailla huolella, jos haluaa kehittyä ja pitää kehon toimivana sekä palautua päivien sekä liikuntasuoritusten tuomasta kuormituksesta ja ladata lihaksiin energiaa seuraavaa suoritusta varten. Omakin haba alkoi taas kasvamaan, kun uskalsin lisätä hiilareita takaisin ruokavaliooni. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti