sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Sisäinen dialogi - Kuinka puhut itsellesi?

"Your thoughts become your words and your words become your actions. 

How you think is how you feel. "


Käyt mielessäsi läpi päivittäin tuhansia ajatuksia alkaen heti siitä hetkestä, kun aamulla heräät, aina siihen asti kunnes painat pääsi illalla tyynyyn ja nukahdat. Millaisia ajatuksesi ovat? Millaista vuoropuhelua käyt mielessäsi itsesi kanssa päivän aikana eri tilanteissa? Sanotaan, että se mitä ajattelet ja miten puhut itsellesi heijastuu tunteisiin ja sitä kautta taas tekoihisi ja suorituksiisi. Oletko koskaan miettinyt ja kuunnellut, millä tavalla sinä itse puhut itsestäsi tai mitä ajattelet päivän eri tapahtumista? Usein ajatuksemme tulevat ja menevät, käyt vuoropuhelua pääsi sisällä sen kummemmin asiaa ajattelematta. Kuitenkin se, millaisia ajatuksia ja millaista keskustelua käyt itsesi kanssa päivittäin, vaikuttaa merkittävästi tunteisiisi ja kokemuksiisi.



Joku saattaa tätä lukiessa ajatella, että "joojoo mitä liibalaaba p*skaa", mutta oletko koskaan oikeasti kokeillut. Itse huomaan yhä oman sisäisen keskusteluni vaikuttavan tunteisiini ja suoritukseeni etenkin treenatessa. Silloin, kun homma käy raskaaksi ja alkaa tuntumaan pahalta, silloin olen heikoimmillani. Osaan olla muuten positiivinen ja olen oppinut muuttamaan omaa ajattelutapaani monessakin asiassa, mutta treenatessa olen edelleen itseni pahin vihollinen. Liian helposti rankemman suorituksen aikana alan ajattelemaan, etten pysty, en jaksa, ei tästä tule mitää, olen heikko. Ja arvaapas miten tuollaisten ajatusten keskellä rankan treenin aikana sitten yleensä käy. Ei sitä enää jaksa! Vaikka tiedän sillä hetkellä ihan hyvin, etten vielä ole antanut parastani, en ole lattialla makaamassa kaksi kerroin, voimia ja kestävyyttä on vielä jäljellä, koska olen selviytynyt pahemmastakin. Ajatukseni saavat kuitenkin itseni uskomaan etten pysty ja sillä samaisella hetkellä kaikki ajatukseni heijastuvat tunteisiini ja kroppaani. Se lakkaa toimimasta, koska annoinhan sille jo syyn pysähtyä omissa ajatuksissani, "et sä jaksa!". Olen fyysisesti siis loppujen lopuksi yhtä vahva kuin mieleni. Vaikka kroppa pystyisi enempään, pää ja mieleni rajoittaa suoritustani. 

Itseään pitää muistaa kehua. Päivittäin ja eri asioissa pitää yrittää löytää positiivisia ajatuksia, jotta et sukella ajatuksissasi ja kireän paikan tullen kaiken negatiivisen alle. Mä romahdin kesällä kesken työpäivän, koska aloin ajattelmaan mitä kaikkea p*skaa elämässäni oli sattunut yhtäaikaa. Olin katkera ja syyllistin myös itseäni. Tuolla kyseisellä hetkellä, en löytänyt mistään mitään positiivista. Päässäni ajattelin ainoastaan miksi minä, miksi just nyt, miksi kaikki kerralla. Silloin kun asiat kääntyvät kurjiksi mitataan henkistä kanttia. Onnistutko tuollaisessa paikassa löytämään edes yhden positiivisen asian elämästäsi tai sinusta? Koska tuo yksikin asia ja sen ääneen sanominen saattaa muuttaa koko ajatusten ja tunteiden suunnan. Kun itse päätin, että en enää ryve surussa ja itsesäälissä ja hyväksyin sen, että elämä on elämää, hyviä asioita alkoi taas tapahtumaan. 

Kannusta itseäsi ajattelemaan positiivisesti niin itsestäsi kuin asioista. Kehu itseäsi ja mieti missä olet hyvä. Erik Bertrand Larssen kirjoittaa kirjassaan Helvetinviikko: "Tietoisuus omista vahvuuksista ja rauhallinen, terve itseluottamus on aivain eri asia kuin kuin omahyväisyys, turhamaisuus ja suuret luulot". Rakensin hänen ohjeillaan listan asioista, joissa minä olen hyvä. Tuo lista pysyköön omana tietonani, koska se on lista, jolla minä voin vaikuttaa omiin ajatuksiini, en kenenkään muun. Rakenna sinä oma listasi, listaa asioita joissa olet onnistunut, asioita joissa olet hyvä. Älä vertaa itseäsi muihin vaan rakenna lista, jossa ajattelet itsestäsi myönteisesti asiassa kuin asiassa. Yllättäviäkin asioita voi paljastua ja saatat huomata, miten paljon parempi olo sitä tulee, kun ajatuksesi suuntautuvat hyviin ja positiivisiin asioihin. Nauti siitä!



(Tämän viikon postausten aiheet ovat saaneet innoituksen Erik Bertrand Larssenin Helvetinviikko-kirjasta, joissa jokaisena viikonpäivänä on tarkoitus pureutua eri aiheisiin. Helvetinviikolla lauantaina aiheena on Sisäinen dialogi. Vietän omaa ensimmäistä Helvetinviikkoani 8.1.-14.1.2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti